כלכלני בנק לאומי אומרים בסקירתם השבועית כי בטווח הקצר צפוי המסחר במניות בשוק המקומי להתאפיין בתנודתיות תוך קורלציה גבוהה עם השווקים הבינלאומיים. אלמנטים פסיכולוגיים ימשיכו להשפיע באופן משמעותי על התנהגות המשקיעים. להערכתם, חברות רבות נסחרות במחירים שמשקפים להם ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, התנהגות השוק המקומי בטווח הקצר תושפע מנתוני מאקרו ומיקרו שההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים.
בהתייחסם לשוק האג"ח נותנית בלאומי עדיפות להשקעה באגרות חוב שקליות לטווח בינוני-ארוך. אגרות החוב המשיכו לרכז עניין גם השבוע. מדדי התל בונד עלו וירדו בשיעורים חדים שלא היו מביישים אף מדד מניות. כך השלימו במהלך השבוע מדד התל בונד 20 והתל בונד 40 עליה של כ- 2.73% וכ- 3.87% בהתאמה.
מעריכים כי לנוכח החרפת משבר הנזילות בעולם ובשל ההאטה הצפויה בצמיחה המקומית העלולים לפגוע בפעילות הסקטור העסקי, יש לתת כיום עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות. כמו כן, על אף הירידה החדה שנרשמה לאחרונה בציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון, מעריכים כי מגמה זו תמשך נוכח הצפי להעמקת ההאטה בעולם וגם בישראל ובשל ההערכה להמשך ירידת מחירי הסחורות. אי לכך עדיין קיימת עדיפות מה לאפיק השקלי על פני זה הצמוד.
על רקע הצפי להמשך הפחתת הריבית במשק המקומי, מעריכים כי ניתן לשמור על מח"מ בינוני-ארוך ברכיב השקלי בתיק. למשקיעים באפיק השיקלי קיימת כדאיות להשקעה באגרות חוב בעלות טווח בינוני- ארוך (מח"מ של 4-7 שנים). האפיק הצמוד למשקיעים באפיק זה קיימת עדיפות להשקעה באגרות חוב בעלות טווח בינוני (מח"מ של 5-7 שנים).
אג"ח קונצרני להערכתם, בתקופה הקרובה ימשיך המסחר באפיק הקונצרני להתנהל במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים שתושפע בעיקר מהמשך ההתפתחויות בשווקים בעולם וממצבן הפיננסי של החברות המנפיקות ויכולת הגיוס שלהן. לפיכך, אנו מעריכים כי לא יחול שינוי מהותי בפרמיית הסיכון של אגרות החוב המונפקות על ידי החברות, המאופיינות ברמת מינוף גבוהה. לפיכך אחזקה באגרות אלו אינה מתאימה כיום ללקוחות סולידיים וללקוחות שיידרשו לכספם בטווח הקצר.
תשואות המק"מים המשיכו גם השבוע לרדת. אלו הגיעו לרמה של כ- 3.3% היום לעומת כ- 3.64% בסוף השבוע שעבר. ירידת התשואות החדה מקורה הן בציפיות להמשך הפחתת ריבית אך לא פחות בהיות אפיק זה נזיל ובטוח המהווה מקור מפלט בעיתות של תנודתיות כה חדה.
בזירת המט"ח להערכתם מגמת התחזקות הדולר מול השקל תימשך בטווח הקצר. לאחר שחלה השבוע התפתחות מהותית עת רשם המטבע הירוק עליה של כ- 5.8% לעומת השקל במחזור גבוה יחסית. עליה זו התחזקה לאחר פרסום המדד שכאמור העלה את ההסתברות להורדת ריבית. להערכתנו, מקור התחזקות זו הנו בשל התחזקות הדולר בעולם אך גם בשל היות הדולר עדיין כמטבע שנתפס כמטבע בטוח.
כרקע להערכותיהם מפרטים בלאומי כי השבוע בלט השוק המקומי בהתנהגות רגועה יחסית לטלטלה מעבר לים. כבר ביום ראשון, התבדו חששותיהם של רבים מהמשקיעים שציפו לירידות בשיעורים דו-ספרתיים במדדים המובילים כשהשוק המקומי ירד בשיעורים מתונים באופן יחסי. גם בהמשך השבוע על אף ההתפתחויות המסעירות שחלו מעבר לים שכללו את הודעת הממשל בארה"ב על רכישה ישירה של מניות הבנקים בכ- 250 מיליארד דולר וההחלטה הבריטית בדבר ביטוח הלוואות בין-בנקאיות בהיקף של 250 מיליארד ליש"ט, הגיב השוק המקומי במתינות יחסית.
בסיכום שבועי רשמו מדדי המעו"ף ות"א 75 ירידות של כ- 5.88% וכ- 6.45% בהתאמה, מדד הבנקים ירד בכ-3.33% ומדד הנדל"ן 15 ירד בכ-8%. מחזור המסחר הממוצע עמד השבוע על כ- 1.6 מיליארד שקל לעומת ממוצע של כ- 2 מיליארד שקל מתחילת השנה, גם בשל המסחר המקוצר לרגל החג.
מדד המחירים לחודש ספטמבר הפתיע ונותר ללא שינוי. מרבית ההערכות בשוק היו כי המדד יעלה בכ- 0.4% נוספים. השינוי, או יותר נכון אי השינוי מלמד הן על ההאטה שבפתח כמו גם על הירידה במחירי הנפט והסחורות שחלה במהלך חודש ספטמבר וממשיכה גם במהלך החודש הנוכחי.
המדד הנמוך הגביר את ציפיות השוק להפחתת ריבית נוספת לזו שחלה במפתיע לפני כשבוע. למרות זאת, החל המסחר ביום ה' כשאגרות החוב השקליות הארוכות רושמות ירידות שערים. מגמה זו התהפכה בהמשך היום. התחזקות החשש מפני העמקת ההאטה בעולם וגם בישראל, המשך הירידה במחירי הסחורות והנפט בעולם, והמדד המפתיע הביאו השבוע לירידה דרמטית בציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון. ציפיות אלו ל- 12 החודשים הקרובים עומדות כיום על כ- 0.55% לעומת כ- 1.25% בסוף השבוע שעבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.