הנה כך עובדים הספקולנטים

תיאור שלב אחר שלב, וניתוח השיטות שבעזרתן השתלטו על שוק המט"ח בארץ

ישראל היא גן עדן לספוקלנטים, הם פעלו כאן כבר ב-2002 ובשנתיים האחרונות הם ממש חוגגים. לא אחת נשאלתי על ידי טוקבקיסטים איך בעצם הם (הספקולנטים) עושים את זה. ובכן, הבה ננסה לעשות קצת סדר בדברים.

ולפני שניכנס לעובי הקורה, אני רוצה להבהיר שלא מדובר רק בבנקים זרים. בעלי הון ישראליים ידועי שם וגם כאלו שרובכם אינו מכיר, מנהלים בעצמם קרנות גידור או פועלים באמצעות קרנות קיימות הרשומות בארץ ובחו"ל.

  1. 1) כבר בשנת 2002 זיהו הספקולנטים את המגרש הנוח לפעילות בעקבות דבריו האומללים של הנגיד לשעבר דוד קליין בדבר קריסה אפשרית של בנק גדול בישראל.
    בריחת כספי הציבור הישראלי לחו"ל בתיבול הפעילות הספקולטיבית הביאה במהירות את הדולר ל-5 שקלים.
  2. 2) לפני שנתיים בעת מלחמת לבנון השנייה, הזדרז הנגיד סטנלי פישר להעלות את הריבית מחשש להתפרצות אינפלציה ופריצת מסגרות, חשש שהתבדה מהר מאד אולם סיפק יחד עם הפרשי הריביות, האופטימיות לגבי תוצאות המלחמה, חולשת הדולר בעולם והידיעה שהציבור המקומי לא רוכש דולרים, בסיס איתן למתקפה מתוכננת היטב.
    השער להזכירכם היה אז 4.60.
    זה החל בקניית אופציות דיגיטאליות, שבהן משלמים פרמיה לבנק ואם שער הדולר מגיע במהלך התקופה ולו פעם אחת בשער מסוים שנקבע מראש, מקבל הקונה פי כמה וכמה על השקעתו.
  3. 3) העסקות הפופולאריות היו לתקופה של 6 חדשים ושנה. שערי האופציות היו בעיקר 4.2 ו-4.1 והמשקיעים קיבלו יחס של אחד לשמונה עד אחד לעשר.
    כלומר אם השקיעו מיליון דולר כפרמיה והדולר הגיע לשער עליו הימרו, קיבלו 8-10 מיליון דולר.
  4. 4) באותו זמן נפתחו אופציות בהיקף פרמיות של עשרות מיליוני דולרים. יהיו כאלו שיאמרו על מציאות זאת "רולטה". בדיוק כך אלא, כפי שתבינו בהמשך, שלמהמרים אלו היה ביד מגנט, שמשך את הכדור בדיוק לאן שרצו.
  5. 5) הספקולנטים קנו וכתבו אופציות לטווחים שונים מכל הבא ליד. תכליתן של האופציות היה מקסום הרווח כתוצאה מירידת הדולר. בשלב הבא גויסו כספי המשקיעים, להם הובטח ליהנות מהפער בין הריביות ומקסמו של גן העדן בו כל דולר שיימכר ייקנה מאוחר יותר בשער נמוך יותר. כמו כל תופעה הלכה גם תופעה זו והתפשטה. השערים הגיעו, האופציות פגעו והסבו רווחים עצומים למשקיעים.
  6. 6) עם האוכל בא התיאבון: לאחר תיקונים אחדים, ובעקבות אירועי רמאללה והשווקים המתעוררים, שחיזקו במקצת את שער הדולר, החל גל חדש, אגרסיבי יותר של מכירות.
  7. 7) לירידה המפורסמת משיעור 4.2 ל-3.8 הייתה אחראית קרן גידור אחת שפעלה באמצעות בנק זר ומכרה,שימו לב, 10 מיליארד דולר! גם בארץ ראו כי טוב ורבים הצטרפו לחגיגה הגדולה שהשתוללה בשוק עד מרץ 2008, אז התערב בנק ישראל לראשונה במסחר.
  8. 8) היום אופי הפעילות שונה במקצת קצת בשל רכישות בנק ישראל, אולם בעיקר עקב שינוי המגמה העולמי. הדולר התחזק בעולם ומתגברות ההערכות שהנה החלו שבע השנים הטובות של המטבע האמריקאי.
    אולם, מכיוון שבנק ישראל פועל בגילוי מלא והציבור הישראלי עדיין לא קונה דולרים ולא משנה מה קורה בעולם ומה השער, יש עדיין מקום לפעול בשוק ולהרוויח הרבה כסף.
    וכך ממתינים הספקולנטים לסיום הרכישות היומי של בנק ישראל:

  1. קונים אופציות put , מוכרים אופציות call ואז מוכרים 100-300 מיליון דולר ומפילים בחדות את השוק.
  2. את הדולרים רוכשים בחזרה בשער נמוך יותר והולכים לספור את הכסף עד מחר.

דוגמא פשוטה ומוחשית נתתי בשבוע שעבר:

  1. השוק נע סביב שער 3.64. מכרתי 1000 אופציות call בשער 600 והתחלתי למכור 10 מיליון דולר.
  2. לא מכרתי את כל הסכום בשיא כי בינתיים השוק יורד, אבל 3.63 כשער ממוצע במכירה - קיבלתי.
  3. השוק ירד מתחת לרמה של 3.60 אבל אני לא חזיר, וקניתי את הדולרים בשער ממוצע של 3.61 ואת אופציות call בשער 400. הרווחתי 400 אלף שקל בשעה של עבודה, לא רע בכלל...

עכשיו תכפילו הכל פי עשר או עשרים, אלו סדרי הגודל האמיתיים של פעילות הספקולנטים, ותבינו בדיוק מה קורה כאן בשבועיים האחרונים ומדוע למרות שהדולר בעולם התחזק בעוד 5% כאן בארץ לא זז כלום.
יתרה מכך, אם הדולר בעולם לא היה מתחזק כל כך, היינו עדים להתחזקות משמעותית ביותר של השקל.

לי ולרבים מחברי בשוק המט"ח ברור שאם בנק ישראל לא ישנה את כללי המשחק שלו, על כולנו לצפות היטב במהלכי הדולר בעולם.
אם ימשיך להתחזק נראה את המשחקים היומיים הללו עד גבול מסוים ולאחריו יתחזק הדולר גם כאן.
אם תיעצר או תשתנה המגמה יוביל הדבר בסבירות די גבוהה למהלך אלים של התחזקות השקל. כולי תקווה כי לבנק ישראל כלי נשק נוספים בארסנל שלו על מנת להתמודד מול התופעה.

יוסי פרנק הוא יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
Rika40@012.net.il