אמנם נותרו לנו ארבעה חודשים לסיכום של שנה שלמה לאתגר המעניין שלקחנו על עצמנו, בניהול פומבי של תיק מניות ישראליות בבורסות האמריקניות, אך מאחר שבמקומותינו נוהגים לעשות חשבון נפש במוצאי ראש השנה, אנסה להאיר כאן את האירועים המעניינים שהשתקפו בתיק שלי.
טבלת הפורטפוליו של שלומי (באנגלית)
התחלתי לנהל את התיק ממש לפני שהשוק התחיל לצאת משפל, ששיאו היה באוקטובר 1997, כתוצאה ממשבר אסיה שפרץ לפני שנה בדיוק. האביב האיר לי ולעמיתי עומר שבילי פנים עם עליות נאות, עד שהחל התיקון הגדול של הקיץ, שהיה אכזרי במיוחד למניות הקטנות.
יש בוול סטריט משקיעים שמכנים אותם "משקיעי מומנטום". כשמשקיעים אלה מחליטים להשקיע במניה, הם עושים את זה במלוא העוצמה, עם הרבה כסף וללא חשש מעליות של עשרות אחוזים במניה בזמן קצר.
אם אתה, כמשקיע בודד, עולה על העגלה שלהם, אתה בבעיה גדולה, כי אינך יודע מתי הם מחליטים ש"המומנטום" מבחינתם נגמר. וברגע שהוא נגמר, המניה צונחת חופשי, ללא קשר לניתוחים כלכליים (כפי שלעלייה לא היה קשר לניתוחים כאלה).
בחודשים הראשונים של התיק "תפסתי גל", גלשתי עם אנשי המומנטום האלה בכמה מניות ישראליות, וידעתי לצאת בזמן לפני הנפילה. זה קרה בממקו שעברה את סף ה-30 דולר, גילת לוויינים (מרמה של אמצע עשרים, עד לאמצע שלושים), אורבוטק, ריט טכנולוגיות, אפי, קומברס ופאנדטק.
עם מרקורי עשיתי חלק מהדרך צפונה, אך נטשתי מוקדם מדי והחמצתי עשרה דולר נוספים של עליות. במרקורי, לא היו אלה אנשי המומנטום שהשקיעו, אלא דווקא כמה מוסדות פיננסיים גדולים, שברמות של 12 עד 18 דולר נכנסו כל אחד באחזקות של יותר מ-%10, והביאו את מרקורי לכמעט 50 דולר.
שלוש מניות יושבות בתיק שלי כהשקעה לטווח ארוך, משום שלדעתי מתפתחות בחברות האלה רמות עסקים גבוהות הרבה יותר ממה שידוע. הבולטת בהן היא אורכית. הצלחתי לזהות מראש את הזכיות בשני חוזים ענקיים, GTE ודויטשה טלקום, שבתוך שנה יציבו את אורכית כספקית מובילה למודמים מסוג XDSL, עם רמת מכירות יותר מ-100 מיליון דולר.
ייקח קצת זמן עד שנראה את הפוטנציאל הזה במחיר המניה. זה יבוא כאשר המוסדות הפיננסיים האמריקניים יחליטו שהם רוצים חלק בשוק הזה. כאשר זה יקרה, המניה תעלה במהירות ובזמן קצר, כפי שאירע במרקיורי.
אורכית זכתה במכרזים גדולים, לא לפני שהצליחה בהרבה ניסויים ובדיקות אצל חברות הטלפון הגדולות. ווקלטק, בתחום של טלפוניית אינטרנט, נמצאת עכשיו בשלב של הניסויים והבדיקות. אם תעבור אותו בהצלחה, תזכה אף היא בחוזים של עשרות מיליוני דולרים, שיציבו אותה כספקית מובילה של ציוד ותוכנות תקשורת לרשתות טלפוניית אינטרנט.
מבחינת מחיר המניה, כל עוד ווקלטק שייטה בין 20 ל-30 דולר לא התקרבתי אליה, משום שידעתי שאנשי המומנטום "מטפלים" בווקלטק ומוכרים חלומות שעוד לא התגשמו. כשהחלה המניה לרדת מתחת ל-20 דולר התחלתי לקנות, אך הסתבר שקניתי עשרה דולר מוקדם מדי.
לווקלטק יש מקום נכבד ברשימת "הורגי התשואה" שלי. אך אל דאגה: היא תחזור בגדול בחודשים הקרובים, עם התגברות זרם הזכיות בניסויים כמו דויטשה טלקום ובזק בינלאומי, ובמיוחד בגלל שיתוף הפעולה עם לוסנט ו-AT&T. אם-סיסטמס היא החברה השלישית, שמנייתה תופסת כמה שורות בתיק שלי, ושלדעתי נמצאת בדרכה לרמת עסקים גבוהה מאוד. שבילי ואני זיהינו את הפוטנציאל של המוצר המוביל שלה, DISKONCHIP, וחגגנו כל הדרך מרמת ה-3 דולר עד יותר מ-7 דולר, ביום שהראל קודש, סגן נשיא במיקרוסופט וישראלי, הודיע על אימוץ המוצר של אם-סיסטמס כחלק ממערכת ההפעלה חלונות CE.
אבל, שבילי ואני לא מכרנו, כנהוג, עם החדשות, וכל הרווח נשטף עם התיקון הגדול בשוק, על אף שאם-סיסטמס נמצאת על סף חתימת חוזים "עם דולרים" בשבועות הקרובים. איך כתב לי ידיד אמריקאי שטולטל אף הוא קשות בשוק המניות לאחרונה: SAVLANUT.
כפי שיש בוול סטריט אנשי מומנטום, יש שם גם אופנות שהולכות ובאות. אני שהתאמצתי - ודי הצלחתי חוץ מפעם אחת - לעקוף מניות שיוצאות באזהרות רווח, לא הייתי ער מספיק לכך שהתפתחה אופנת השקעות נגד כל מה שמזוהה כמניות שנת 2000.
האנטי הזה חתך לי אחוזים נכבדים בקריסטל ובסאפיינס, על אף שהחברות משגשגות במכירות וגם ברווחים, ועוד מחכה להן שוק ענק של הסבות יורו באירופה. מרקורי, למשל, שגם היא נהנית מאוד מדולרים של הסבות שנת 2000, השכילה לזהות את האנטי הזה בוול סטריט וידעה להצניע בכל דיווחיה את נושא שנת 2000, גם כשהיה עדיין חביבם של אנשי המומנטום.
מספיקה נפילה אחת בחברה שיוצאת עם אזהרת רווח, כדי לספוג הפסדים כבדים שמוחקים רווחים של כמה וכמה חברות. זה קרה לי בגלילאו. שני שלישים ממחיר המניה נמחקו, על אף שהחברה לא עברה להפסדים, כמו שבדרך כלל קורה.
אנשי המומנטום - שוב הם - דחפו את גלילאו לרמות לא הגיוניות של יותר מ-40 דולר. וברגע שהם איבדו עניין - המניה צנחה כל הדרך חזרה ל-10 דולר. במחיר כזה, אגב, אני כבר רואה מומנטום.
לסיום, איך אפשר בלי צ'קפוינט. כאן הנסתר רב מהגלוי. אם בכל המניות שירדו אתה רואה, בדיעבד, דיווחים לרשויות על מכירות של קרנות ומוסדיים אחרים, הרי שבצ'קפוינט נפסק זרם הדיווחים באפריל. אפילו הקרנות של ווינק, שדיווחו על יציאה ממניות טכנולוגיות במהלך הקיץ, לא מכרו מניות של צ'קפוינט. כלומר, כל התנודתיות, המחזורים הגדולים והירידה מרמת 35 דולר לפחות מ-20 דולר נעשית על ידי TRADERS ועל בסיס יומי! תוצאות הרבעון הקרוב של צ'קפוינט, שיתפרסמו באמצע אוקטובר, ירכזו עניין עוד יותר מתמיד.
טבלת הפורטפוליו של שלומי (באנגלית)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.