התחרות מתחממת: המתמודדות ברכבת הקלה בת"א הגישו הצעות משופרות

הערכות: הוזילו את המחיר ל-8 מיליארד שקל; בקרוב יוחלט אם לבחור זוכה או לקיים התמחרות

שתי המתמודדות במכרז הרכבת הקלה בת"א, MTS ומטרו רייל, הגישו היום (ה') את הצעותיהן הכספיות המתוקנות. גורמים בפרויקט מעריכים, כי ההצעות ינועו סביב 8 מיליארד שקל, כלומר הוזלה של מיליארד שקל מההצעות המקוריות. ועדת המכרזים תחליט בתוך שבועות ספורים האם ייבחר זכיין על סמך ההצעות שהתקבלו או שהקבוצות יידרשו להליך התמחרות.

ההצעות המקוריות של MTS ומטרו רייל היו 9.1-9.4 מיליארד שקל, המהוות חריגה של 1.5 מיליארד שקל מאומדן המדינה. ועדת המכרזים בראשות סגן החשב הכללי, חגי מילר, ביקשה להוזיל את ההצעות והודיעה למתמודדות על הליך להגשת הצעות מתוקנות.

טרם הגשת ההצעות הודיעה הוועדה לשתי המתמודדות, כי נקבע מחיר יעד (TARGET PRICE) והקבוצה שהצעתה תתאים למחיר היעד או תהיה נמוכה ממנו תזכה במכרז.

במידה ושתי הקבוצות יגישו הצעות גבוהות ממחיר היעד יתבצע הליך התמחרות, בדומה להליך ההתמחרות בבז"ן, שבסופו ייבחר הזכיין.

חברת נתיבי תחבורה עירוניים (נ.ת.ע) שקדמת את הפרויקט צפויה לסיים את הליך בחירת הזכיין עד דצמבר 2006. במהלך 2007 אמורה להסתיים הסגירה הפיננסית במקביל לקידום הליכי התכנון על-ידי הזכיין. בשנת 2008 צופים בנ.ת.ע שיתחילו העבודות שיסתיימו ב-2013.

מנכ"ל נ.ת.ע, ישי דותן, אמר לגלובס, כי "אם למתמודדות יש שכל אז הן יורידו באופן משמעותי את המחיר. אני בטוח שניתן להוזיל את הפרויקט באופן ניכר מבלי לפגוע באיכותו. קבוצה שלא תבצע הפחתה משמעותית מתוך כוונה להוריד בעתיד בשלב ההתמחרות, עלולה להפסיד את המכרז. הציפייה שלנו היא שיהיה שינוי בעיקר במחיר ופחות בהיבט ההנדסי. מי שיזכה במכרז יהנה מיתרון משמעותי בפיתוח העתידי של מערכת הסעת ההמונים בת"א".

מילר, אמר ל"גלובס" כי בתוך שבועות בודדים יסתיים הליך הבחירה. "אנחנו מצפים שהתחרות בין שתי המתמודדות תביא לירידה משמעותית בגובה המענק שתשלם המדינה".

המתמודדות במכרז מתחרות על גובה מענק ההקמה אותו תשלם המדינה. המחיר אליו שואפת המדינה הוא 7.5 מיליארד שקל, 75% מעלות הפרויקט.

פרויקט הרכבת הקלה בת"א - הקו האדום מקודם בשיטת ה-BOT בו נדרש הזכיין להקים לתפעל ותחזק את המערכת לתקופה של 30 שנה. הקו האדום הוא באורך של 22 ק"מ, מתוכם 10 ק"מ במנהרה מבת-ים עד פ"ת.