תחום ניהול המשברים פורח במחוזותינו. מה הפלא? אין שבוע שלא צץ משבר חדש. רק לאחרונה הצטרפו לרשימה המפוקפקת של "החברות הממושברות", שנכוו ממשברים בעבר - תנובה, זוגלובק, רמדיה, בנק הפועלים, טיב טעם 1 ושות' - חברות חדשות כארומה, אסם, משטרת ישראל, קלאב-מרקט, רכבת ישראל, חפציבה, YES וטיב טעם 2.
ואם יש היצע של משברים (שריפות), באופן טבעי עולה גם הביקוש למנהלי משברים (כבאים). הביקוש כל-כך גדול עד שמוטי שרף, אחד מבכירי ה"כבאים" בישראל, ומי שמטפל במשבר "טיב טעם 2", סיפר לאחרונה בראיון למגזין "פירמה" של גלובס: "במשך שלושה שבועות טיפלתי בארבעה משברים במקביל".
אלא שבמחוזותינו, כמו במחוזותינו, כולם עסוקים בכיבוי השריפות ולא חלילה במניעתן. ריבוי המשברים שאירעו לאחרונה בישראל לא הוליד מבקרי איכות טובים יותר או מתודולוגיות בקרה יעילות וחדישות יותר, כפי שמתבקש באופן הגיוני, אלא מנהלי משברים טובים יותר ובעיקר, מנוסים יותר. למה הדבר דומה? לסיפור הידוע על הגשר שנפער בו חור, ובמקום לתקנו, הקימו מתחתיו בית חולים חדיש ומשוכלל שיוכל לטפל בפצועים.
למרבה האירוניה, את רוב המשברים ניתן למנוע. כל כבאי מתחיל יודע שקל יותר למנוע את השריפה מאשר לנסות לכבותה. לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין ששילוב של קוצים, שמש והיעדר ערוגות במקומות מסוימים, הוא מתכון בטוח לשריפה שעלולה לכלות את כל התבואה.
גם טיב טעם היתה צריכה לעשות את החישוב הפשוט הנ"ל, בטח ובטח לאחר תחקיר "כלבוטק" הקודם. חתולים מדושנים שבולסים ממשטחי מזון שאינם במקומם הראוי, חדרי ההקפאה, הם בעלי פוטנציאל גבוה להיווצרות בשר מקולקל ולפאפראצים של רפי גינת. גם משבר המוצרים הקפואים שהופשרו של חברת אסם שפקד אותנו ביולי האחרון, יכול היה להימנע בקלות יחסית אם רק היו העובדים מקפידים יותר ושאננים פחות.
אגב, מקורם של רוב המשברים בעובדים ממורמרים. הדבר המטריד ביותר בתחקיר של "כלבוטק" הוא לא החתולים המדושנים, שמסתובבים באין מפריע ברחבי המפעל, אלא העובדה שהעובדים הפגינו אדישות מוחלטת לנזק שעלול להיגרם לחברה. והיכן שיש עובדים אדישים נטולי גאוות יחידה, יש ניהול גרוע ("הבשר מסריח מהראש") ופוטנציאל נפיצות גבוה של משבר.
כדאי לחברות להתחיל להצטייד במבקרי איכות פנימיים וחיצוניים איכותיים ולטפח את עובדיהם, כדי להימנע מהמשבר הבא, במקום להצטייד במנהלי משברים מוכשרים שינסו להוציא אותם מהבוץ. זה פשוט יותר וזול בהרבה.
חוץ מזה, לא כדאי לבנות על המשוואה האקדמית "משבר = הזדמנות". היא הוכיחה את עצמה פעמים בודדות בלבד.
הכותב הוא יועץ אסטרטגי שיווקי ובעליה של חברת "גבריאל אסולין פתרונות עסקיים" המתמחה בייעוץ והדרכות לארגונים.
לתגובות: gavriel11@gmail.com
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.