גלגל הצלה

אל תספידו את האנרגיה החלופית, אל תזניחו את התחום היחיד שמייצר כיום משרות, שצומח, ושבו יש לישראל נתונים טבעיים להוביל

הטרנד הירוק שתפס כותרות רבות בשנה האחרונה, נעלם כמעט מדפי העיתונים, שהתמלאו בכותרות על מיתון והאטה. יש אף שביקשו להספידו ולהגדירו כתופעה שחלפה. בשטח המצב הוא אחר. תמריצי מדינה יוצרים שוק, שוק יוצר משרות ומעגל של כלכלה צעירה ומבורכת מתחיל.

בתוך תקופה קצרה נוצר מעגל תעסוקה המונה מאות מועסקים סביב התעריף הראשון לרכישת חשמל, שמיוצר באמצעות פנלים סולאריים. התעריפים הבאים עתידים להמשיך את המגמה היצרנית, שהיא הפוכה למגמות האבטלה והפיטורים במשק.

התערבות המדינה בשווקים, שנחשבה על לעשור האחרון כטאבו בעולם המערבי, החלה לתת את פירותיה במשק הישראלי. בשוק הפנלים הפוטו-וולטאים פעילות כיום 30 חברות, שרובן הוקמו בשנה האחרונה וכל אחת מהן מעסיקה בממוצע 5 עובדים. במעגל השני מעסיקות החברות מאות נותני שירותים ויועצים. תעריפים נוספים מתוכננים לפרסום בחודשים הקרובים, הן התעריף לתחנות סולאריות בינוניות והן התעריף לטורבינות רוח קטנות. תעריפים אלו עתידים להוסיף נפח לכלכה הירוקה הצעירה של ישראל ולספק מאות משרות נוספות.

בגרמניה ובספרד מספקות התעשיות הסולאריות מעל 100 אלף משרות. בארה"ב דואג הממשל לאשר תוכניות בהיקפים של מיליארדי דולרים שעתידים לייצר משרות, באופן מלאכותי, שהבסיס להן הם תמריצי מדינה. מנהיגי העולם המערבי רואים בתחום הירוק גלגל הצלה לכלכלה העולמית, והממשלה הבאה של ישראל תידרש לבחון אם היא מצטרפת למהלך הגלובלי ומאמצת גם היא חבילת תמריצים, או מפנה עורף לירוק.

ניתן לבקר את מעורבות המדינה בפרויקטים של תשתית שמטיבם אינם כלכליים ודורשים סבסוד ותמרוץ יקרים. אולם המטרה מקדשת את האמצעים והדרך להשגתה רצופה דברים טובים, כאלו שעתידים להקטין את שיעור האבטלה בישראל, לייצר מקצועות חדשים, לעודד יזמויות חדשות וליצור עולם ירוק יותר.

ישראל חייבת להתנתק ממקורות האנרגיה שבהן שולטים אויביה, ויש לנו את השמש והמוח לבצע מהלך כזה. אין לישראל, וגם לא יהיה לה, כסף לממן את גחמות קרטל הנפט העולמי ואת קרטל הגז המתהווה. ישראל צריכה להוביל את המהפכה העולמית לשינוי תפיסת האנרגיה, ויש כאן מספיק אנשים שעוסקים בתחום, עוד מתקופת משבר הנפט של שנות השבעים של המאה הקודמת. אלו החלו לאחרונה להרים את ראשם.

יש לאחד כוחות ולגבש תוכנית לאומית רב-משרדית בראייה ארוכת טווח אנרגטית-תעשייתית-תעסוקתית וחברתית. יש לפרוץ חסמים, להתחיל פרויקטים של הכשרה מקצועית למתקני מערכות, ליועצי סביבה, בוחני פרויקטים ולאדריכלים המתמחים בבנייה ירוקה. כמו כן, יש להגביר את לימודי המדעים בבתי הספר.

אסור להספיד, ובוודאי שלא להזניח, את התחום היחיד שמייצר כיום משרות, שצומח, ואשר בו יש לישראל נתונים טבעיים להוביל.

לאנשי האוצר, שבצדק מודאגים מהעלויות של המיזמים, נזכיר כי את עלויות התמריצים שיאושרו, תשלם מדינת ישראל וצרכני החשמל בתשלומים. צפוי כי בעוד שנים ספורות ישולם מלוא המחיר, יעלו מחירי האנרגיה לרף שישנה את חשבון הכדאיות, והחשבון שנעשה היום עשוי להיות חשבון אחר לגמרי. וגם אם לא, יצירת אלפי משרות חדשות תהיה הישג אדיר בתקופה קשה זו, שבה פיטורים והאטה הם מציאות כואבת. *

הכותב הוא יו"ר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת