"נמאס לנו להיות פראיירים. אנחנו מגיעים לשירות מילואים קשה ומפרך, עוזבים משפחות ומקומות עבודה ומגיע לנו יחס הוגן וראוי" - הדברים האלה שאמר איש מילואים, מבטאים יפה את הבעייתיות הקשה ביחסים בין צה"ל, למעשה בין העם, לבין חיילי המילואים שלו. הדברים נאמרו על ידי אחד מאנשי הפלוגה, שחייליה וקציניה סרבו בסוף השבוע לצאת לתרגיל בגלל יחס מזלזל והעדר ציוד ותנאים אלמנטריים.
אני חושב, שמפקדי צה"ל, בהיותם אנשי קבע, עדיין לא מבינים מה עובר על אנשי המילואים. כי להיות היום מפקד בקבע זה בכלל לא רע. אנשי הקבע משתכרים יפה, יש לקצינים מכוניות ונהגים, הם מצ'ופרים במהלך השרות וגם אחריו עם פנסיה נדיבה למדי, על חייהם יש ביטוח שבמקרה של אסון יבטיח את עתיד משפחותיהם וכיו"ב. מצבם של אנשי המילואים הוא הפוך. כל יום שרות הוא עבורם הפסד כספי, הם נאלצים לעזוב את עבודתם הקבועה לתקופות ארוכות - לעומת אנשי הקבע שהצבא הוא מקום עבודתם. בקיצור, לשרת במילואים, ועוד ביחידה קרבית, זה רק כאב ראש וכיס.
אם זה לא מספיק, אז בשנים האחרונות צריכים המילואימניקים להתמודד לא רק עם האויב, אלא גם עם תדמית הפראיירים שיש להם בקרב רבים בציבור. המילואימניקים נאלצים לראות איך, בזמן שהם מתבוססים בבוץ ובחולות, בקור ובחום - רבבות אחרים מוצאים דרך לא לשרת בצבא בכלל, או לא לשרת במילואים בפרט. כלומר: המילואימניקים גם מקריבים זמן, וכסף ומשפחות - וגם נתפסים כפראיירים.
לאנשי הקבע אין את הבעיות הללו, הם דווקא מהווים לרבים מטרה לקנאה בגלל תנאי עבודתם המאוד משופרים. לכן קשה להם, לאנשי הקבע, וגם לפוליטיקאים, להכניס לראשם שהם צריכים להגיד תודה למילואימניקים על שהם באים. וגם לעשות הכל כדי שלפחות בצבא ירגישו המילואימניקים שהם חשובים, שהם רצויים, שהצבא והממשלה מעריכים את מה שעם עושים.
כי זאת לדעת - כל אחד מאותם אנשי מילואים יעשה חושבים לפני שייענה לקריאה הבאה. רבים מהם יכולים למצוא אלף דרכים כדי לסיים את שרותם. האם אנשי הקבע בכלל לא מבינים את זה? - שאלה לא רלוונטית, מכיוון שהם מתנהגים כאילו אין להם מושג, כאילו הם עושים טובה לאנשי המילואים בכך שהם קוראים להם לשרות.
לקח הדיווחים המופרכים
אחרי לבנון, הצטדקו ראשי השלטון כי לא ידעו שצה"ל לא היה מוכן למלחמה. עכשיו הם יודעים. למרות זאת אנחנו שומעים מהם שצה"ל מתקן את לקחי המלחמה. מאיפה הם יודעים? - מהדיווחים שהם מקבלים מראשי הצבא. הלקח החשוב ביותר של המנהיגות מלבנון היה שאי אפשר לסמוך על דיווחים של צה"ל. האם גם הלקח הזה לא נלמד?
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.