כשקרן מבקשת לחסוך, למה היא מתכוונת?

הקרנות והיזמים הפכו לחברים לעט; הקרנות כותבות מכתבים קודרים שמשמעותם: אנחנו הזהרנו

1 בשבועות האחרונים, מאז הפך המשבר הכלכלי לבעיה אמיתית, מלאה הרשת במכתבים של משקיעי הון סיכון לחברות הפורטפוליו שלהם. משקיע אחד מעיר לחברות בבלוג האישי שלו כי הן חייבות לחסוך; קרן אחרת מתבלבלת ושולחת מכתב לעיתונות במקום לחברות שבו היא מתריעה כי לא יהיו אקזיטים וגיוסים בקרוב; חבורת משקיעים נוספת מעבירה למנהלי החברות מסר כי "החורף הקדים השנה" והוא יהיה קר מתמיד, גרעיני או משהו דומה.

ואנחנו שואלים - בשביל מה זה טוב? מה מטרת הקרנות במכתבים או במסרים האלה? האם הכוונה היא להשיג יחסי ציבור? ליצור אווירה של חשש ופחד בקרב ההנהלה ועובדי החברות? לרמוז למשקיעים אחרים או לחברות אחרות שלא יבנו עליהם לסיבוב הבא? לסמן למשקיעים בקרנות שכספם בידיים טובות ואחראיות? ואולי הכול הוא רק כסת"ח - כאילו להגיד "אנחנו הזהרנו, זו החברה שאשמה בכך שאזל הכסף מהקופה".

קרנות ההון סיכון מחזיקות במקרים רבים במניות מיעוט בחברות הפורטפוליו, כלומר ללא יכולת השפעה ממשית על התנהלות החברה. ונניח שהקרן רואה את הכסף נשרף מהר מדי לטעמה. ונניח שמנכ"ל החברה הוא מגלומן שמשוכנע שהדרך להצליח היא דווקא לרכוש חברה מתחרה בעשרות מיליוני דולרים, בזמן שבקושי יש לו מוצר ואין לקוח או לפחות משקיע נוסף באופק.

מה הקרן אמורה לעשות בתקופה שכזו? כנראה היא לא אמורה במצב כזה לכתוב מכתב, לפרסם אותו בבלוג או לדאוג שיודלף בעיתונות, ולצפות שהמנכ"ל יקרא בזמנו החופשי. סביר שהקרן תפנה במקרה כזה לעורך דין.

ייתכן שבחברות לעט הזו יש גם מסר נוסף, סמוי, המיועד לחברות שבתהליך גיוס: הערכות השווי הן לא מה שהיו פעם - לדעת הקרנות, כמובן. אין פלא אם כך, שהמסרים האלה מגיעים יותר מהר לעיתונות מאשר למנהלי החברות. למרות הפסימיות לגורל החברות ואופציות לגיוס כספים, שפע הקריאות לחברות לחסוך אומר למעשה את ההיפך: יש לנו כסף ואנחנו יודעים שאתם צריכים אותו. אם תורידו את המחיר יש על מה לדבר.

2 ואם כבר מחפשים הזדמנויות, הרי שענקיות הטכנולוגיה אולי לא ממהרות לבצע רכישות, אבל שיתופי פעולה בעלי פוטנציאל נראים מבטיחים מאי פעם. בהתאם להצהרות בעבר על חיפוש של שיתופי פעולה עם חברות גדולות אחרות, השיקו השבוע SAP וסיסקו יוזמה לאספקת מוצר משותף לאבטחת פרטיות ברשתות ארגוניות.

שתי החברות אינן הראשונות להודיע על שיתוף פעולה משמעותי. לפני כשלושה שבועות - ערב פרסום מספר סקרים על התרסקות הצפויה בהוצאות ה-IT הארגוניות בעקבות ההאטה - הודיעו אורקל ו-HP על פתרון משולב המיועד לכיבוש ה-Data Center הארגוני. על היוזמה תפסה טרמפ גם וולטייר הישראלית, שתספק מתגים לקישוריות מהירה בין יכולות הזיכרון והעיבוד במוצר שיספקו החברות.

עבור וולטייר מדובר בחוסר מזל, כי הפרסום הגיע מספר ימים לפני שפרסמה אזהרת הכנסות לרבעון ואיבדה כ-17% משוויה, אך הפוטנציאל של כזה שיתוף פעולה הוא משמעותי עבורה.

לא רק סיסקו, SAP, HP ואורקל מחפשות שיתופי פעולה שיסייעו להן לצמוח בתקופה כזו עם פחות סיכונים. כל חברת היי-טק גדולה נמצאת שם, מוכנה לספק את הגב המתאים לחברה שתדע מה לעשות עם ההזדמנות.