זיו שחורי - מנכ"ל קניון שבעת הכוכבים: "האטה תפגע ברשתות החלשות יותר" איך נראה המשבר הכלכלי בראי הענף?
"אנחנו עדיין לא רואים שום השפעה של המשבר הכלכלי. התמודדנו בעבר לא פעם אחת עם תקופות משבר, כמו באוקטובר 2000, כשהחלה האינתיפאדה ואחר כך באה תקופת מיתון. לא רווינו נחת בקניונים והיו תקופות קשות. רק ב-2005 התחלנו לצאת מהמיתון ואני מאמין שגם בזה נעמוד. להערכתי המצב לא מזהיר, אבל אני אופטימי. אני מאמין ש-2009 תהיה שנה לא קלה, אבל אחרי 2009 יבואו תקופות טובות".
ההאטה בדרך?
"אם תהיה האטה, היא תפגע בכולם. עד חודש ספטמבר כולל, פדיונות החנויות בקניון בעלייה ממוצעת של 8%. בסך הכל, חודשים אוקטובר ונובמבר הם תמיד חודשים יותר קשים כיוון שהם אחרי הקניות לחג, החנויות מלאות באופנת החורף כשבחוץ 28 מעלות. אנשים לא קונים מעילי צמר ומגפיים כשבחוץ חם. יש היום רשתות מאוד חזקות כלכלית שלכל היותר הם ירוויחו פחות. האטה תפגע ברשתות החלשות יותר".
מה דעתך על גובה דמי השכירות ודרישת הרשתות להפחיתו?
"בכל מה שקשור לשבעת הכוכבים, שכר הדירה הוא הרבה יותר מהוגן. אנחנו מאוד מתחשבים בבעלי העסקים שלנו והראיה העסקית היא ראיה של שותפות. לכן נראה לי שאנחנו נהיה האחרונים, אם בכלל, שנקבל פניות להוריד את שכר הדירה.
"אני לא נמנה על מנכ"לי הקניונים שהיו מסתובבים עם חזה מתוח ואומרים 'לקחתי 100 דולר שכ"ד או 150 דולר שכ"ד'. מעולם לא היינו שם. הראיה שלנו היא תמיד דרך הקופות של בעלי העסקים. אם אני מסתכל על המקביל שלנו, קניון רמת אביב, שכר הדירה אצלנו כמעט חצי ממה שנגבה שם. אני כמעט לא עובר את ה-100 דולר למ"ר".
*מה אתה מעריך יקרה לדמי פינוי?
"באופן גורף אנחנו מתנגדים לדמי הפינוי כי הם מקשים עליי לנהל את תמהיל הקניון. כעיקרון, דמי פינוי הם דבר רע שמונע מכל מיני עסקים חדשים ופחות חזקים להיכנס לקניונים ומונע מכוכבים חדשים לדרוך. מחר קמה מעצבת מוכשרת במיוחד, והיא לא יכולה היום להיכנס לקניונים, אלא אם היא מביאה חצי מיליון דולר מהבית. הקניונים צריכים להילחם בתופעת הדמי פינוי. עם זאת, גם אצלנו יש דמי פינוי. הייתה לנו חנות גרועה בקניון שבמקומה נכנסה רשת נהדרת של נעלים. הם אמרו לי שהם נכנסים במקומם אז ודאי ששמחתי. תמכתי בזה כי לפעמים דמי הפינוי פועלים לטובתנו אם כי בדרך כלל לא. בסופו של דבר יש לי שליטה על דמי הפינוי, אבל מפעילים המון לחצים ולכן אני שונא את התופעה".
דדי ריזל - מנכ"ל גן העיר ויו"ר ועידת הקניונים: "הפגיעה בקניות עדיין רחוקה"
*איך נראה המשבר הכלכלי בראי הענף?
"המשבר הוא רק ברשתות האופנה. בשנים האחרונות יש קניבליזציה נוראית בתחום האופנה. אם נסתכל כמה רשתות היו לפני חמש שנים וכמה רשתות יש היום, נקבל את התשובה. גם אם השוק רשם צמיחה של 3%-5% בשנה, זה עדיין לא יכול להדביק את הצמיחה המטורפת שהייתה באופנה. כל רשת פתחה כמה תתי רשתות ולכל קבוצה יש 50 ו-70 סניפים, אז הם חושבים שהפדיון של כל אחת לא ירד? העוגה מתחלקת להרבה יותר חתיכות ולכל אחד יש היום חתיכה קטנה. בגן העיר כל החנויות שהן לא רשתות אופנה כמו ניו פארם, גולף אנד קו, צומת ספרים, סטימצקי, נמצאות בעלייה יפה מאוד. בגולף אנד קו יש לי עלייה של 30% בפדיון. בעוד שבאופנה הייתה התרחבות, ברשתות הספרים או הפארם לא נכנסה אף רשת חדשה ולכן יש שם פריחה".
*ההאטה בדרך?
"אנחנו לא רואים האטה בגן העיר ואני לא חושב שזה יגיע בחודשים הקרובים. האטה תפגע קודם כל ברכישת דירות, טלוויזיות ועד שזה יגיע לפגיעה בקניית חולצה בפוקס או בושם בניו-פארם, זה רחוק וזה לא יקרה בתקופה הקרובה. אני לא רואה האטה בפדיונות וגם לא בכניסות לגן העיר. עם זאת, יש אוירה שאי אפשר להתעלם ממנה וכמובן שהקניונים יצטרכו לתת מענה לאווירה הזאת. להשקיע יותר בפרסום, בשיווק ובאירועים ולהיות יותר טובים".
מה דעתך על גובה דמי השכירות ודרישת הרשתות להפחיתו?
"בשלב הזה בגן העיר אנחנו לא מדברים על זה בכלל ואני גם לא רואה כרגע הצדקה להפחתת שכר הדירה. אם בעתיד תהיה הצדקה לכך, הדלת שלי פתוחה לכולם ובכל מקרה זה לא יהיה גורף, אלא נקודתי. גם היום המחירים אצלנו מאוד שפויים. לא אנסתי את האנשים לרמה שהם לא יכולים לשלם. המחירים שלנו שפויים וסבירים ולכן גם אין לחץ מהרשתות. בשורה התחתונה, אין קניונים בלי רשתות ואין רשתות בלי קניונים. אנחנו יושבים על אותו ענף וצריכים לחיות ביחד".
*מה אתה מעריך שיקרה לדמי פינוי?
"אם יש כסף בעסקה הזאת אני רוצה להיות חלק מהכסף הזה ושהכסף ילך להעלאת שכר דירה. אבל זה השיקול הפחות חשוב. השיקול העיקרי הוא שאני לא מוכן שחנות תתחיל את יומה הראשון בקניון בגירעון של מאות אלפי שקלים כי היא שילמה דמי פינוי. אם כבר יש כסף, שישקיעו אותו בעיצוב חדשני, בפרסום, בלשלם 1,000 שקלים נוספים למוכרת שתעשה עבודה עוד יותר טובה". *
גיל גזית - מנכ"ל קניון הזהב: "את 2008 רוב הקניונים הטובים יסיימו בעלייה"
*איך נראה המשבר הכלכלי בראי הענף?
"נכון לרגע זה אני לא רואה סיבה למשבר בקניונים בישראל ב-2009. את השנה הנוכחית, 2008, רוב הקניונים הטובים יסיימו בעלייה בפדיון ובשכר הדירה באחוזים משמעותיים שבין 10%-20%, תלוי ברשת ובקניון. ב-2009 יכול להיות שלא תהיה עלייה ותהיה האטה קטנה, אבל אני לא צופה לא משבר ולא מיתון".
*ההאטה בדרך?
אני לא רואה תחילה של מיתון. אני רואה האטה. מבנה ההון בישראל, מבנה הבנקים שונה מארה"ב ואירופה ובגלל שאנחנו קשורים לשוק העולמי, אני רואה האטה קלה. במידה וההאטה תעמיק, יכול להיות שברשתות החדשות יותר והקטנות יותר ההאטה תשפיע יותר מאשר על החזקות. שנית, יש להניח שהמיתון יורגש יותר בקרב רשתות שמוכרות מותגי יוקרה מאשר הרשתות שמוכרות את המותגים העממיים. פוקס, קסטרו ורנואר יסבלו פחות מאשר מותגים כמו רלף לורן ודיזל.
*מה דעתך על גובה דמי השכירות ודרישת הרשתות להפחיתו?
גובה השכירות בקניונים הטובים לא ירד ואפילו להפך, לפחות בשנתיים הקרובות. הסיבה היא שהביקוש בקניונים אלה עולה על ההיצע. יש היום דרישה לחנויות יותר גדולות, דרישה לחנויות מצד תתי רשתות חדשות שקמות וממותגים בינ"ל שמגיעים לארץ ורוצים חנויות בקניונים הגדולים.
קניון הזהב מכפיל את השטח המסחרי ואנחנו היום עם 60% מהחוזים חתומים. בקניון הנוכחי אי לנו אף חנות מקבוצת זארה, אין לנו את המשביר, את היינס, וחנויות תכשיטים כמו פדני מילר שחתמו חוזים ויכנסו לקניון.
מה אתה מעריך יקרה לדמי פינוי?
"לעניות דעתי, תוך זמן לא ארוך תופעת דמי הפינוי תרד ותשתנה. הרבה קניונים חזקים יתחילו לאכוף את הסעיף בחוזה שאוסר דמי פינוי ויגבו במקום דמי כניסה כי המוניטין שייך לקניון ולא לחנות. הגיוני שסוחר גם נכשל וגם צריך לקבל פרס? לכן לדעתי, דמי הפינוי עבור מי שיפנה חנות ירדו לרמה של 30-50 אלף דולר שזה עבור הויטרינה, המיזוג ובעצם לכיסוי ההשקעה הבסיסית בחנות".
"יש אצלנו דמי פינוי ויש לי בעיה עם זה. ראשית, כיוון שדמי הפינוי משולמים למפה ולא לבעל הנכס; שנית, דמי הפינוי משפיעים מיד על הסוחר כי הם מהווים עליו משקולת, ולכן גם מקשים במו"מ על שכר הדירה, או שאחרי שלושה ארבעה חודשים בקניון הם באים ומבקשים להפחית את שכר הדירה. אני מתנגד למסחרה". *
ארנון תורן - מנכ"ל מרכז עזריאלי: "מנסים לתפוס טרמפ ולהוריד שכר דירה"
*איך נראה המשבר הכלכלי בראי הענף?
"אנחנו עדיין לא חווים את המשבר הכלכלי בקניונים במונחים של העולם הגדול. יחד עם זאת, אנחנו יודעים שהמשבר נוגע גם בארץ, הוא יגע בכל אחד מאיתנו, ויש סיכוי סביר שאנשים קצת יהדקו את החגורה ויחזיקו את הארנק עמוק בכיס. אני מעריך שבמהלך 2009 נראה ירידה במחזורי העסקים בקניונים. מאידך, הירידה ככל שתהיה, מתחילה בפריפריה ומגיעה למרכז הארץ רק בשלבים הרבה יותר מאוחרים. למרכז עזריאלי מגיעה אוכלוסיה מכל הארץ, מטרות ההגעה מגוונות ומאחר ומגיעים 40 אלף איש ביום, יש מתוך הקהל הזה מספיק אנשים כדי לכלכל את העסקים. אם המשבר יעמיק ונמצא עצמנו בפיטורי עובדים במספרים גבוהים, תהיה ב-2009 השפעה במחזורים".
*ההאטה בדרך?
"אנחנו לא חווים את ההאטה. מדברים עליה הרבה מאוד, אבל לא רואים אותה. הקניונים עדיין מלאים בלקוחות. הקניה של כל אחד במונחים השוואתיים לשנים עברו, היא עדיין לא קנייה קטנה יותר. ככל שהמשבר יעמיק ויגע באמת בציבור רחב משני כיוונים: פיטורים גדולים במשק והרגשה של משבר כי האטה היא פעמים רבות פונקציה של הרגשה ומצב רוח. כשמצב הרוח ירוד, אנשים מטבעם רוכשים פחות, וזה ישפיע על הרשתות. הן יצטרכו לפעול בצורה הרבה יותר אינטנסיבית ברמה השיווקית".
*מה דעתך על גובה דמי השכירות ודרישת הרשתות להפחיתו?
"יש כאן קפיצה על העגלה. מנסים לתפוס טרמפ על המשבר ולרכב על הגל הזה כדי להגיע להישגים. אין ספק שאם אני מסתכל על התוצאות אצלנו, אין לזה מקום. לא לבקשות ובוודאי לא להיענות להם. יחד עם זאת, אני חייב לומר שגם לא קיבלתי פניות של ממש מהרשתות. היו דיבורים והתחלה של התארגנויות, אבל לא הייתה שום פנייה. אני מעריך שגם אם הייתי מקבל פניות, לא הייתי נענה בהתייחס לתוצאות העסקיות, וזה הכל כמובן נכון לעכשיו".
*מה אתה מעריך יקרה לדמי פינוי?
"דמי הפינוי הם אחד הנושאים שיקבלו תפנית גדולה בתקופה הזאת. אם בעבר הייתה דרישה של עסקים שרצו לצאת מהקניונים לדמי פינוי גבוהים וכנגד זה היה רצון לשלם דמי פינוי גבוהים, אני מעריך שזה עומד להשתנות וכל העניין הזה ירד בצורה דראסטית. אני בעד השינוי. התופעה של דמי הפינוי משקפת בצורה מוחלטת את כוחות השוק. גובה דמי הפינוי נותן אינדיקציה על ערך המקום. כמנהל הקניון אני לא מתנגד כי אנחנו מחליטים מי נכנס לקניון ולא גובה דמי הפינוי הוא השיקול".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.