האיראנים אומרים א', עושים ב', מתכוונים לג'

פרופ' מנשרי מקעקע את דימוי "הרשע" הקיצוני של איראן. "האיראנים רבי-פנים. העם תוסס ומעורב פוליטית, נותן לנשיא להתלהם כי זה תורם להם. המסר שלי הוא: השאירו את העניין האיראני לאמריקנים, הנושא הזה גדול עלינו בהרבה מספרים". מיגור החיזבאללה יחזק את הרפורמיסטים, ולהפך

ערב בואה של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, למזרח-התיכון, החל ה"אקונומיסט" לשרוט את הדימוי האיראני הרווח בתקשורת האמריקנית. השחקן האיראני, לפי "האקונומיסט", אינו "הרע המושלם". ודאי שלא "רע הומוגני". ממש לא. מדובר במדינה מורכבת ורבת-גוונים. מדינה, שבה עסוקים חלקים רבים מאנשיה במרדף אחר הפרנסה והלחם. כתבי ה"אקונומיסט" בטהרן, בקהיר, בביירות ובירושלים, אומרים במאמר המשותף שפרסמו, כי "האמת היא, שאיראן הרבה פחות קיצונית מהנאומים הנלהבים שהנשיא שלה נושא... איראן פרגמטית יותר ממה שניתן להבין מהצהרותיו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד". ואלה דברים שכדאי לדעת ערב הכניסה למו"מ המדיני הקובע במזרח-התיכון.

למחרת הפרסום ב"אקונומיסט" פירסם ה"ניו-יורק טיימס" כתבה דומה, ששיגר העיתונאי, מייקל סלאקמן, מטהרן. "ברחובות איראן", הוא כותב, "עזרה לידיד (החיזבאללה. ר.ו.) יצרה התנכרות ופחדים". הכתבה עשירה בציטוטים מהרחוב האיראני, כגון: "כמובן, אני כועס כאשר הכסף שלי הולך לפלשתין ולחיזבאללה, ואילו לי אין עבודה... אנחנו האיראנים צריכים לשמור קודם כול על הבית, ורק אחר-כך על המסגד".

אז מי היא באמת איראן, ואיך כדאי לנו להתייחס אליה?

ההתלהמות מביאה כמה תרומות

"איראן היא עדיין מדינה שפועלת לפי היגיון מדינתי יותר מאשר לפי אידיאולוגיה מתהלמת", אמר הבוקר פרופסור דוד מנשרי, ראש המרכז ללימודים איראניים באוניברסיטת תל-אביב. "האינטרס הנוכחי שלה הוא לרתק את תשומת הלב לעניין הישראלי-פלשתיני. אבל מה שהכי מעניין אותה זה 'הגרעין'. הנשיאות הנוכחית אמנם לקחה את איראן שנים רבות אחורה, אבל ברחוב רוחשים קולות נוספים. אחרי הכול, האיראנים צריכים להאכיל 75 מיליון בני-אדם, ובשביל זה צריך פרגמטיות. לכן, צריך גם לפתח קשר כזה או אחר איתם".

" ספר לנו איך נראה הרחוב האיראני?

"מדובר בחברה פוליטית ומעורבת מאוד. הנוער תוסס. מלבד ישראל, השימוש באינטרנט גדול יותר מאשר בכל מדינה במזרח-התיכון. המדינה הפרסית היא המדינה הרביעית בגודלה באינטרנט. ארגוני הנשים הם מהפעילים ומהמעמיקים בעולם. זה לא מקרה שאחת המנהיגות הבולטות שלהם קיבלה פרס נובל לשלום. הסטודנטים פעילים בזירה הפוליטית, ומעורבים בוויכוח פנימי על הדרך. ובעיתונות בולטת קשת רחבה של דעות.

"אני בטח נשמע עכשיו כמו אדם שמתאר איזה מדינה בסקנדינביה, אבל זוהי איראן. לא פעם מזכירים לי, כשאני מדבר על כך, כי בשנים האחרונות נסגרו שם מאה עיתונים. אבל אני עונה לזה, 'תראו לי עוד מדינה באזור, שיש בה מאה עיתונים'".

" למה זה דומה במושגים ישראליים?

"חבר איראני אמר לי על זה פעם: 'מחוויית המלחמה שלכם צמחו שני ארגונים בולטים: 'שלום עכשיו' ו'גוש אמונים'. כך גם מתוך מלחמת איראן-עיראק צמחה קבוצה משיחית יותר, וגם קבוצה שמבקשת לשנות את הדגל ולהיות מדינה נורמלית".

" אז למה הם נותנים לנשיא האיראני אחמדינג'אד להשתלח כך?

"קודם כול כדאי לדעת שהנשיא האיראני אינו המנהיג החזק במדינה. במונחים ישראליים הוא דומה יותר לסגן ראש-הממשלה. התנהלותו המתלהמת של הנשיא מביאה להם כמה תרומות: הראשונה, הוא גורם למנהיג החשוב באמת, עלי חמינאי, להיראות רציונלי, פרגמטי ומתון. אדם שאפשר לדבר איתו.

"התרומה השנייה: הוא העלה את רף העמדה האיראנית לגבהים שהעניקו לאיראנים מרחב התמקחות רחב ליום שבו ירצו להיכנס למו"מ עם ארה"ב והמערב. התרומה השלישית, בהתלהמות נגד ישראל, הנשיא מנסה לייצר את הרושם שהגרעין הוא בעיה של איראן וישראל. ובזה הוא מקדם סלחנות בקרב המדינות הערביות והאירופיות".

נוח שמישהו אחר משלם מחיר

" האם יש לך המלצות לקראת פתיחת המו"מ המדיני הגדול של המזרח-התיכון?

"המסר שלי הוא, שאסור לנו להתלהם בעניין האיראני, וגם לא להתנדב לטפל בבעיית הגרעין. כדאי לזכור גם, שאיראן משתמשת לצרכיה בחיזבאללה כי הוא נשק זול עבורה. זה נוח לה, כשמישהו אחר משלם את המחיר".

" אבל נדמה שגם אנחנו נשק זול של מישהו אחר.

ישראל צריכה לעשות מה שהאינטרס הישראלי מחייב, ולא מילימטר אחד נוסף".

" האם האינטרס הישראלי חייב את כניסת הצבא ללבנון?

"מרגע שנכנסנו, אסור לתת לחיזבאללה אפילו מראית-עין של ניצחון. זו הבעיה של ישראל היום. אני לא יודע אם היה צריך להתחיל עם המלחמה הזו. ברוך השם, שאני לא האיש שצריך לקבל החלטות כאלה. אבל היום אני לא רואה ברירה לישראל, אלא לסיים את הלחימה בניצחון. כי כל דבר אחר עלול להעמיד את ישראל ואת המזרח-התיכון בפני בעיה חמורה".

" עד כמה האיראנים שולטים באמת באזור דרום לבנון?

"איראן מנסה להוריד פרופיל בלבנון. ובכלל, אני עוד לא יודע אם זה מקרי שרוב הנשק שזיהו שם הוא מתוצרת סורית ולא איראנית. אבל ברור שהאיראנים הם מרובי-פנים. אומרים א', עושים ב'. מתכוונים לג'. השורה התחתונה היא, שאת העניין האיראני צריך להשאיר לאמריקנים, כי הנושא הזה גדול עלינו בהרבה מספרים".

שתי רכבות יצאו מהתחנה

" הממשל הישראלי מכיר את האיראנים?

"אני חושב שכן. הבעיה שאנו, הישראלים, לא טורחים לראות את החברה האיראנית לעומקה, על אף שאלה הדברים שיקבעו את המשך ההתפתחויות. רוב העם האיראני לא מבין מה להם וללבנון. הוא אומר, 'אנחנו רוצים לפתור את הבעיות של איראן ולא של העולם. אנחנו רוצים לחם, עבודה וחינוך. על זה הלכנו למהפכה הגדולה לפני שלושה עשורים, ולא על הדת'. אלא שהממשלה האיראנית הולכת עכשיו לכיוונים אחרים, כי נוצרה הזדמנות להגיע להישגים במחיר נמוך".

" האם במובן זה חשוב לנו להרוויח זמן?

"מבחינתנו ומבחינת המערב, יש שתי רכבות שכבר יצאו מהתחנה. האחת, נושאת שינוי משטר באיראן. השנייה, עם הנשק הגרעיני. שתיהן יגיעו לתחנה הסופית. השאלה היא רק מי מהן תגיע קודם".

" האם מה שקורה בלבנון, מחזק את הצעירים האיראנים?

"תלוי איך זה יסתיים בלבנון. מכה קשה לחיזבאללה תחזק את הרפורמיסטים באיראן. אם תימצא דרך לפרש אחרת את אירועי לבנון, אזי האחרים יחוזקו". "