חגיגת קניות וירטואלית

מציאות לחוד, ותיאוריות לחוד. במקביל לקפיצה המדהימה של מניות האינטרנט ולוויכוח על הבועה המתפתחת כן או לא, קובעות הרשתות הווירטואליות שיאים חדשים בחג המולד.

רק לפני כחודש וחצי העריכה חברת המחקר ג'ופיטר, כי גולשי האינטרנט ירכשו באמצעות הרשת מוצרים בכ-2.3 מיליארד דולר בחג המולד 98' לעומת 1.1 מיליארד דולר ב-97'. גם תחזית ורודה זו התעדכנה מיד על-ידי חברת המחקר זיף-דיוויס, המעריכה עתה ש-3.5 מיליארד דולר יעברו ידיים השנה בחג המולד באמצעות המסחר דרך האינטרנט.

זיף-דיוויס קובעת בהערכותיה כי מספר הגולשים הבוגרים המעוניינים בביצוע קניות הוכפל השנה לעומת 97'. להערכתה נוחות הקנייה לעומת עמידה בתורים בחנויות 'האמיתיות' גורמת לשימוש המוגבר באינטרנט זיף-דיוויס מעריכה כי גולשים חיפשו או רכשו כ-20 מיליון מתנות ב-98', לעומת כ-8.3 מיליון ב-97'. בנוסף, 65 מיליון בוגרים שוטטו בחנויות האינטרנט בשלושת החודשים האחרונים, מספר שיא ללא ספק.

הערכות הן שקנייה ממוצעת באינטרנט מגיעה ל-457 דולר לגולש, כאשר המתנות הפופולריות הן ספרים, תקליטורים, ביגוד, מוצרי אלקטרוניקה, חומרה ותוכנת מחשב, ומוצרים מגוונים של חנויות הכלבו הידועות.למרות החשש הגדול מהבטיחות באינטרנט, 7.7 מיליון עסקאות מתוך סך כל ה-20 מיליון בוצעו באמצעות כרטיסי אשראי.

היתר ביצעו את העסקאות שלא דרך האינטרנט. 3.6 מיליון עסקאות בוצעו לאחר שהגולשים ראו את המוצר בחלון הראווה הווירטואלי, וביצעו את ההזמנות בדואר אלקטרוני או בפקס. 3 מיליון נוספים ניגשו פיזית לחנויות ורכשו את המוצרים שראו בחלון הראווה הווירטואלי. 6 מיליון גולשים נוספים התקשרו ישירות לחנות והזמינו את המוצר.

נוסף על אמזון, החנות הווירטואלית הבולטת ברשת האינטרנט, בין המרוויחים הבולטים אפשר למצוא את חברת שרפר אימג', קמעונאית של צעצועים אלקטרוניים, שמכירותיה באתר האינטרנט זינקו פי 6 במהלך חודש דצמבר.

חברה אחרת, פרייסליין.קום, הודיעה על כוונת להנפיק את מניותיה לציבור, ולגייס לפחות 115 מיליון דולר. החברה שאחד מבעלי המניות העיקריים בה (%7) הוא פול אלן, שותפו של ביל גייטס ממיקרוסופט, המציאה תהליך מכירה פומבית ברוורס. הלקוחות מציעים מחיר שהם מוכנים לשלם על כרטיס טיסה, השכרת רכב וחדר בבית מלון, וחברות הטיסה, המלונאות והשכרת הרכב מנסות להציע להם את המחיר הזול ביותר על השירות המבוקש. נכון להיום, האתר שהוקם באפריל השנה הציג מכירות של 16 מיליון דולר והפסד נקי של 38.5 מיליון. בכוונת החברה לתווך במכירת משכנתאות בצורה זו.

ג'ף בזוס, הנשיא בן ה-34 של אמזון, הפשיל שרוולים במהלך חודש דצמבר והחל לעמול במרץ. זו לא מטאפורה, אלא מציאות. נשיא החברה ובעל %41 ממניותיה (נסחרת בשווי של 17 מיליארד דולר), קם כל יום ב-5 בבוקר, יורד למחסן הענק ומסייע ל-1,000 עובדיו להכניס ספרים לעטיפות הקרטון. בעידן האלקטרוני שבו הזמנות חוצות את העולם בשניות, עדיין צריך למלא את הטפסים ידנית ולהכניס את הספרים לאריזות.

וזו לא בדיחה. אמזון, עם למעלה מ-4.5 מיליון לקוחות ב-160 מיליון ארצות, מוכרת בחודש דצמבר בקצב של 20 דולר לשנייה, ולאחרונה החלה להציע לא רק ספרים אלא גם קלטות וידאו, תקליטורים ומתנות שונות.

לצבא העובדים שמטפל באופן רגיל בהזמנות של אמזון הצטרפו עוד 100 עובדים זמניים כדי לעמוד (בקושי) במעמסה, ובהבטחה לשלוח את הספרים תוך 24 שעות מרגע ההזמנה. בזוס, עד לפני שנים מנהל קרן גידור אנונימי בוול-סטריט, נחשב כעת לאשף שיווק בינלאומי.