המשקיעים הזרים היו הגורם העיקרי לכך שהבורסה הישראלית חזרה היום לנדוד דרומה, בעוד השווקים המרכזיים בעולם פותחים את השבוע עם אווירה חיובית.
המשקיעים הזרים עדיין מצמצמים כאן את אחזקותיהם, חלקם בלית ברירה (קרנות השקעה שהתחייבו שלא לעלות על שיעור אחזקה מקסימלי בשוק הישראלי) וחלקם מתוך בחירה (משקיעים זרים, שהמסחר ההפכפך בדולר והחששות להתפרצות אינפלציונית מרתיעים אותם מהבורסה שלנו).
המכירות של הזרים באו לידי ביטוי היום היטב. למרות שהמסחר ברוב המניות בבורסה התל-אביבית התאפיין במגמה מעורבת, אפילו עם נטייה מסוימת לעליות שערים, די היה במכירות של הזרים במניות הכבדות כדי שמדדי המניות יסגרו את היום בסימן מינוס.
שלוש מארבע המניות בעלות המשקל הגבוה ביותר במדד המעו"ף ספגו היום גל של היצעים, שהוריד אותן בשיעורים בינוניים עד חדים, והשפיע כמובן על מדד המעו"ף כולו. הכוונה היא למניות בנק לאומי (ירדה היום ב-%3.1), בנק הפועלים (נפלה ב-%2.2) ובזק (ירידה של %4.3). כל אחת מהשלוש תורמת %9.5 לתנודה היומית במדד המעו"ף, ובסך הכול הירידות בשלוש המניות תרמו ירידה של כמעט %1 לביצועיו היומיים של מדד המעו"ף.
רק עליות במניות כבדות אחרות, כמו כלל אלקטרוניקה ומכתשים-אגן, הביאו למיתון מסוים של ההשפעה של לאומי-פועלים-בזק על השוק כולו.
בבורסות העולם נמוגו החששות של המשקיעים, לאחר שהמסחר בכולן נפתח היום בעליות שערים. טוקיו עלתה ב-%3 בזכות שיתוף פעולה הנרקם בין מספר בנקים יפניים כדי לשקם את מצבם הפיננסי, ואילו הבורסות באירופה רשמו עליות שערים בזכות המגמה החיובית בטוקיו וכן בזכות נעילת המסחר בסוף השבוע בוול-סטריט באוירה של אופטימיות.
האירופים מעודדים גם מפרסום הנתונים החיוביים אודות שיעור הצמיחה המפתיע לטובה של המשק האמריקאי, וכן מהציפיות להתקדמות בתוכנית ההבראה שתיושם בברזיל ושתרפא את הכלכלה החולה שם.
הדולר המשיך להתחזק
כל זה, אפוא, לא עזר לבורסה הישראלית. הזרים המשיכו לדלל כאן את אחזקותיהם, ובמקביל נמשכה היום התחזקותו של הדולר, ששערו היציג הגיע לרמה של 4.296 שקלים. המצב בשוק המטבע עדיין לא ברור, ואי ודאות זו היא אחת הסיבות המרכזיות למעבר של כספים של משקיעים זרים ממניות לאפיק הדולרי.
עם זאת, מעברים אלה עדיין לא מתבצעים בהיקפים משמעותיים (הרי די במכירה יומית של 5 מיליון שקל כדי להוריד את שערה של כל מניה כמעט במדד המעו"ף), ולכן עדיין אין לדעת אילו התפתחויות נזכה לראות בטווח הבינוני והארוך.
בכור בית השקעות סבורים, כי הפיחות הנוכחי יגביר את קצב האינפלציה בשנת 98' לרמה גבוהה של %9.4, מה שמעלה את תחזית האינפלציה של כור לשנת 99' לרמה של %6.4. עם זאת, שינויים דרסטיים נוספים בשערו של הדולר עלולים לשנות לגמרי תחזיות אלה.
חוסר הבהירות הזה הוא בדיוק מה שמרתיע את המשקיעים הזרים מכניסה להשקעות ארוכות טווח בשוק הישראלי, וזאת למרות רמות המחירים הנמוכות. גם כאן יש להדגיש, כי כל שינוי לטובה בנתונים המאקרו-כלכליים כאן, וגם התבססותה של מגמה ברורה של עליות בבורסות אירופה, עשויים להחזיר את המשקיעים הזרים לפוזיציה של קניית מניות.
אחת הדוגמאות הבולטות היום ליציאת הזרים היא מכירת מניות לירז על ידי בנק ההשקעות מריל לינץ'. לפני יותר משנתיים רכש הבנק חבילה של %8 ממניות לירז, ולמרות שמניותיה של חברת המחשבים נחתכו כבר ב-%60 בחצי השנה האחרונה, הוא לא מהסס לחתוך את ההשקעה ולמכור היום חבילה של %1.7 מהון מניותיה של לירז באמצעות המסחר בבורסה. מכירה זו, שבוצעה ככל הנראה בתיאום עם קונה מסוים, הקפיצה את מחזור המסחר בלירז לרמה של 5 מיליון שקל, ומחירה של המניה נסק ב-%10.
בזק: %8 ירידה ב-3 ימים
המניה הבולטת ביותר בימים האחרונים היא בזק, שסובלת ממומנטום שלילי בגלל תגובתה לפרסום המלצותיה של ועדת גרונאו. בזק הודיעה שיישום המלצות הדו"ח עלול לגרום ל"הרעה מהותית" בתוצאותיה, ובהתאם נחתכות מניותיה בימים האחרונים. בזק השילה מעליה היום %4.3, ובסך הכול ירדה ביותר מ-%8 במשך שלושת ימי המסחר האחרונים.
מעניין, כי חברת אופק פירסמה היום עדכון בנוגע לבזק, בו היא מותירה את המלצת הקנייה שלה למניה, ומציינת כי הדו"ח עשוי אפילו להועיל לבזק, ויישום המלצותיו יכין את החברה בצורה הטובה ביותר לקראת פתיחת שוק הטלפוניה לתחרות. מחזור המסחר בבזק היה גבוה והסתכם ב-16 מיליון שקל.
מהצד השני, בעליות שערים בולטת ביומיים האחרונים מעל כולן מניית כלל אלקטרוניקה. האחרונה נהנית גם מרווח ההון הנאה שתרשום ממכירת מניותיה בחברת גילת, עליה דווח אתמול, וגם מעליית הערך של מניות אי.סי.איי טלקום בוול-סטריט.
יש לשים לב, כי אחזקתה הנוכחית של כלל אלקטרוניקה באי.סי.איי לכשעצמה שווה יותר משווי השוק של כלל אלקטרוניקה כולה, מה גם שהפיחות בשערו של השקל מעלה עוד יותר את שווייה השקלי של אחזקת כלל באי.סי.איי. היום זינקו מניות כלל אלקטרוניקה ב-%7, ומחזור המסחר במניה טיפס ל-11 מיליון שקל. גם מניות כלל תעשיות נהנו בהתאם מעלייה של %3.3.
מניות בנק הפועלים ובנק לאומי (המחזור הגבוה ביותר בשוק - 18 מיליון שקל) הובילו ירידות שבלטו בכל הסקטור הבנקאי היום. יחד עימן ירדו גם מניות הבנק הבינלאומי 5 שנסוגו ב-%3.5, מניות בנק המזרחי שאיבדו %1.8 משוויין, ומניות בנק דיסקונט שנפלו ב-%0.8.
התאוששות מרשימה הסתמנה היום במניות מכתשים-אגן. החברה פירסמה אתמול את תוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי של 98', בהן היא הרגיעה את המשקיעים מחששותיהם לגבי בעייתיות במצב העסקים של הקבוצה בברזיל. כידוע, כלכלת ברזיל מצויה בתקופה קשה, וקרן המטבע הבינלאומית עומדת להזרים כ-30 מיליארד דולר כדי להבריא אותה.
מניית מכתשים-אגן נפלה בעשרות אחוזים בחודשים האחרונים בגלל מכירות של משקיעים זרים, שהסיבה העיקרית להן היתה ההרעה במצבה של כלכלת ברזיל. אפילו שמכתשים-אגן הציגה גידול בהוצאות המס שלה, ההתרשמות הכללית מהדו"ח של החברה היא של "עסקים כרגיל", וכתוצאה מכך זינק היום מחירה של מכתשים-אגן ב-%5 תוך מחזור של 10 מיליון שקל. ביומיים האחרונים עלתה המניה ב-%8.5.
עליות נוספות בלטו היום במניית ברום שזינקה ב-%3.7, במניות טכנופלסט שעלו ב-%2.4 והמשיכו לרכז מחזורים גבוהים מהרגיל, בפוינט אוף סייל שטיפסה ב-%4 והמשיכה להגיב לדו"ח החיובי שפירסמה בשבוע שעבר, ובפורמולה שממריאה בימים האחרונים והיום קיפצה ב-%4.1 נוספים. מניות מלונות הים התיכון אומנם אינן מרכזות מחזורים גבוהים, אך היות שהחברה מנהלת מו"מ עם נושיה, נהנים ניירות הערך שלה מעליות חדות. היום זינקו מניות החברה ב-%23, והאג"חים שלה ב-%25.
אי אפשר להתעלם מהעובדה שהיום היה זה יומן של שותפויות הנפט. אתמול הזכרנו פעילות ערה יחסית בישראמקו, והיום המשיכו יחידות ההשתתפות של החברה ב-%7, אלה של מודיעין עלו ב-%3.3 עם עלייה בהיקפי הפעילות, ואילו אלה של אבנר זינקו ב-%6.
בשוק אגרות החוב נרשמו היום ביקושים לצמודי המדד והמט"ח, שרשמו עליות קלות, ואילו באפיקים השקליים הסתמנה מגמת יציבות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.