במארס, כאשר שוק הדיור האמריקני המשיך להידרדר, רכש הזמר הבריטי סטינג דירת קונדו שמשקיפה על סנטרל פארק במנהטן ב-26.5 מיליון דולר, בבית הדירות החדש היקר ביותר בעיר. הוא לא היה השם הגדול הראשון שהשקיע בבניין הניאו-קלאסי בסטנרל פארק ווסט מספר 15, שמתנשא לגובה 43 קומות ותוכנן על-ידי האדריכל רוברט סטרן. דיירים מפורסמים אחרים הם סנדי ווייל, לשעבר יו"ר סיטיגרופ, ולויד בלנקפיין, יו"ר גולדמן זאקס.
בניו יורק, בלונדון ובטוקיו, השמות שמתגוררים בבניינים נמשכים יותר ויותר על-ידי שמות האדריכלים שחקוקים בצידם החיצון. בווסט סייד הייוויי במנהטן, בית דירות חדש של 23 קומות בעיצוב האדריכל הצרפתי ז'אן נואל צפוי לחקות את ההצלחה של בתי ריצ'רד מאייר בפרי סטריט, במרחק 800 מטר דרומה ממנו, שרשימת דייריו כוללת את מרתה סטיוארט ואת קלווין קליין.
לנובל יש שלושה פרויקטים נוספים במנהטן, כולל מגדל מגורים יוקרתי ומלון של 74 קומות על הרחוב ה-53, צמוד למוזיאון מומה לאמנות מודרנית. פרנק גהרי (Gehry) עיצב את מגדל ביקמן סטריט החדש בדאונטאון מנהטן. גם לפיליפ ג'ונסון ולהרצוג אנד דה מרון יש פרויקטים שכבר הושלמו או בעיצומם.
גרג ווד מחברת קייפ אדבייזורז, הקבלנית הראשית בפרויקט של ז'אן נובל בשדרה החמישית מספר 100, אומר ששנה לפני סיום הבנייה, בערך שלושה רבעים מ-55 היחידות המתוכננות כבר נמכרו. אחת הדירות הגדולות נמכרה ב-25 מיליון דולר, דירה נוספת נמכרה ב-20 מיליון, וכמה דירות נמכרו ב-15-16 מיליון דולר.
העיצוב של נובל כולל קירות מעוקלים של חלונות זכוכית, שמשקיפים על נהר הדסון ועל העיר עד לאמפייר סטייט בילדינג. ווד אומר שהביקוש לבניין משקף מגמה שבה הקונים מוכנים להוציא יותר לא רק על עיצוב הפנים של הדירות שלהם, אלא גם על העיצוב החיצוני.
"המגדלים של ריצ'רד מאייר גרמו לקבלנים להבין שאנשים ישלמו פרמיה על עיצוב", הוא אומר על הבניינים ברחוב פרי שהושלמו ב-2002. ווד טוען גם שהרגישות הגבוהה יותר לעיצוב השתקפה לראשונה במלונות הבוטיק של שנות ה-90, כמו הדסון הוטל שבנה איאן שייגר. שייגר מעורב גם בבנייני מגורים מפוארים, כמו גריימרסי פארק מספר 40 שתכנן האדריכל ג'ון פאוסון ורחוב בונד מספר 40, פרויקט של הרצוג אנד מיירון.
הדירות שמשקיפות על פארק היי ליין החדש נבנות על-ידי עיריית ניו יורק על שטח של גשר רכבת מוגבה ישן, והיקרה ביותר תימכר ב-11.5 מיליון דולר. "הקונה שבא אלינו הוא אחד שכבר יש לו שניים או שלושה בתים, והוא מעוניין באדריכלות", אומר אלף נעמן, "הוא רוצה משהו קצת ייחודי, ואוהב את העובדה שהדירות משתרעות על פני כל הקומה, וכל אחת מתוכננת בצורה שונה. זהו בניין פרטי ודיסקרטי מאוד".
לא רק במנהטן
יש גם סימנים לכך שהביקוש למעונות יוקרה עם שמות ידועים של אדריכלים קיים לא רק במנהטן. בלונדון, לדוגמה, כריסטיאן וניק קנדי מעורבים בפרויקט של 960 מיליון ליש"ט עם קרן ההשקעות של ממשלת קטאר להקמת מבני המגורים היוקרתיים ביותר בבריטניה על צ'לסי באראקס (קסרקטין) לשעבר בקינג'ס רואוד, בעיצוב של משרד האדריכלים רוג'רס, סטירק, הרבור ושות'.
בטוקיו, הרעב לדירות באיכות הגבוהה ביותר במרכז העיר גרם לחברת גרובנור הבריטית לשתף פעולה עם פרופרסט וטוקיו טטמונון בפרויקט קאמיזונוצ'ו בפארק יויוג'י בעיר. מדובר על 45 דירות יוקרה בעיצוב פול דייביס ושות' מבריטניה.
"אתה צריך עיר בינלאומית, שיש בה את המסה הקריטית של אנשים שיהיו מוכנים לשלם תמורת מוצר כזה", אומר ווד מקייפ אדבייזורז.
ובניו יורק יש שפע של ביקוש. המחיר הממוצע של דירת יוקרה במנהטן ברבעון הראשון השנה עלה ב-65% מהרבעון המקביל בשנה שעברה, ל-7.67 מיליון דולר, לפי חברת השמאות מילר סמיואל.
בנק יו.אס. טראסט אומר שהערך הממוצע של הלוואות למימון רכישת דירות יוקרה שהוא העניק בשנה האחרונה עלה בשליש ביחס לממוצע של השנה הקודמת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.