בדצמבר 2004 ביקר בישראל יוג'ין קספרסקי, מייסד חברת אבטחת מידע, ובפיו מסר ברור: הפשע המאורגן עובר לאינטרנט. תמו ימי הנערים הפרועים, שכל רצונם להתרברב. כיום 90% מכותבי הווירוסים והקודים הזדוניים עושים זאת מתוך מטרה להרוויח כסף לא חוקי. "הרבה כסף", הדגיש קספרסקי.
לא חלפו אלא חודשים ספורים ונראה כי תחזיתו התממשה, אולם בהבדל אחד; לא הפשע המאורגן עומד מאחורי העבירות החמורות שנחשפו השבוע בישראל. היום ברור כי בפרשת הסוס הטרויאני מעורבות חברות עסקיות מובילות שהתחרות החריפה בשוק שיבשה למנהליהן את האבחנה בין תחרותיות לבין פשיעה.
כמה צורות פשיעה עיקריות התפתחו באינטרנט בשנים האחרונות:
כתיבת תולעים המתפשטות בעצמן ממחשב למחשב ומבצעות ריגול אחר הגולשים, הרגלי הגלישה שלהם ופרטים מסווגים אחרים כמו סיסמאות לחשבונות בנק.
שליחת פישינג, דואר אלקטרוני תמים לכאורה הדומה במדויק לזה המגיע מהבנק ומחברת כרטיסי האשראי ומפתה אותנו להיכנס לאתר שהוא העתק מדויק של הגוף הפונה. למעשה זהו אתר-דמה השייך לעבריינים שגוזלים במרמה את סיסמת ההתחברות שלנו.
דרך נוספת לגנוב מידע היא פשוט להיכנס לארגונים כאורח עם Disk On Key או כלי אחסון אחר, לחבר אותו לאחד המחשבים בחברה ולהוריד אליו קבצים חשובים וסודיים.
גניבת מחשבים ניידים של אנשי מפתח בארגונים - גם היא שיטה פשוטה ולא קשה במיוחד.
בזמן האחרון מתרחבת מגמה מדאיגה נוספת של פשע ממוחשב: פרוטקשן מקוון. כנופיות סוחטות כסף מבעלי אתרים בתמורה לכך שלא תגרום לנפילתו. בעל האתר משלם, והכנופיה מאפשרת לו לפעול כסדרו.
מגמות אלה מחזקות את ההערכה כי הרשת, במבנה הנוכחי שלה, לא תוכל להמשיך ולהתקיים עוד זמן רב. אמרה ידועה אומרת כי "במקום שיש כסף יש פשע" ואכן ככל שרשת האינטרנט הופכת להיות כלי מסחרי, כך גוברת פעילותם של עברייני מחשב. ועם העלייה בפעילותם, נשמעת הקריאה להקים משטרת אינטרנט שתאכוף את החוק במרחב הקיברנטי. גם אם זו אפשרות ריאלית, הרי שגורמי חוק שיפעלו באינטרנט לא יסלקו את כל האיומים. כפי שאין אנו נסמכים אך ורק על גורמי החוק, ובראשם המשטרה, בהגנת רכושנו הפרטי - אלא מצטיידים במנעולים ובאזעקות - כך גם באינטרנט, חובה עלינו להגן על עצמנו.
כיום קיימות שתי אפשרויות פעולה עיקריות: להגביל את השימוש ברשת ובכך לפגוע בהתקדמות הטכנולוגית, או להקים רשת חלופית שתהיה פתוחה רק למי שמוכן להזדהות. האפשרות הראשונה אמנם תמשיך להתקיים, אך היא תידחק לשוליים החשוכים של האינטרנט, בהם תתרחש הפעילות המוצנעת והבלתי חוקית של הרשת. לעומתה, הרשת הסגורה תהיה האזור המואר, בה יבוצעו המסחר והעברות הכספים, בה יזרמו התכנים האיכותיים, ובה תתקיים הפריה הדדית בין הגולשים. הפעילות המסחרית תגדיל את היקף העברת הכספים, הגידול בכסף יביא לשיפור התכנים, והרשת תצמח.
אלה מבין הגולשים שרואים באנונימיות של הרשת את היתרון הגדול ביותר שלה - לא יוותרו בקלות על הפריבילגיה. אלה המעוניינים בתכנים איכותיים ובמסחר בטוח, יוכלו ליהנות מסביבה מוגנת ונקייה. ואילו הפושעים, הרואים ברשת סביבה מושלמת - אנונימית, בעלת פרצות רבות, וגלובלית - הם בעלי אינטרס ברור, לשמור על הרשת במתכונתה הנוכחית, כדי שיוכלו להמשיך ולפעול בנוחות.
רק רשת סגורה - עם זיהוי המשתמש, חוק וכללי אתיקה ומסחר - תספק סביבה בטוחה לבילוי ולמסחר, שכונה איכותית שטוב לעבור אליה.
הכותב הוא מנכ"ל פאוור תקשורת הפועלת בתחום אבטחת מידע
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.