לפני כמה שנים הוצג אצלנו סרט קולנוע מקסים בשם "הקבר של רוזאנה". לבעלה של רוזאנה היה עיסוק אחד בחיים, להשגיח שאף אחד לא ימות בכפר שלהם, כל עוד אשתו החולה מאוד עדיין בחיים. למה? כי בבית הקברות המקומי נותרה רק חלקה אחת, ורוזאנה רוצה להיקבר במקום הזה. (היא לא "זוכה" בקבר הזה, כי מתברר שהיא בכלל לא נוטה למות, מכל מקום לא בעשורים הקרובים).
אצלנו עוסקים עכשיו בשאלה היכן ייקבר אריאל שרון, כאשר יילך לעולמו. בשביל אדם רגיל, הבעיה הזאת אינה קיימת. החוק מאפשר לו להיקבר רק במקום שאושר לצורך זה. יש בוודאי הרבה אנשים בעלי אדמות, שאולי היו רוצים להיקבר באדמה שעליה נולדו, גדלו ומתו, בעצמם, או ליד יקיריהם. אבל זה לא ניתן, ויש לכך סיבה טובה, שבה עוסקת פקודת בריאות העם והתקנות שנגזרו ממנה.
בעיקרו של דבר, קבורה זה גם עניין תברואתי, פיזור גדול מדי של קברים זה לא דבר בריא. וישנו גם העניין האסתטי, וגם העתידי. מגורי אדם אינם קבועים, הוא נע ונד מטבעו. לדוגמה, מה יהיה עם הקברים אם וכאשר משפחת שרון תרצה יום אחד למכור את החווה? מכל מקום, זה אסור.
אלא אם כן אתה ראש הממשלה. בעצם, גם אשתו. אשתו של שרון, לילי שרון ז"ל, מתה לפני כמה שנים, ונקברה באחוזת המשפחה בחוות השקמים. לפני קצת יותר משנה הגיש נעם פדרמן עתירה לבג"ץ, ובה שתי בקשות: "להורות ליועץ המשפטי להעמיד את שרון לדין על שקבר את רעייתו בסמוך לחוות השקמים בניגוד לחוק; שהיועץ המשפטי יורה על העתקת הקבר נשוא העתירה לבית-קברות מוסדר".
מניעיו של פדרמן הם לא מהסוג המדיף ריח נעים. הוא עשה זאת בהקשר של העברת קברו של הרוצח ברוך גולדשטיין. אבל לגופו של עניין, המניע אינו רלבנטי. העתירה נדחתה ביום 17.11.05. אבל מעניין לראות את הנימוקים של השופט ג'ובראן: "עברו חמש שנים מאז הקבורה, ועד להגשת העתירה; השיהוי הכבד מעיד על מניעיו הפסולים של העותר; בטרם הגיש העותר את העתירה הוא לא פנה אל משרד הבריאות לעניין הוצאת גופתה של המנוחה מקברה".
אתם שמים לב למכנה המשותף של הנימוקים? - הכול פורמלי, אדמיניסטרטיבי. חסר לכם איזה נימוק? - בטח. שזה חוקי. אבל אין. בג"ץ לא אומר, שהקבורה נעשתה כדין. העתירה נדחית בגלל נימוקים פרוצדורליים, שהעיקרי בהם הוא השיהוי.
או.קיי, גם אלה נימוקים לגיטימיים. אבל האם הם נימוקים אמיתיים? בואו נראה מה קורה סביב מקום קבורתו של שרון (בעוד שנים רבות, אנחנו מקווים). השבוע ב-14.3.06, אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה "עקרונית", הקמת חלקת קבר לראש הממשלה ליד קברה של רעייתו בחוות השקמים. ועדת תכנון ובנייה? מה לה ולחלקות קבר? הרי החוק מסר את הנושא הזה לסמכות משרד הבריאות.
לפי החלטת בג"ץ, קבורה כזאת אסורה, אלא אם כן העתירה נגדה הוגשה באיחור רב. הפעם אין איחור. אין אפילו התחלה. אז מה קורה פה? במהלך חייו של שרון הוא ובני משפחתו שמעו כמה פעמים מרשויות אכיפת החוק, שלא מגיעות להם ולכל נבחר אחר, פריבילגיות המפלות אותם משאר האזרחים. אז אי אפשר לומר לבני משפחתו של שרון, שעסקו בכך, את אותו הדבר? "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.