מילואים | שאלות ותשובות

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב • מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? • גלובס עושה סדר

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

היום (ד') יקבלו מאות אלפי חיילי מילואים ששירתו במהלך המלחמה את התגמולים הנוספים והמיוחדים להם הם זכאים. התארכות המלחמה, שנמשכת בשלב זה כבר מעל לחצי שנה, חייבה את הממשלה להגדיל ולשפר את מערך התגמולים למשרתי המילואים. אלו יצרו מודל מורכב, אך כזה המסתכם בתגמול נרחב יחסית למי שעומד בקריטריונים. גלובס עושה סדר: כמה תקבלו על שירות המילואים? 

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה
הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

על כמה עומד התגמול הרגיל לחיילי מילואים?

הסוג הראשון של תגמולים הוא הפיצוי הרגיל על שירות מילואים, השווה לשכר שחייל או חיילת המילואים הרוויחו באזרחות. תשלום זה מגיע למעסיק שתובע את המוסד לביטוח לאומי, כדי שיוכל לשלם שכר כרגיל לעובדיו המשרתים במילואים. זה התגמול הרגיל שמקבלים חיילי מילואים בשגרה, והוא נמשך גם בזמן המלחמה. גם חייל מילואים שלא עובד, יקבל לכל הפחות 310.52 שקל לכל יום מילואים, כלומר 9,316 שקל לכל חודש מילואים מלא. בעלי שכר גבוה במיוחד לא יזכו למלוא שכרם הרגיל, אלא עד תקרה של 49,030 שקל בחודש. 

מה משמעות המענק הנוסף?

בשל שירות המילואים הארוך והנרחב של מלחמת "חרבות ברזל", אישרה הממשלה מגוון תגמולי מילואים נוספים, שנועדו לפצות את החיילים כלכלית על זמן השירות שלהם. הראשון הוא "התגמול הנוסף" לשירות מילואים ארוך. במסגרתו, חיילים ששירתו 10-14.5 ימי מילואים יקבלו שווי של חצי נקודת זיכוי במס הכנסה, כלומר 1,452 שקל. על שירות של 15-19.5 יום מקבלים נקודת זיכוי מלאה (2,904 שקל) על 20-36.5 יום מקבלים שווי נקודה וחצי (4,356 שקל), ועל שירות של 37 יום ומעלה מקבלים שווי שתי נקודות (5,808 שקל). חשוב לציין כי אלו אינן נקודות זיכוי במס והכסף מגיע כתגמול שקלי ישר לחשבון הבנק, ולכן זכאים גם מי שלא מגיעים לרף המס הרלוונטי.

מי זכאי למענק מיוחד?

חיילי המילואים גם יקבלו תגמול מיוחד על שירות מילואים ארוך. בעבר, התגמול המיוחד נתחם ב־60 יום לכל היותר למעט למפקדים, אך בשל התארכות שירות המילואים - הוא הורחב לכל החיילים המשרתים בצו 8 באופן רציף מתחילת מלחמת חרבות ברזל. המענק המיוחד מתחיל מ־32 ימי שירות מילואים פעיל ועומד על 133 שקל לכל יום מילואים נוסף. מי שמשרת מעל 60 יום בשל צו 8, או מפקדים בשירות מילואים פעיל רגיל, ימשיכו לקבל תגמול מיוחד זהה (133 שקל לכל יום מילואים). "מוחרגי גיל", כלומר משרתי מילואים בני 40 ומעלה שגויסו בחירום, יזכו לתגמול כפול - 266 שקל לכל יום מילואים עד היום ה־60, ואחריו - 133 שקל ליום כרגיל.

אילו שוברים מקבלים, ועל מה ניתן להוציא אותם?

תגמולי המילואים לא מסתיימים בתגמול הכספי הרגיל, אלא ישנם סבסודים ושוברים לסיוע ותמיכה באנשי המילואים. כך למשל, חיילי מילואים ששירתו לפחות 60 יום במסגרת המלחמה זכאים לשובר חופשה בשווי 1,500 שקל. למילואימניקים עם ילדים עד גיל 14 שובר החופשה גדל ל־2,000 שקל. משרתי מילואים במערך הלוחם יזכו במענק חופשה של 3,500 שקל, ולוחמים עם ילד עד גיל 14 - יקבלו 4,500 שקל.

חיילי המילואים שמשרתים לפחות 30 יום במסגרת המלחמה גם זכאים לשוברי טיפולים שונים: עד 1,500 שקל לטיפול זוגי, ועד 1,500 שקל לטיפול רגשי, נפשי, פסיכותרפי ומשלים. ניתן להעביר הטבה זו גם לבני הזוג ולילדי משרתי המילואים עד גיל 14, וכמובן להשתמש בהם לטיפול זוגי ומשפחתי. סעיף זה לא כולל מענקים ששולמו כבר בעבר, כולל 1,100 שקל על רכישת ציוד אישי לצורך המילואים, ועוד 2,000 שקל על הוצאות משפחה כגון בייביסיטר והוצאות משק בית.

מה עם עצמאים?

בעלי עסקים שחוו ירידה בהכנסות בעקבות גיוס מילואים במסגרת המלחמה, נדרשים לפנות לקרן הפיצויים ברשות המסים. אלו יקבלו שיפוי מהמדינה בהתאם לירידה בהכנסותיהם. גם עסקים בהם רק אחד השותפים נמצא בשירות מילואים זכאים לפיצוי, אך רק בהתאם לאחוז הבעלות של משרתי המילואים מקרב השותפים. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר רשות המסים תחת הכותרת "בקשה למענק לעוסקים משרתי מילואים".

זה ברוטו או נטו?

כל הסכומים לעיל הם "נטו", כך שהמענק מגיע הישר לחשבון הבנק של חייל או חיילת המילואים ללא כל צורך בתשלום מסים נוספים.

לדוגמה, חייל מילואים ששירת במשך כ־140 יום בצו 8 בתקופת המלחמה ועוד 11 יום בשנת 2023 טרם המלחמה, זכאי למענק בגובה של כ־21 אלף שקל ב־1 במאי. זאת, בנוסף לשובר חופשה והחזרים על טיפולים אישיים וזוגיים בסך של לפחות 4,500 שקל. לצד זאת, בחודש ספטמבר צפויים "משרתי המילואים הפעילים" לקבל מענקים נוספים - מענק "כלכלת בית" בגובה 1,250 שקל ומענק "קייטנות וצהרונים" בגובה 1,500 שקל למשרתים עם ילדים מתחת לגיל 14, ששירתו במילואים בחודשים יולי־אוגוסט. וזה לא הכול. כבר כעת הוא זכאי למענק נוסף בחודש מאי בשנה הבאה בגובה של כ־5,800 שקל.

מתי יתקבלו התשלומים?

תגמולי המילואים משולמים באופן מרוכז בכל 1 במאי של השנה העוקבת. כלומר, המענק הקרוב צפוי לכלול את שירות המילואים של 2023, בעוד שהמענקים על השירות בשנת 2024 יתקבלו ב־1 במאי של שנת 2025. אם יש פער או בעיה בהעברת התגמול - ימי תשלום נוספים אפשריים גם ב־1 ביולי, ב־1 בספטמבר ובסוף חודש דצמבר.

איך לקבל מידע נוסף?

כאמור, מודל תשלום המילואים במלחמה הוא מורכב, ונבנה כ"טלאי על טלאי" כאשר הלך והתחוור שהמלחמה צפויה להיות ממושכת ולהתארך מעל לחצי שנה לפחות. הוא מורכב ממגוון מענקים ותוספות, שחלקם השתנו לאורך המלחמה. זה מוביל מילואימניקים רבים לפנות למוקד המילואים של צה"ל במספר 1111, שם מודיעים על "עומס חריג" וממליצים להתקשר לאחר השעה 19:00.

באתר המילואים Miluim.idf.il מציעים "מחשבון מענקים" המאפשר להזין את הפרטים הספציפיים של כל חייל וחיילת מילואים ולקבל פירוט מלא בשפה יחסית נגישה של התשלום לו זכאים החיילים המשרתים ונלחמים במסגרת המלחמה הנוכחית.