כלל תעשיות מוכרת אחזקותיה בגולד בונד, מפעילת מסוף המטענים באשדוד, לפי 118 מ' ש'

הרוכשים: בעלי השליטה שלמה שמלצר, שלומי פוגל וחברת לוסי בורכרד הבריטית * האסיפה הכללית של החברה תדון בעסקת בעלי העניין לרכישת נתח ממספנות ישראל שבבעלות בעלי השליטה

בעלי גולד בונד, המפעילה את מסוף המטענים בנמל אשדוד, מהדקים את אחיזתם בחברה על חשבונה של כלל תעשיות מקבוצת אי.די.בי האחרונה החליטה למכור את אחזקתה בגולד בונד, כשמבחינתה היא מממשת אחזקת מיעוט שאינה מהווה חלק מעסקי הליבה שלה, מה שעולה בקנה אחד עם האסטרטגיה שמתווה אי.די.בי בשנים האחרונות.

במסגרת העסקה הנוכחית ירכשו בעלי המניות בגולד בונד, שלמה שמלצר, שלומי פוגל ומסופי מספנות (חברת הספנות הבריטית לוסי בורכרד) את אחזקתה של כלל תעשיות בחברה, שעומדת על 17.8%. העסקה תתבצע לפי מחיר של 29 שקל למניה (פרמיה של 6% על מחיר הבסיס של גולד בונד) ובסכום כולל של 21 מיליון שקל, המשקף לגולד בונד שווי של 117.5 מיליון שקל.

שמלצר, מסופי מספנות ופוגל ירכשו את אחזקתה של כלל תעשיות בגולד בונד בחלקים שווים, קרי כל אחד מהצדדים ירכוש כ-6% מהחברה, כשעם השלמת הרכישה יהיה מבנה האחזקות בגולד בונד כדלקמן: מסופי מספנות תחזיק ב-30.5%, שמלצר יחזיק ב-30.15%, פוגל יחזיק ב-18.11% ובעל מניות נוסף, רני סיימון, שלא ישתתף בעסקה, ייוותר עם אחזקה של 12.1%.

אגב, נציין כי שיעור אחזקות הציבור בגולד בונד הוא נמוך במיוחד ועומד כיום על 9% בלבד, מה שהופך את החברה ל"מועמדת" לכניסה לרשימת המניות דלות הסחירות של הבורסה. במידה שהחברה לא תמנה עושה שוק עד ל-12 באוגוסט היא צפויה להיכלל ברשימה, שבה ייסחרו החברות פעמיים ביום בלבד (בפתיחה ובנעילה) ולא ישתתפו במסחר הרצף. החברה ציינה בהקשר זה כי בישיבת הדירקטוריון הקרובה היא תבחן את הכדאיות שבמינוי עושה שוק, על-מנת להיוותר במסחר הרצף.

מה משמעות המהלך מבחינת בעלי גולד בונד? תחילה, חשוב לומר שמבחינתם מדובר באחזקה הרבה יותר מהותית מאשר עבור כלל תעשיות, ולכן מדובר בסימן חיובי, אך מעבר לכך ראוי לציין כי גולד בונד ניצבת כיום בפני מהלך מהותי אשר ככל הנראה מהווה חלק מהרקע לעסקה.

מדובר בעסקת בעלי עניין שבה תדון האסיפה הכללית של גולד בונד בהמשך השבוע (26 ביולי), במסגרתה היא תבחן אפשרות לרכוש נתח בחברת מספנות ישראל שמוחזקת גם היא על-ידי בעלי השליטה בה - שלמה שמלצר, שלמה פוגל ורני סיימון. עסקה זו קיבלה אור ירוק לאחר שסמי קצב, אחד מבעלי המניות האחרים במספנות ישראל, ביקש לממש את חלקו, וקבוצת פוגל, סיימון ושמלצר, בחרה להמחות את זכות הסירוב שהייתה לה על המניות לחברה הציבורית גולד בונד.

זכות הסירוב כוללת את האפשרות לרכוש מחצית מאחזקתו של קצב במספנות בשיעור של 20.25% לפי שווי של 12.65 מיליון דולר, כשלקצב תיוותר אופציית מכר ליתרת אחזקתו באותם תנאים, המשקפים למספנות שווי של 63 מיליון דולר. זאת, כשנתיים וחצי לאחר ניסיון להנפיק את מספנות ישראל בבורסה לפי שווי כפול.

מה תתרום עסקת המספנות לגולד בונד? החברה - שעוסקת בבניית כלי שייט ובעבודות מתכת גדולות, ואשר נמצאת בתהליך של הסמכה לפעול כנמל פרטי במפרץ הקישון, צפויה להרחיב את הפרישה הגיאוגרפית שלה גם לצפון וכך תיווצר לה למעשה נוכחות בשני הנמלים המרכזיים של המדינה. לצד זה תהיה בידה האפשרות להרחיב את הפעילות גם לעסקי מספנות, ואולי גם להפעיל נמל מטענים בעתיד.

פרט מעניין שראוי לציון הוא העובדה שכלל תעשיות שותפה גם במספנות ישראל (19%) באמצעות חברת אבשל, כך שלא מן הנמנע שגם אחזקה זו תימכר בטווח הנראה לעין לבעלי המניות בגולד בונד או לגולד בונד עצמה, כשניתן להעריך שגם ניסיונות ההנפקה של מספנות ישראל עוד עשויים להתחדש בעתיד.