חמש וחצי שנים לאחר אסון ורסאי ושלוש שנים לאחר פרסום דו"ח ועדת השופט זיילר ושום דבר לא קרה. מאות אלפי מ"ר של תקרות שנבנו ברחבי הארץ בשיטת הפל-קל טרם תוקנו, בעלי הדירות אינם יכולים למכור אותן וחמור לא פחות מכך, מסקנות ועדת זיילר טרם יושמו.
בשבועות האחרונים, ועוד לפני פרסום פסק הדין בעניין אסון ורסאי, חוזרים גורמים שונים בענף הבנייה והתכנון על הדרישה ליישם את המסקנות דו"ח זיילר, אך לפי שעה דבר לא קורה. כל זה למרות שאין ולו גורם אחד בארץ המטיל ספק בנחיצות השינוי המפורט על פני 400 עמודי דו"ח הוועדה, המתארים גם את כל כשלי התכנון והבנייה בארץ, ואף מעלים הצעות לתיקון.
בין ההצעות המרכזיות: הקמת רשות אחראית במשרד הפנים לכל נושא התכנון, הבנייה והפיקוח, המפוזר בין משרדי הממשלה השונים. הוועדה גם המליצה להכין קוד בנייה שיחייב את כל העוסקים בתחום זה בארץ. במקביל לוועדת זיילר הוקמה ועדה נוספת, שזכתה לשם מטה הפל-קל. מטרת המטה הזה היתה לקבוע את הנהלים לתיקון התקרות. גם וועדה זו טרם סיימה את עבודתה ולכן מסקנותיה אינן מיושמות.
בין הדורשים את יישום המסקנות באופן מיידי נמנה ארגון המהנדסים והאדריכלים, שגם הוא מאיים לפנות לבג"ץ נגד שר הפנים, באם מסקנות הוועדה לא ייושמו. לדברי יו"ר ארגון המהנדסים והאדריכלים לשעבר, אלדד ספיבק, אי יישום מסקנות הדו"ח גורם לכשל מתמשך בכל נושא התכנון והביצוע בארץ, שאת מחירו נשלם עוד שנים רבות.
" כמה תקרות פל-קל יש בארץ?
"קשה לדעת במדויק. על-פי הנתונים מדובר במאות אלפי מ"ר של תקרות במבנים למגורים, מבנים לתעשייה ולאחסנה וגם אולמות אירועים".
" מה קרה בינתיים עם תיקון התקרות?
"לפני מספר שנים הוקם מטה פל-קל שהתבקש להוציא הנחיות לתיקון המבנים. עבודת המטה התעכבה במשך שנים רבות, מאחר שחברי הוועדה ביקשו אחריות מקצועיות ושיפוי שלא ניתנו להם. אחרי תקופה ארוכה של ויכוחים הוחלט שבראש המטה יעמוד מנהל מינהל התכנון שמאי אסיף והחברים בו יהיו עובדי מדינה בלבד. הנחיות המטה עומדות לצאת בקרוב".
" מה יהיה בהן?
"מדובר בהנחיות למהנדסי רשויות מקומיות כיצד להשלים את איתור התקרות ואפיון התקרות. המטה גם יקבע הנחיות לתיקון במידה וימצא שהבניינים מסוכנים. יש להדגיש שלא בהכרח כל תקרת פל-קל היא מסוכנת. באופן כללי ניתן לומר שבמבנים המשמשים למגורים רמת הסיכון נמוכה יותר, אם בכלל".
" מדוע?
"כי דירת מגורים קטנה יותר מאולם תעשייתי, וגם יש בה יותר קירות ויותר עמודים התומכים את התקרה".
" מה הנזק שנגרם בשל אי תיקון?
"הנזק העיקרי נובע מהעובדה שבניינים שנבנו בשיטה זו לא ניתנים למכירה על-ידי בעליהם עד שייקבע האם הם בטוחים או לא".
" אפשר לזהות תקרת פל-קל?
"אפשר לאפיין את המבנים על-פי מידע שקיים בתיקי הבנייה, אם הוא קיים. אם לא - צריך לבצע בדיקות בשיטות אל-הרס שפותחו בשנים האחרונות".
" יש אנשים בדירת פל-קל ואינם מודעים לכך?
"אני מניח שכיום כולם כבר יודעים".
" איך אפשר לתקן?
"התיקון מתבצע באמצעות חיזוק תקרות או יצירת מערכת התומכת בתקרה. ברחבי הארץ יש הרבה מאוד תקרות שתוקנו ביוזמת בעליהן באמצעות מהנדסים מהשוק הפרטי ובאמצעות חברות הביטוח המקצועי שאישרו למספר מהנדסים לעסוק בכך".
" מאז ורסאי לא היו תקלות?
"לא שאני יודע".
" מתי הפסיקו לבנות בשיטת הפל-קל בארץ?
"רק אחרי אסון ורסאי. עד אז זו הייתה שיטת בנייה נפוצה למדי". "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.