כרמל אולפינים הפסידה במירוץ לרכישת השליטה בענקית הפטרוכימיה הטורקית פטקים

הציעה לרכוש את השליטה לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר, בעוד שההצעה הזוכה העניקה לחברה הטורקית שווי של 4.1 מיליארד דולר

לא כל מה שמצליח בישראל מצליח בטורקיה. כרמל אולפינים שבשליטת המפעלים הפטרוכימיים ובתי הזיקוק , בחלקים שווים, לא זכתה במכרז שנערך בטורקיה על חברת הזיקוק המקומית פטקים.

הזוכה המאושרת היתה קבוצת טרנסנטרל אסיה המורכבת משותפות בין חברת הנפט הלאומית של קזחסטן (SOCCAR) וחברת הגז הלאומית של אז'רבייג'אן. ההצעה הזוכה לרכישת 51% מפטקים היתה לפי שווי של 4.1 מיליארד דולר.

כרמל אולפינים ששיתפה פעולה עם החברה טורקית לימק (LIMAK), היתה מבין שלוש המשתתפות האחרונות במכרז ופרשה כאשר תג המחיר הגיע לכ-1.78 מיליארד דולר (לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר). למקום השני במכרז הגיעה הצעתה של חברת האנרגיה והתשתיות הטורקית זורלו אחזקות.

ההחלטה של כרמל אולפינים להתמודד על רכישת השליטה בפטקים הינה חלק מהאסטרטגיה להרחיב את פורטפוליו ההשקעות גם אל מחוץ לגבולות המדינה. את מהלך השתתפות במכרז מטעמה של כרמל אולפינים ניהל דיוויד פדרמן, מבעלי השליטה במפעלים הפטרוכימיים.

ערן שוורץ, מנכ"ל הפטרוכימיים אישר את הידיעה "מחיר הזכייה לא נראה לנו כמחיר כלכלי נכון. לדבריו החברה ממשיכה לבחון את הרחבת פעילותה בתחום האנרגיה ותבחן רכישות אחרות בעתיד.

בחודש פברואר האחרון רכשה החברה לישראל שבשליטת סמי ועידן עופר יחד עם המפעלים הפטרוכימיים שבשליטת קבוצת מודגל (דיוויד פדרמן, יעקב גוטשטיין ואלכס פסל) את השליטה בבתי הזיקוק שבחיפה לפי שווי של כ-1.57 מיליארד דולר.

בשבוע שעבר קיבלה החברה לישראל את היתר השליטה ובהמשך תצטרף לדבוקת השליטה גם המפעלים הפטרוכימיים (באמצעות סקיילקס) בכפוף לאישורה של שותפתה, גלנקור השוויצרית ע"י גורמי הביטחון.

חברת כרמל אולפינים השלימה אתמול את ההקמה וההפעלה של המתקנים החדשים לייצור פוליפרופילן במסגרת תוכנית ההרחבה של המפעל בעלות של 350 מיליון דולר.

בעקבות הפעלת המתקנים החדשים יגדל כושר הייצור של פוליפרופילן המשמש חומר גלם בתעשיית הפלסטיק, מ-200 אלף טונה בשנה ל-450 אלף טונה. מדובר בתוספת פוטנציאלית של עד 400 מיליון דולר להכנסות החברה בשנה.

הגדלת כושר הייצור של החברה תשפר את יכולתה להתחרות בשוק המקומי, ותאפשר לה להגדיל את היצוא לשווקים הקרובים באגן הים התיכון ואירופה.

כרמל אולפינים סיימה את 2006 ברווח של 41 מיליון שקל, לעומת רווח של 120 מיליון שקל בשנת 2005.

פטרוכימיים