חברה קדישא עותרת לפטור מארנונה על בית עלמין: המתים הם המחזיקים בשטח

עמותת חברה קדישא הרצליה עתרה לבית המשפט לעניינים מינהליים בת"א בבקשה להורות לעיריית הרצליה להפסיק לגבות ממנה ארנונה עבור בית העלמין בעיר, בהיותו מוסד דתי הפטור מארנונה. לדבריה, זהו בית העלמין היחידי בארץ המחויב בארנונה.

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד גיא הרמלין, נטען כי חברה קדישא, שהיא מוסד ללא כוונת רווח, היא אמנם הבעלים של בית העלמין ברחוב פינסקר בהרצליה, אולם הוא היא משרתת את תושבי העיר כמוסד דתי, והיא מחזיקה ברישיון משר הדתות לשם כך.

לדבריה, עד 2003 פטרה פקודת מיסי העיריה ומיסי ממשלה המנדטורית את בתי העלמין מארנונה. ואולם, בשנה זו תוקנה הפקודה, כך שהיא מטילה על נכסים מסוימים, ובכללם בית עלמין או בית קברות, ארנונה בשיעור חלקי של 6% עד 33% בהדרגה. ואולם, נטען, הפקודה הוציאה מתחולתה את מוסדות הדת למיניהם - "בית כנסת, כנסיה, מסגד או בית תפילה אחר".

"אין ספק", נטען, "כי בכוונת המחוקק להוציא מכלל הנכסים החייבים בארנונה נכסי דת המשמשים את כלל הציבור. עקב טעות, נשמט בית עלמין או בית קברות מהרשימה, ועניין זה מטופל בימים אלה ע"י המחוקק".

למרות זאת, בתקופה האחרונה החלה חברה קדישא לקבל דרישות תשלום לאקוניות מהעירייה, עבור שטח בית העלמין. זאת, מבלי שניתן כל פירוט מהו הבסיס המשפטי לחיוב שטח בית עלמין, מה מרכיב הריבית והקרן של החוב הנדרש ולאיזה תקופה החוב נדרש.

לדברי החברה קדישא, מחצית השטח חויבה בשיעור מלא בסיווג משרד, ואילו הקרקע התפוסה חויבה בשיעור של 33%. בסך הכל, חויבה החברה בגין שטח מצטבר של כ-20 אלף מ"ר, למרות שמדובר ב"שטח בית העלמין עצמו, בו קבורים הנפטרים".

גם אם בתי עלמין חייבים בארנונה, נטען, הרי שלא מדובר ב"קרקע תפוסה", ובכל מקרה החברה אינה ה"מחזיקה" בשטח. זאת, לדבריה, משום שבוחנים החזקה בפועל, וברור שמרגע שנטמן אדם בקרקע, היא אינה מחזיקה בה, הקברים אף אינם בשליטתה, והיא אינה יכולה להעבירם או להוציאם. טרם הוגשה תשובה לעתירה. (עת"מ 2075/06).