קריאות במטה הכללי להתפטרות חלוץ; הרמטכ"ל הגיב על המהומה: "הפרטים על מכירת תיק ההשקעות נכונים; פרסמו עליי סיפור מרושע ומגמתי, אינני יודע מי עומד מאחורי זה"

(עדכון) - בצהרי יום המלחמה הראשון, כמה שעות אחרי חטיפת החיילים, מכר הרמטכ"ל חלוץ את כל תיק ההשקעות שלו בבורסה של ת"א * דובר רשות ני"ע: "חלוץ לא ביצע כל עבירה" * יו"ר המפד"ל אורלב דורש ממזוז: חקור חשד ניצול לרעה של כוח המשרה * בנק לאומי מחפש את מקור ההדלפה

יום לאחר התפוצצות הפרשיה על מכירת תיק המניות של הרמטכ"ל דן חלוץ בתחילת הלחימה בלבנון, לא שככה הסערה.

הבוקר נשמעות קריאות במטכ"ל כי על חלוץ להתפטר מתפקידו. האלוף היחיד שיצא בגלוי לטובת מפקדו הוא האלוף אלעזר שטרן, ראש אגף משאבי אנוש במטכ"ל.

חלוץ יופיע בשעות הבוקר בפני ועדת חוץ וביטחון וייתכן שיידרש לענות לשאלות בנושא.

המכירה

הרמטכ"ל דן חלוץ מכר את תיק ההשקעות שלו בשעות הצהריים של ה-12 ביולי, יום חטיפת שני חיילי צה"ל בידי מחבלי החיזבאללה.

ביום מכירת התיק נפתחה מלחמת לבנון השנייה, לאחר שבבוקר נחטפו החיילים אלדד רגב ואהוד (אודי) גולדווסר ונהרגו שמונה חיילי צה"ל במארב של החיזבאללה.

חלוץ: לא ידעתי שתיפתח מלחמה

בשעות הצהריים, מכר חלוץ את תיק ההשקעות שלו בבנק לאומי, סניף לב דיזינגוף. תיק ההשקעות של הרמטכ"ל היה בהיקף 120 אלף שקל.באותו הבוקר נרשמו ירידות מדדים בבורסה של תל-אביב. בשני ימי המסחר הראשונים בעת הלחימה צנחו המניות בבורסה ב-8.3%.

הרמטכ"ל הגיב אתמול בבוקר ל"מעריב", שפרסם ראשון את הידיעה: "הפסדתי 25 אלף שקל על התיק הזה. אי אפשר לעשות קישור בין זה לבין המלחמה, כי באותו זמן לא ידעתי שתיפתח מלחמה".

מדובר צה"ל נמסר: "הרמטכ"ל מנהל את ענייניה הכספיים של משפחתו ככל אזרח בישראל; הניסיון לחבר בין ענייניו הפרטיים לבין פרשת חטיפת החיילים אינו ראוי".

גורמים בבנק לאומי הביעו תמיהה על עצם הדלפת הידיעה לתקשורת.

הרמטכ"ל אמנם טוען כי לא ידע, בעת מכירת התיק, כי תיפתח מלחמה, אולם עיון בארכיונים של העיתונים והאתרים בישראל מגלה כבר בסביבות השעה 13:00 באותו יום התפרסמה תגובה שלו לחטיפת החיילים, שאיימה "להחזיר את לבנון 20 שנה אחורה". למעשה, בשעות הצהריים המוקדמות כבר החלה תקיפת צה"ל בלבנון, לאחר שהרמטכ"ל חלוץ הורה על גיוס אוגדת מילואים.

מנהל השקעות: חייב ניהול בנאמנות עיוורת

אורי פישמן, מנכ"ל בית ההשקעות אור-גאפ, אמר: "הרמטכ"ל אינו איש רגיל, ולכן הפעילות שלו מעלה תהיות אתיות רבות בנושא. לרמטכ"ל, בדיוק כמו לשר האוצר או לנגיד בנק ישראל יש מידע אודות אירועים מיוחדים, ולכן גם עליו לנהל את תיקו האישי בנאמנות עיוורת".

ערוץ 7 מדווח הצהריים, כי יו"ר המפד"ל, חבר הכנסת זבולון אורלב, פנה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה לחקור את פרשת מכירת המניות ע"י הרמטכ"ל. לטענת אורלב הפרשה מעלה חשד לכאורה לעבירות של ניצול מידע פנים, ניצול לרעה של כח המשרה והפרת אמונים.

קולט אביטל מהעבודה קוראת לחלוץ להתפטר, בשל בעיה חמורה של סדר עדיפויות. גלעד ארדן מהליכוד סבור כי העובדה שראש המטה הכללי מצא לנכון לעסוק במימוש השקעותיו בשעת משבר, עלולה להעיד על חוסר בטחונו ביכולת התפקוד של צה"ל. רוחמה אברהם מקדימה אומרת כי הפרטים מעוררים תהיות רבות וראוי שהציבור יקבל הסברים מפורטים.

רשות ני"ע: "חלוץ לא ביצע עבירה"

הרמטכ"ל התייחס אתמול בצהריים לראשונה לנושא ואמר כי העובדות נכונות. רא"ל חלוץ הוסיף: "אני חושב שהפרסום הזה מרושע, מגמתי, איני יודע מי עומד מאחוריו. אני גם אזרח במדינה, יש לי את המשק שלי. אני לא מוכן שמישהו ינסה להטיל בי כתם".

בפעולתו של הרמטכ"ל, דן חלוץ, אין כל עבירה של ניירות ערך". כך אומר דובר רשות ני"ע, בהתייחס לפרסומים לפיהם חלוץ נתן הוראה ליועץ ההשקעות שלו בבנק למכור את תיק המניות האישי שלו, מספר שעות לאחר חטיפת חיילי צה"ל, שפתחה את המלחמה.

סעיף 52א. לחוק ניירות ערך, המתייחס להגבלת השימוש במידע פנים, מגדיר מהו מידע פנים. על פי ההגדרה, מידע פנים הינו "מידע על התפתחות בחברה, על שינוי במצבה, על התפתחות או שינוי צפויים, או מידע אחר על החברה, אשר אינו ידוע לציבור ואשר אילו נודע לציבור היה בו כדי לגרום שינוי משמעותי במחיר נייר ערך של החברה".

לטענת הדובר, במקרה של חלוץ לא מדובר בידיעה על התרחשות בחברה, ולכן אין כאן עניין של מידע פנים. גורמים משפטיים בשוק ההון ציינו כי אם הרמטכ"ל היה, לדוגמא, רוכש מניות של חברה ציבורית, בסמוך לסגירת עיסקה בין אותה חברה לצה"ל, היה מדובר לכאורה במידע פנים.

במקרה כזה, ניתן היה לומר כי לרמטכ"ל היה מידע על חברה אשר הגיע אליו בתוקף תפקידו ואשר לא היה ידוע לציבור. במקרה האמור לא מדובר בחברה מסוימת, אלא בהשפעה הכללית על השוק כתוצאה ממהלכים לאומיים - מידע שלכאורה מצוי בידי כל אדם בציבור.

חלוץ מיהר למכור - והפסיד

יום המסחר בבורסה ב-12 ביולי 2006 התאפיין כבר משעות הבוקר בירידות שערים קלות של עד 1%, בעקבות השמועות שנפוצו בשוק ההון בדבר אירועים קשים בגבול הצפון. כשהחלו להתפרסם הידיעות בנוגע לחטיפת חיילי צה"ל, קצת אחרי השעה 10:00 בבוקר, המגמה השלילית בבורסה התחזקה ובשעה 11:00 מדד המעו"ף כבר נסחר בירידה של כ-2%.

בהמשך החלו השמועות בנוגע לטנק של צה"ל שעלה על מטען ועל חילופי אש כבדים באזור החטיפה, ובשעה 12:00, השעה שבה חלוץ העביר את פקודות המכירה שלו עפ"י הפרסום, מדד המעו"ף כבר רשם ירידה של יותר מ-3%. משעות הצהריים, כלי התקשורת דיווחו על תקיפות מאסיביות של צה"ל בלבנון על רקע אירוע החטיפה, ומדד המעו"ף נסחר עד סוף היום בירידה של כ-4%, ונעל את יום המסחר בירידה של 4.2%.

במבט לאחור, ניתן לומר שמכירת תיק ההשקעות ע"י חלוץ יצרה לו הפסד ממוצע בשיעור של כ-1%, בהנחה שהתיק שיקף פחות או יותר את ביצועי מדד המעו"ף. זאת מכיוון שעם מכירת התיק עמד המעו"ף במרחק של כ-3% מרמתו טרם הלחימה, בעוד כיום נסחר המעו"ף 2% בלבד מרמתו בתחילת יום המסחר של ה-12 ביולי.

מי הדליף?

בגלי צה"ל דווח כי בבנק בודקים האם הידיעה על מכירת תיק ההשקעות הודלפה על ידי מישהו מעובדי הבנק.

מהנהלת הבנק נמסר כי אם יתברר שהמקור לידיעה הינו עובד בבנק, הוא יענש בחומרה רבה.