עו"ד רם כספי: "לצערי, מבקר המדינה לא אובייקטיבי ביחס לאולמרט; לינדנשטראוס רק רוצה לתפוס כותרות רעשניות לפני פרסום דו"ח ועדת וינוגרד"

"נבצר ממני להבין כיצד ניתן לבוא לרה"מ בטענות, הוא פעל הרי על-פי המלצות הרמטכ"ל ואלופי צה"ל" * מנכ"ל משרד המבקר: "מבקר המדינה בודק תופעות שמצריכות בדיקה" * לשכת המבקר: "אולמרט לא יכול לענות על 12 שאלות בחודש?" * 8 שרים יקבלו טיוטת דו"ח המבקר * עתירה לבג"ץ: לפרסם עדות רה"מ בוועדת וינוגרד

"מבקר המדינה אינו שופט ולצערי, ואני מדגיש את המילה לצערי, עמדותיו בכל הקשור לראש הממשלה אינן אובייקטיביות".

כך טען היום (א') עו"ד רם כספי. לדבריו, "קצת מוזר שאצה למבקר הדרך לפרסם דו"ח ביניים, שעה שטרם התקבלו תשובותיו הענייניות של ראש הממשלה. לדעתי, ההסבר היחיד לכך הוא שהמבקר חפץ מטעמיו שלו להקדים את ועדת וינוגרד, העושה עבודה רצינית ביותר ואמורה להגיש את דו"ח הביניים שלה לקראת תום חודש זה. וכל זאת, על מנת לזכות בכותרות רעשניות".

כספי הוסיף כי "הנימוק לעיתוי, הנעוץ בכך שלדעת המבקר בעת הקרובה עלולה להתחדש מלחמה בצפון, הוא לדעתי סתם תירוץ לא רציני, וזאת משני טעמים: ראשית, צה"ל אינו ממתין לדו"ח הביניים של המבקר כדי להתכונן לבאות. ושנית, על-פי גורמי המודיעין, לא צפויה מלחמה כלשהי בעת הקרובה".

כספי מציין כי מלחמת לבנון השנייה פרצה שלושה חודשים לאחר שאולמרט נכנס לתפקידו, "ונבצר ממני להבין כיצד ניתן לבוא אליו בטענות כלשהן לגבי מוכנות העורף, שכן הוא פעל על-פי המלצות הרמטכ"ל ואלופי צה"ל".

משרד המבקר כבר השיב לטענות כאילו המבקר פועל אישית נגד אולמרט בפרשה זו באומרו כי "אין כאן כל דבר אישי". משרד המבקר הדגיש את החשיבות והדחיפות בהצגת הממצאים בעיתוי זה, בין היתר לפי בקשת הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת.

"אני חושב שהטענה שזו עבודה לא רצינית, זו הטענה הכי מגוחכת שיכולה להיות". כך אמר היום מנכ"ל משרד מבקר המדינה, שלמה גור, בהתייחסו לטענות מקורבי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בנושא דו"ח מוכנות העורף. גור דיבר בתוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל בבוקר.

לדברי גור, "עסקו בזה מיטב אנשי הביקורת, עשו את העבודה ביסודיות רבה, בזהירות רבה, ולכן הפכו והפכו בכל, בכל, בכל המסמכים, שמעו את כל העדויות. עכשיו, הטענה הזאת של כאילו אנחנו לא נותנים הזדמנות גם היא מגוחכת. להזכיר לכם שאנחנו ביקשנו, קודם כל זה התחיל מבקשת הפרוטוקולים של ישיבות הממשלה, שמסירתם נמשכה למעלה מחודשיים, להבדיל מכלל משרדי הממשלה והגורמים המוסמכים שהעבירו את החומר כפי שהחוק מחייב, וזה נמשך".

"לאחר מכן, בסוף דצמבר נתבקשה הופעתו של ראש הממשלה. במקום לבוא כמו כל שאר הגורמים הוא החליט שהוא רוצה לבקש את, את השאלות בכתב. גם לכך נענינו. זה לא התגובה על דו"ח הביקורת שמצריכה זמן רב, אלא זה בעצם תחליף למתן עדות שאין בה צורך להתכוננות מרובה. ולא רק, ולא רק שניתנה ההזדמנות לכך אלא גם זה נדחה. וכאשר נמסרו למעלה, היה, היתה הזדמנות למעלה מחודש לתת את התשובות לאותן 12 שאלות, וגם הם נדחו".

"עכשיו, הטענה היא באמת מרחיקת לכת. אנחנו מדברים על ביקורת על אחת התופעות החמורות ביותר. זו היתה מלחמה, מלחמה שבה נהרגו אזרחים".

בהתייחסו לטענות כאילו המבקר מבקש להקדים את ועדת וינוגרד, אמר גור: "תאריך היעד היה 15 בינואר. הוא נדחה אך ורק בגלל איטיות במתן תשובות ויכולות לבדוק, והרצון שלנו לבדוק באמת באופן יסודי כל פרט ופרט. ולכן הגענו לשלב שבו התבקשנו על ידי הועדה לביקורת, וכך אנחנו עושים. במקביל, מחר, קודם אפילו לישיבה של הכנסת, יועברו כל טיוטות הדו"חות לכלל המבוקרים לצורך תגובתם, וגם לראש הממשלה תהיה הזדמנות להגיב על כך הדו"ח ולהוסיף גם את התשובות לשאלות".

בהתייחסו לטענות כאילו מבקר המדינה משמש כלי משחק בידי פוליטיקאים לנגד את אולמרט, אמר גור: "כל הפעולה כולה נעשית על פי חוק מבקר המדינה. זאת דרישה של הוועדה שהיא דרישה לגיטימית על פי החוק. יתר על כן, אנחנו מופיעים רק כאשר הושלמה הכנת טויטות הדו"חות, כאשר אנחנו יכולים למסור באמת דיווח על ההתקדמות ועל עיקרי ממצאים. אני חושב שהחשוב הוא להתמקד באמת בעיקרי, בעיקרי הממצאים, משום שהם אלה שדרושים תיקון. לזכור שאנחנו מדברים באמת על מצב שבו מאות אלפי אזרחים נאלצו לעזוב את בתיהם, ולכן יש דברים שאינם שנויים במחלוקת, ולכן חובה על הרשות המבצעת להיכנס לתיקון הליקויים".

לטענה כאילו שמו של אולמרט עולה תדירות על שולחן המבקר, אולי על רקע יחסיהם העכורים של השניים, אמר גור: " מבקר המדינה בודק תופעות שמצריכות בדיקה. אם הן קשורות בראש הממשלה, אם הן קשורות ברשות אחרת של הרשות המבצעת או בשר אחר. מבקר המדינה מבצע את תפקידו על פי חוק, בין אם המדובר בראש ממשלה ובין אם מדובר באחרון הפקידים. והדבר נעשה במקצועיות, ביסודיות וללא פניות.הבדיקות שנעשות, הן יסודיות, מקצועיות ונעשות לגופם של דברים ולא לגופם של אנשים".

בהתייחסו למימצאי הדו"ח, אמר גור כי "הממצאים הם מאוד מאוד משמעותיים, ולכן חובה עלינו גם לבקש את, או להציע את תיקון הליקויים מוקדם ככל האפשר, כי זו חובתו של מבקר מדינה וזה תפקידה של הרשות".