הצעת החוק הממשלתית ליישום המלצות ועדת שיינין להפחתת הקטל בדרכים לגבי המבנה וסמכויות החדשים של רשות הבטיחות בדרכים, סותרים את ההמלצות שהממשלה עצמה אימצה לפני ניסוח החוק מתריע המרכז למחקר ומידע של הכנסת במסמך שהוגש לוועדת הכלכלה לקראת חידוש הדיון בחוק, אחרי שעבר קריאה ראשונה בכנסת הקודמת.
"הנחות מודל 'עלות-תועלת' שגיבשה ועדת שיינין היו כי תמורת השקעה של 550 מיליון שקל בשנה ירד מספר הרוגי התאונות מתחת ל-360 בשנה עד 2010, והחיסכון הכלכלי הצפוי הוא כ-2 מיליארד שקל. אולם הכדאיות למשק לא תושג בהכרח מכיוון שהנחות אלה לא מתקיימות בהצעת החוק", קובעים הכלכלן עמי צדיק והחוק רועי פייביש.
המדובר בהצעת חוק הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים שאמורה לתת לרשות הקיימת מעמד של גוף סטטוטורי עצמאי במקום המעמד של אגף במשרד התחבורה. החוקרים מציינים כי בניגוד להמלצה המרכזית של ועדת שיינין להעניק לרשות סמכויות אכיפה ופיקוח. הממשלה מצמצמת סמכות זו בהצעת החוק ל"בקרה וייעוץ" בלבד.
אלא שהכרסום הראשון בעצמאות הרשות נעשה כבר בדיון הראשון בחוק בכנסת הקודמת על תקציב הרשות. ועדת שיינין המליצה לחלק את המימון בין הממשלה להיטל שייגבה מפרמיות ביטוח החובה לרכב. בעקבות הביקורת בוטל חלקם של בעלי הרכב.
החוקרים מצביעים על שורת הבדלים מהותיים בין המלצות שיינין להצעת החוק:
בתחום מערך הבטיחות בדרכים לפי שיינין, הרשות תהווה גוף מפקח על עמידה בתקני ובנהלי הבטיחות של תשתיות הדרכים ומסילות הברזל לרבות מתן אישור בטיחות לכל כביש חדש וסגירת כביש או קטע מסילה לא-בטיחותיים; לפי הצעת החוק, הרשות תשמש רק גוף המבקר את הגופים הכפופים למפקח על התעבורה בדרכים והמוודא שקיימו את ההנחיות המקצועיות;
בתחום מערך רישוי כלי הרכב והנהגים לפי שיינין, הרשות תהיה גוף מפקח עליון על בטיחות כלי רכב והכשרת הנהגים. לפי הצעת החוק, הרשות תהיה רק גוף מייעץ לשר התחבורה ולממשלה;
בתחום הלימודים העיוניים של תורת הנהיגה לפי שיינין, משרד החינוך יהיה אחראי על הלימודים והרשות תהיה אחראית על התכנים הנלמדים, ותפקח באמצעות מערך בקרה והערכה שילווה את המשרד. לפי הצעת החוק, הרשות רק תייעץ למשרד החינוך לגבי התכנים, ללא מערך בקרה;
בתחום האחריות הציבורית על המלחמה בתאונות לפי שיינין היא תהיה מחויבות ממשלתית באחריות ישירה של שר התחבורה. לפי הצעת החוק, הרשות רק תכין דו"ח שנתי על ביצוע תכנית המלחמה שיוגש לשר;
בתחום הקצאת הכספים לגופים אחרים לפי שיינין, הרשות תקבע את התחומים אותם היא תממן באופן עצמאי וישיר תוך השתתפות אקטיבית בקביעת היעדים ובקרה שוטפת על השגתם. לפי הצעת החוק, הרשות רשאית לגבש אמות מידה למימון פעולות בטיחות ברשויות המקומיות. המימון עצמו טעון אישור שר התחבורה והכסף יגיע ממשרדו.
החוקרים מציינים עוד כי חלק מתפקידי הרשות הקיימת לא מקבלים ביטוי מפורש בהצעת החוק כמו הסמכות לתכנן ולגבש מערך ארצי לפינוי נפגעי תאונות או תכנון תפקיד קצין בטיחות דרכים בכל רשות מקומית. הרשות החדשה גם היתה אמורה לפעול שלא מתוך כפיפות לשר התחבורה, מה שלא ברור מהצעת החוק. בנוסף יוצר החוק החדש כפילות ומקור לריב סמכויות בהצעה שסמכויות הרשות אינן גורעות מאלה של רשות הרישוי, המפקח על התעבורה ורשויות התמרור.
על רקע הערות אלה מדגישים החוקרים באוזני ועדת הכלכלה כי ראוי לבדוק את אמינות הקביעה שבדברי ההסבר להצעת החוק, כי "הממשלה מאמצת את המבנה המוצע (של הרשות) בדו'ח ועדת שיינין וקובעת את תפקידי הרשות על-פי המלצות הוועדה".
ח"כ גלעד ארדן המטפל בחוק אמר היום ל"גלובס" כי אין בכוונתו לאשר את החוק במתכונתו המוצעת ובישיבת הוועדה מחרתיים (ג') ידרוש מהממשלה להכניס בו את התיקונים המהותיים שיחזירו לרשות את עצמאותה וסמכויותיה לפי המלצות ועדת שיינין. שיינין עצמו אמר לארדן כי אין טעם לחוק במתכונתו המוצעת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.