חודשיים לאחר מעצרו של שלמה אייזנברג המליצה הרשות על הגשת כתב אישום

בחודש שעבר החליטה הרשות להשתתף במימון תביעה ייצוגית נגד ערד השקעות

רשות ני"ע הגישה לפרקליטות את המלצתה להגיש כתב אישום נגד איש העסקים שלמה אייזנברג. מלבד פרק הזמן הקצר, חודשיים, שעבר מאז נעצרו אייזנברג, ושותפיו, בנימין יסלזון והרי ספיר, אין הפתעה גדולה בהחלטת הרשות. העיסקה, שאושרה באוגוסט אשתקד, למכירת מניותיו של אייזנברג בחברת הנדל"ן ישרס לחברת ערד השקעות שבשליטתו, "משכה אש" כבר בעת אישורה.

הביקורת נמתחה אז הן על מחיר העיסקה, שנעשתה לפי שווי חברה של 200 מיליון דולר לישרס, כפול ממחיר השוק, והן על הדרך שבה אושרה, באמצעות קולותיהם של שלושה סטאז'רים אנונימיים למשפטים, שהוצגו כ"חסרי עניין אישי" בהחלטה, ושסירבו לאמר את מי הם מייצגים.

על חקירת הרשות לא פיקחה, כרגיל, היו"ר, עו"ד מירי כץ, בשל מעורבותה העקיפה בחקירה. חודש לפני שנכנסה לתפקידה הנוכחי, השאילה כץ להרי ספיר, אחד החשודים, סטאז'ר ממשרדה, שתמך על פי הנחייתו של שלמה אייזנברג ברכישת מניות ישרס מידיו.

כץ, ככל הידוע, לא ידעה לאיזה צורך הושאל ממנה הסטאז'ר. כשהתברר לה דבר החקירה, החליטה עו"ד מירי כץ, בעצה אחת עם היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין, שלא לקחת בה חלק. אי לכך פיקחה אישיות בכירה בפרקליטות על חקירה זו.

חקירת הרשות דווחה ב"גלובס" כבר בחודש ספטמבר אשתקד וזמן קצר לאחר מעצרו של אייזנברג, בתחילת נובמבר, דווח כי בכוונתה להמליץ על העמדתו לדין. בחודש שעבר, נענתה הרשות לבקשתה של חברת הברוקרים אנליסט לממן לה תביעה ייצוגית שהגישה נגד חברת ערד השקעות, בשליטת אייזנברג. אנליסט תובעת כי ערד תחזיר לאייזנברג ולשותפיו את מניות ישרס שמכרו לה, ואילו הם יחזירו לה 60 מיליון דולר שקיבלו בתמורה.

בבקשת המעצר שהוגשה נגד אייזנברג ושותפיו, טענו חוקרי רשות ני"ע כי באוגוסט 97' ביקש אייזנברג למכור לערד השקעות כ-%30 ממניות ישרס תמורת 60 מיליון דולר, כאמור, מחיר כפול משווי השוק של המניות.

לאחר שהתברר לו כי לא יוכל לגייס את הרוב הנדרש לאישור העיסקה (לפחות שליש מבין בעלי המניות שאינם בעלי עניין אישי בעיסקה), פנה אייזנברג על פי החשד להרי ספיר, מנהל תיקים ודירקטור בערד, כדי שיסייע לו באיתור אנשים אותם ניתן יהיה להציג כחסרי עניין אישי, על מנת שיוכל למכור למכור להם את כמות המניות שתבטיח לו את הרוב הנדרש.

על פי החשד, הפגיש הרי ספיר בין אייזנברג לבין בנימין יסלזון, בעל עניין במספר חברות (עלית, פז-חן), בפגישה בה הציע אייזנברג ליסלזון להפכו לשותף אסטרטגי בערד. מאוחר יותר רכש יסלזון מידיו %7.5 ממניות ערד, אך לא דיווח על היותו בעל עניין בחברה.

באסיפה הכללית של ערד, באוגוסט אשתקד, אושרה רכישת מניות ישרס מידי קבוצת אייזנברג, תודות לתמיכתם של שלושה סטאז'רים ממשרדי עורכי דין, מיופי כוח של יסלזון, אשר על פי החשד לא ידעו בשם מי הם מצביעים וחלקם אף נדרש ע"י אייזנברג שלא להזדהות.

על פי בקשת המעצר מלפני חודשיים חשודים אייזנברג, יסלזון וספיר בשורה ארוכה של עבירות על חוק ני"ע (הכללת פרטים מטעים בתשקיף ואי קיום חובת דיווח בכוונה להטעות משקיע סביר) ועבירות על חוק העונשין של מירמה והפרת אמונים. עוד חשודים חלק מהם בניסיון לתאם עמדות תוך מסירת גירסה שיקרית כאשר יזומנו לחקירה וזאת בכוונה לשבש את החקירה. *«שי שלו«***חודשיים לאחר מעצרו של שלמה אייזנברג המליצה הרשות על הגשת כתב אישום «***בחודש שעבר החליטה הרשות להשתתף במימון תביעה ייצוגית נגד ערד השקעות