חממת מיט"ב, שבשליטת חברת ביומדיקס הבורסאית, ממזגת היום את החברות Nasvax ו-Protea, שתי חברות בוגרות החממה, והופכת אותן לצבר של טכנולוגיות בתחום החיסוני. נסווקס, בעצמה חברה בורסאית הנסחרת לפי שווי של 32 מיליון שקל טרם השלמת העסקה, תרכוש את פרוטאה, המפתחת חיסון לחיידק הסטרפטוקוקוס פנאומוניה.
בהודעת נסווקס צוין כי פרוטאה נמצאת במגעים לשיתוף פעולה עם חברת תרופות בינלאומית גדולה, על פי "תנאים מקובלים להסכמי רישיון מסוג זה". ההסכמים הללו יכולים להגיע לסכומים של מאות מיליוני דולרים בהתאם להצלחה בפיתוח המוצר, אף שבהתאם לשלב הפיתוח שבו נמצאת החברה - טרום ניסויים קליניים - כנראה שהסכום שישולם מיידית עם חתימת ההסכם (אם וכאשר ייחתם) יהיה עדיין קטן. ההשקעה של נסווקס בפרוטאה תלויה בתוצאות המו"מ. מן ההודעה עולה שנסווקס מעריכה כי המו"מ יושלם תוך בערך חצי שנה ולכל היותר תוך שנה וחצי.
הקשר בין שתי החברות הבנות של חממת מיט"ב נוצר ב-2006, כאשר נסווקס הבורסאית שילמה את המימון המשלים לפרוטאה עם כניסתה לחממה. זאת, תמורת 6.2% מהחברה לפי שווי של 6.1 מיליון שקל לפרוטאה. אז אמרה החברה כי תוך שנתיים תגיע לניסויים פרה קליניים.
בעסקה הנוכחית נסווקס תשלם לפרוטאה מיידית 125 אלף דולר שלא יוחזרו ולא יומרו למניות אלא בנסיבות חריגות. סכום נוסף של 125 אלף דולר ישולם עם השלמת העסקה. במידה שהעסקה עם הגוף הבינלאומי לא תושלם, יהפוך אחד התשלומים להשקעה במניות פרוטאה.
אם וכאשר תושלם העסקה המדוברת, תקבל נסווקס בעלות מלאה על פרוטאה תמורת מזומן ומניות, ביחס שייקבע בהתאם לתנאי ההסכם. מחיר מניית נסווקס בעסקה יעמוד על 3.4 שקל למניה, לעומת 1.04 שקל במסחר היום טרם פרסום ההודעה. היום עלתה מניית נסווקס ב-3%.
נסווקס מתחילה ניסוי בשפעת
ההסכם כולל גם תשלומי אבני דרך של נסווקס לבעלי המניות של פרוטאה הכרוכים בהתקדמות אותו הסכם עם החברה הבינלאומית. להערכת מנהלי נסווקס, אם וכאשר יושלם ניסוי שלב III של הניסויים הקליניים במוצר, יונפקו לא יותר מ-20% ממניות נסווקס לבעלי פרוטאה.
במסגרת ההסכם, קיבלה נסווקס את הזכות לרכוש את פרוטאה גם לפני התקשרות האחרונה בהסכם עם יצרן בינלאומי, תמורת כ-500 אלפי דולר במזומן והקצאה של כ-4% ממניות החברה לבעלי המניות הנוכחיים של פרוטאה.
חיידק הסטרפטוקוקוס פנאומוניה הינו אחד הגורמים העיקריים לתחלואה ולתמותה מזיהומים בעולם, בעיקר באוכלוסיות תינוקות וקשישים. הוא גורם בין היתר לדלקת קרום המוח, דלקות ריאה ואלח דם. לדברי נסווקס, החיסונים הקיימים כיום אינם יעילים בתינוקות ומקנים הגנה מוגבלת בלבד לקשישים.
בעוד פרוטאה מפתחת את החיסון עצמו, נסווקס מפתחת חומר אשר משפר חיסונים כאשר הוא מתווסף אליהם (חומרים כאלה נקראים Adjuvants). החברה החלה לאחרונה את שלב I/IIa של הניסויים בחיסון משופר לשפעת. בקנה נמצא גם מוצר לחיסון מפני שפעת הניתן בשאיפה דרך האף.
הסינרגיה בין החברות היא הגיונית, משום שפרוטאה מחזיקה בטכנולוגיה שנראה כי תפסה את עינה של חברה גדולה אשר עשויה להתחיל ולהזרים לה מזומנים במסגרת הסכם רישוי, ואילו נסווקס היא בעלת המזומנים במועד הנוכחי (33.5 מיליון שקל בקופה נכון לסוף יוני 2008), אשר יכולים להחזיק את החברה עד חתימת ההסכם.
כמו כן, בראשה עומד צוות ניהול חזק יותר, הכולל את מנכ"ל החברה, ארז חיימוביץ', לשעבר סגן נשיא לתפעול קומפיוג'ן ארה"ב וסגן הנשיא הבכיר רונלד אליס, שהיה מבכירי תחום החיסונים בחברת Merck.
ממילא מדובר בעסקה שבה בעלי מניות משותפים רבים. מיט"ב, שמנוהלת על-ידי צביקה רובינשטיין, היא בעלת השליטה בפרוטאה, נסווקס מחזיקה בחברה ב-6.2% ויתר המניות נחלקות בין חברת BG Negev, מור יישומים של הכללית של האוניברסיטה העברית והיזמים. נסווקס מוחזקת ב-49.3% על ידי הציבור. מיט"ב היא בעלת המניות הגדולה עם 27% ופונטיפקס מחזיקה ב-7%. בעלי מניות גדולים נוספים הם פרופ' חזי ברנהולץ ופרופ' שמואל קבילי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.