המשבר העולמי בשוקי ההון בשיאו, אולם בכירי ענף הנדל"ן בארץ מציגים תחזית אופטימית למדי, כך עולה מהסקר החצי שנתי של פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן-אלמגור-זהר. בסקר השתתפו 50 בכירים בענף, מנכ"לים של החברות הגדולות בישראל והוא נועד לעמוד על המגמות והתחזיות בענף לשנת 2009. עם זאת, גם המנהלים מודים כי צפויה פגיעה בנדל"ן המקומי וכי שוק ההון לא יאיר פניו.
90% מבכירי ענף הנדל"ן הישראלי צופים כי במהלך 2009, מדד נדל"ן 15 ימשיך לרדת. 57% צופים ירידה של למעלה מ-10% ו-33% מעריכים כי המדד יציג מגמת ירידה של עד 10%. עם זאת, 10% סוברים כי הירידות העכשוויות מיצו את עצמן ובשנה הבאה המדד יציג עלייה של למעלה מ-10%.
95% מהנשאלים מעריכים כי בענף הנדל"ן המקומי תהיה פגיעה שלילית מתונה כתוצאה מהמיתון בשוק האמריקאי, לעומת 5% אשר מעריכים כי למיתון האמריקאי לא תהיה השפעה על הנדל"ן המקומי.
רו"ח אמיתי ובר, שותף וראש מגזר הנדל"ן בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור מציין כי "המשבר העולמי נותן את אותותיו במניות הנדל"ן בשוק ההון הישראלי. הצלילה של מניות הנדל"ן נמשכת כבר יותר משנה. מניות הנדל"ן איבדו מערכן והמחירים נסוגו לרמתם מלפני 3-4 שנים, רק מתחילת 2008 איבד מדד ת"א נדל"ן 15 כ-60%".
רוב הבכירים (86%) מעריכים כי ב-2009 יונפקו בבורסה בתל אביב לכל היותר 3 חברות נדל"ן בלבד. בעוד 14% מהמשיבים מעריכים כי יונפקו בין 4-6 חברות נדל"ן. שאלת פירעון אגרות החוב של חברות נדל"ן בבורסה בתל אביב מטרידה בשבועות האחרונים משקיעים רבים. מרבית הנשאלים (76%) מעריכים כי רוב חברות הנדל"ן תעמודנה בפירעון, בעוד 24% מהנשאלים צופים כי רק חלק קטן תעמודנה בפירעון מלוא היקף אגרות החוב שגויסו על ידן. 57% מהנשאלים מעריכים כי בשנת 2009 היקף המיזוגים והרכישות בשוק הנדל"ן המקומי יגדל.
62% מהנשאלים מעריכים כי הדירוג של חברות נדל"ן בישראל משקף את המציאות, 24% מעריכים כי אופן הדירוג מחמיר עימם, ו-14% חושבים שהוא מקל. ובר מוסיף כי "מאז פרוץ המשבר, הסיכונים הגבוהים אשר אליהם חשופות חברות הנדל"ן גורמים להורדת דירוג האשראי שלהן ומקשה על תהליך גיוס ההון שהינו תהליך קריטי בתקופה בה הבורסה הינה בקיפאון מוחלט".
דיור יקר
48% מהנסקרים צופים כי במהלך 2009 ריבית המשכנתאות הממוצעת (צמודת המדד) בישראל תעמוד על בין 3.5% ל-4%, לעומת 29% שסבורים שהריבית תעמוד על 4%-4.5% ו-24% אשר צופים שהריבית תעלה ותגיע ל-4.5%-5%.
לדעת הבכירים, למרות ההאטה בצמיחה במשק, שכר הדירה בתל אביב ימשיך לעלות ב-2009. 19% צופים עלייה של 5%-15% בשכירות. 57% צופים עלייה של 5% בשכירות בעיר ללא הפסקה, ושיעור דומה צפה התייקרות שכזו בירושלים. 10% מהנסקרים צפו ירידה בשכירות בירושלים ובתל אביב. 14% צופים כי לא יחול שינוי במחירי השכירות בתל אביב. ובר מעריך כי "שכר הדירה בעיר ימשיך לעלות בגלל הביקוש הגבוה והיצע הדירות הנמוך, בפרט לדירות במרכז ובצפון העיר".
בתחום דיור היוקרה 71% מעריכים כי המחירים ימשיכו לרדת. 24% מעריכים כי רמת המחירים תישאר יציבה.
התחזית החיובית מתגלה גם בסקטור הנדל"ן המסחרי. רוב בכירי הנדל"ן הישראלים (72%) צופים כי המחיר למטר רבוע בתחום המשרדים בת"א ימשיך גם בשנת 2009 להציג מגמת עלייה שבין 5%-15%. מתוכם, 39% מעריכים כי מחיר השכירות למ"ר יעלה ב-5% בעוד ש-33% מהנשאלים צופים עלייה חדה של בין 5% ל-15% במחיר, ולא חושבים כי ההאטה תשפיע על הביקושים לשכירות. 17% מעריכים כי המחיר לא ישתנה, ו-11% מביעים פסימיות וצופים דווקא ירידה במחיר להשכרה למ"ר.
הזדמנויות חדשות
90% מהמנכ"לים שהשתתפו בסקר מסכימים כי ניתן לראות בהאטה האמריקאית כהזדמנות, ולדעתם היעד הבא למשקיע הנדל"ן הישראלי הוא דווקא ארה"ב. בנוסף על כך רוב (81%) בכירי ענף הנדל"ן הישראלי צופים כי על אף ההתפתחויות הפוליטיות בגאורגיה בפרט ובמזרח אירופה בכלל תהיה פגיעה מתונה בלבד בענף הנדל"ן באזורים אלה. 81% מהנשאלים צופים כניסה של יזמי נדל"ן ישראלים למדינות אפריקה. 24% מהנשאלים כי כבר בטווח של שנה עד שנתיים. לעומתם, 14% לא צופים כלל כניסה של ישראלים לאזור. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.