הפתעות בחיוב הארנונה השנתי

עיריית ת"א הודיעה לתושביה כי החל ב-2007 תטיל ארנונה על שטחים משותפים

לכל מקבלי חיובי הארנונה לשנת 2007 מומלץ לבחון היטב לא רק את סכום החיוב אלא גם את המלל הנלווה לו. נביא במאמר זה, לשם דוגמה, את עיריית תל-אביב. תושבי ת"א ובעלי עסקים וחניונים קיבלו יחד עם חיוב הארנונה לשנת 2007 הודעה תמימה למראה, אשר נושאת את הכותרת "שינויים בצו הארנונה לשנת 2007".

בהודעה זו נכתב כך: "בישיבת מועצת עיריית תל-אביב מיום 26.11.06, בה הוטלה הארנונה הכללית לשנת 2007, הוחלט לאשר את השינויים המפורטים להלן. העירייה תפנה לשרי הפנים והאוצר לקבלת אישורם. יישום השינויים מותנה בקבלת האישור הנ"ל".

בהמשך הודעת העירייה מפורטים מספר שינויים. נעסוק רק באחד מהם: הטלת ארנונה על שטחים משותפים. וכך נכתב: "הוחלט על חיוב מלוא השטחים המשותפים בבניינים אשר אינם משמשים למגורים ובחניונים, ללא זיקה למספר המחזיקים בבניין או בחניון. עוד הוחלט, כי השינוי לא יגרור העלאה בחיוב הארנונה לשנת 2007 מעבר לחיוב שהוטל בשנת 2006 בתוספת שיעור העדכון".

בהתאם לשיטת החישוב הנוהגת בת"א, שטחים משותפים אינם מחויבים בארנונה. בתחומי ת"א ישנם כיום שטחים משותפים בהיקף מאות אלפי מ"ר, וחיובם בארנונה יכניס לקופת העירייה מיליונים, על חשבון בעלי העסקים והחניונים.

אנו סבורים כי הודעתה התמימה לכאורה של העירייה מהווה "פצצת ארנונה מתקתקת". מהי כוונתה האמיתית של העירייה כאשר היא מכריזה שחיוב מלוא השטחים המשותפים ברחבי העיר לא יגרור העלאה בחיוב הארנונה לשנת 2007 מעבר לחיוב שהוטל בשנת 2006? האם מתכננת העירייה להעלות את הארנונה בעתיד בעשרות אחוזים ב"שיטת הסלאמי"? הרי מי מבטיח כי בשנת 2008 לא תגדיל העירייה את חיובי הארנונה לכל בעלי העסקים והחניונים בעיר, וזאת בדרך של הטלת ארנונה על שטחים משותפים?

בשלב זה מבקשת העירייה להחיל את החלטתה על בעלי עסקים וחניונים בלבד, אך אל תנוח דעתם של תושבי העיר. בשלב הבא עשויה העירייה לבקש להחיל שינוי דומה ולבקש לחייב שטחים משותפים גם במגזר המגורים. ניסיון העבר של הכותבים מלמד, כי רשויות מקומיות נוקטות פעמים רבות בטקטיקה זו: תחילה נעשה השינוי במגזר העסקי, ובשלב מאוחר יותר מבקשת הרשות להחיל את השינוי גם על מגזר המגורים, בתואנה שאין להפלותו לטובה.

במידה ועיריית תל-אביב תחליט ליישם את החלטתה להטיל ארנונה על שטחים משותפים, הרי שתקבולי העירייה מארנונה עשויים לגדול בעשרות אחוזים. ישימו נא לב גם שרי הפנים והאוצר בבואם להחליט האם לקבל את הבקשה או לדחותה. אם לדברי העירייה השינוי המבוקש באמת לא יביא להגדלה של חיובי הארנונה, לשם מה היא מבקשת לבצע שינוי זה?

כפי שציינו, בהודעת העירייה מפורטים שינויים עתידיים נוספים. גם יתר השינויים אותם מבקשת העירייה להחיל אינם תמימים כלל וכלל, אך קצרה היריעה מלהכילם.

הכותבים הם ממשרד עו"ד י. מיוחס ושות', המתמחה במיסוי מוניציפאלי ומיסוי מקרקעין.