לפני כארבעה חודשים, כאשר בחרנו להקדיש את המדור לבורסת ורשה, הייתה זו האחרונה באחת התקופות הפעילות במחזור חייה. היא ניהלה מו"מ לרכישת אחזקות בבורסות מקבילות, חתמה על הסכמי שת"פ עם אחרות וגם החלה להתמרק לקראת השקת פלטפורמת מסחר משלה המחקה את ה-AIM. ארבעה חודשים עברו ובורסת ורשה עדיין אינה נחה על שמריה. חלק מהמו"מים שניהלה הבשילו לכדי עסקאות בפועל, חלקם הוחלפו באחרים, פלטפורמת המסחר החדשה הושקה, וגם החברות הישראליות אינן פוסקות מלעשות דרכן אל הבורסה המובילה במרכז ובמזרח אירופה.
למי ששכח, ביום חמישי האחרון הודיעה רונסון אירופה, חברה בת של דורי הנדסה, על השלמת הנפקתה הראשונית בבורסת ורשה. רונסון גייסה 91.1 מיליון דולר לפי שווי של 510 מיליון דולר, והמסחר במנייתה צפוי להתחיל ביום שני הבא, ה-5 בנובמבר. מספר ימים לפני, ביצעה חברת הנדל"ן פלאזה סנטרס רישום כפול בבורסה והפכה לחברה הישראלית הראשונה שנסחרת גם בבורסה הראשית של לונדון וגם במקבילה הפולנית. מלבדן, נציגות ישראליות נוספות בבורסת ורשה הן חברת הנדל"ן GTC, שנסחרת לפי שווי של 4.5 מיליארד דולר, וסינמה סיטי, מפעילת המולטיפלקסים, שנסחרת לפי שווי של 830 מיליון דולר.
במילים אחרות, בבורסת ורשה נסחרות כיום ארבע חברות ישראליות. כפי שזה נראה כרגע, היד עוד נטויה. על אחת כמה וכמה אם הדבר תלוי בלודביק סובולסקי, מנכ"ל הבורסה.
"אני בהחלט מודע למספר הגדל והולך של חברות ישראליות שמצטרפות אלינו", אומר לנו סובולסקי בראיון מיוחד ל"גלובס". "אנו מקדמים בברכה כל חברה זרה שבוחרת להפוך לציבורית אצלנו. הגדלת מספר החברות הזרות, כולל ישראליות, שמצטרפות לבורסה, היא חלק חשוב באסטרטגיה העסקית שלנו", מוסיף סובולסקי.
ואכן, נתונים המסכמים את פעילות השוק הראשוני בורשה, נכון לתום הרבעון השלישי, מגלים כי סובולסקי מצליח ליישם את האסטרטגיה של הבורסה בראשה הוא עומד. במהלך שלושת הרבעונים הראשונים של השנה בוצעו בבורסה 53 הנפקות ראשוניות (IPO), כולל שש של חברות זרות (2 מאוסטריה, 2 מאסטוניה, אחת מספרד ואחת מלוקסמבורג). מספר זה צפוי להפוך את השנה הנוכחית לשנה הטובה בתולדותיה של הבורסה, לפחות מהזווית של מספר ההנפקות הראשוניות. נכון לרגע זה, "עוקפות" אותה השנים 1997 (62 הנפקות) ו-1998 (57 הנפקות).
שיא של גיוסי IPO
עם זאת, מהזווית של סכום הגיוס הכולל, 2007 כבר שברה שיאים קודמים של הבורסה. במהלך שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, סך הגיוס בהנפקות הראשוניות בבורסה נאמד ב-16.6 מיליארד זלוטי פולני (6.6 מיליארד דולר) בהשוואה ל-2004, שנת השיא הקודמת, בה גויסו 13.1 מיליארד זלוטי פולני (5.2 מיליארד דולר).
" לודביק סובולסקי, כיצד אתם מקדמים את פועלה של הבורסה בקרב החברות הישראליות?
"בראש ובראשונה, אני ואנשיי מרבים לבקר בישראל ולהיפגש עם אנשי עסקים, וגם עם חברות מסקטורים ספציפיים. אני ביקרתי באביב האחרון בארץ והשתתפתי בכנס שאורגן בתל-אביב. שנית, לקראת תחילת 2008, אנו מתכננים לקיים בישראל כנס בנושא IPO בבורסת ורשה, ואנו מקווים שהוא יעזור לנו להגדיל את האטרקטיביות של הבורסה בעיני החברות הישראליות".
" נכון להיום, רוב החברות הישראליות שהונפקו בורשה הן יזמיות נדל"ן, דוגמת רונסון אירופה.
"נכון, ומדובר בסקטור שמניב הרבה הנפקות לא רק בקרב החברות הישראליות, אלא גם בקרב חברות מקומיות ואחרות, ממדינות נוספות במזרח אירופה. עם זאת, אנו לא בונים את הרחבת הקשר שלנו עם החברות הישראליות רק על סקטור הנדל"ן, אלא גם על סקטורים אחרים. כך למשל, אנו רוצים למשוך אלינו גם חברות היי-טק ישראליות צעירות, בעיקר באמצעות רישומן למסחר ב-NewConnect".
האחות הפולניה של ה-AIM
כשסובולסקי מדבר על ה-NewConnect, הוא מתכוון לפלטפורמת מסחר שהושקה רק לאחרונה ושמטרתה היא לחקות את הצלחתה של ה-AIM (הבורסה המשנית בלונדון). ה-NewConnect מיועדת עבור חברות צמיחה צעירות, לרוב חברות טכנולוגיה, שנזקקות להון, אך אינן יכולות לעמוד בכללי רגולציה מחמירים או עלויות רישום גבוהות.
רף הכניסה לפלטפורמה האמורה הוא שווי חברה מינימאלי של 20 מיליון זלוטי פולני (8 מיליון דולר), והיקף גיוס של מאות אלפי זלוטי או מספר מיליונים בודדים של זלוטי. נכון להיום, נסחרות ב-NewConnect 21 חברות, ששוויין הכולל הוא 210 מיליון דולר. סובולסקי, כאמור, רוצה שה-NewConnect תחקה את הצלחתה של ה-AIM, גם באופן שבו חברות ישראליות נהרו אחריה.
" וכיצד אתם פועלים להגשמת מטרה זו?
"לפני מספר חודשים, שלחנו מספר נציגים של הבורסה לישראל והם נפגשו עם חברות ישראליות הנמנות על סקטור ה-IT והביוטכנולוגיה. נכון לרגע זה, פגישות אלו לא הניבו תוצאות, אבל אנו נמשיך לקדם גם את שמה של ה- NewConnect בקרב החברות הישראליות".
" בהשוואה ל-AIM, מה הוא היתרון העיקרי של הפלטפורמה?
"סחירות גבוהה יותר. בניגוד ל-AIM, בה רוב המשקיעים הם גופים מוסדיים שנכנסים להשקעה בחברה, לרוב לטווח ארוך, מבנה המשקיעים ב- NewConnect הוא מגוון יותר. הוא כולל גם משקיעים מוסדיים וגם משקיעים מהציבור (Retail investors), וכך הסיכוי שתיווצר סחירות גבוהה יותר במניות הוא טוב יותר".
" אתה יכול להעריך מה יהיה מספר החברות הישראליות שיונפקו בשנה הבאה בבורסת ורשה?
"כרגע זה די קשה. אני מניח שבחודשים הראשונים של 2008 יהיה לי יותר מושג, ואני מקווה שזה יהיה מספר גבוה יותר מזה של השנה הנוכחית". "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.