כלכלני בנק הפועלים מעריכים בסקירתם השבועית כי "רמת הסיכון בהשקעה המנייתית עודנה גבוהה, ותיתכנה ירידות שערים נוספות גם במהלך 2009. חרף עליות השערים שנרשמו בימים האחרונים, אנו מעריכים כי שינוי הכיוון יגיע רק לכשיבצבצו סימנים ראשונים לתחילת ההתאוששות בכלכלה הגלובלית - סימנים שלפי שעה אינם נראים באופק.
בפועלים הוסיפו כי "האינדיקציות המאקרו כלכליות במשק המקומי אף הן אינן תומכות בהמשך עליות לאורך זמן: נתוני הלמ"ס שפורסמו לאחרונה מעידים על האטה בקצב צמיחת המשק המקומי ומדדי אמון הצרכנים מחזקים את הצפי להאטה בצריכה הפרטית".
לאור התנודתיות הצפויה בשוק המניות, ממליצים כלכלני בנק הפועלים להיכנס לשוק לטווח ארוך אך ממליצים כי משקיעים עם אופק השקעה קצר עד בינוני יבחרו באפיק אחר. ככלל, ממליצים בבנק הפועלים על החזקה נמוכה של רכיב מנייתי בתיק ההשקעות של לקוחותיהם.
בבנק לאומי ציינו בסקירתם השבועית כי סיום עונת החופשות, לא בא השבוע לידי ביטוי בהיקף מחזורי המסחר. אלו עמדו בממוצע יומי מאז תחילת השנה החדשה על כ- 960 מיליון שקל, בדומה לשבועות האחרונים ולעומת ממוצע של כ-1.86 מיליארד שקל ב-2008.
דווקא המניות הדפנסיביות נפגעו לאחרונה
עוד הוסיפו בבנק לאומי כי על רקע עליות השערים בלטה במיוחד חולשתן של המניות ה"דפנסיביות". המניות מענפי התרופות התקשורת והמזון שהציגו ירידות מתונות בלבד מאז תחילת המשבר בשווקים, הציגו השבוע תשואות חסר לעומת המדדים המובילים, וחלקן אף רשמו ירידות שערים. להערכתם, הדבר נובע משני אלמנטים. הראשון טכני ונובע מכך שעליות השערים מלוות במעבר מהמניות ה"דפנסיביות" אל אלו ה"אטרקטיביות". האלמנט השני והמרכזי נובע מהיותן של החברות ה"דפנסיביות" מוטות צריכה פרטית. עד לאחרונה רבו ההערכות כי הנזק לכלכלה הריאלית המקומית מוגבל בהיקפו וכי הפגיעה הצפויה למשק הישראלי תתמקד בחברות הממונפות. הערכות חדשות כי המשבר יתפתח למיתון כלכלי עמוק גם בארץ, וכי גם החברות המתאפיינות באיתנות פיננסית ובתזרים מזומנים יציב יספגו ירידה ניכרת בהכנסותיהן, הביאו לתמחור מחודש של רמת הסיכון הגלומה בהן.
חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי
להערכתם, חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, רמת הסיכון הכרוכה בהשקעה במניות עודנה גבוהה. אנו צופים כי בטווח הקצר תושפע התנהגות השוק המקומי מנתוני מאקרו ומיקרו שהשפעת ההאטה העולמית ניכרת בהם וכן מעוצמת הפחד בשווקים. התאוששות בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009. לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח (מספר שנים), יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד, בשל התנודתיות הרבה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר
התשואות על האג"ח הממשלתי עלו בשל הלחימה בעזה
לגבי תחום האג"ח ציינו בפועלים כי "עליית התשואות בקרב אגרות החוב הממשלתיות בשבוע המסחר האחרון מבטאת עליה בפרמיית הסיכון של ישראל בעקבות התפתחות הלחימה בגזרת עזה והחשש מפני עליה בגירעון הממשלתי. התנודתיות הגבוהה במסחר התוך יומי, מבטאת במידה רבה את הסיכון הגלום בהארכת מח"מ השקעה בתקופה שכזו".
בפועלים ממליצים על השקעה במק"מ שבשל תשואתו הנוכחית(1.84%) הוא מומלץ להשקעה, שכן הריבית צפויה לרדת במהלך השנה לכ-1.25% עפ"י תחזיות המחלקה הכלכלית של הבנק. לגבי הגילונים אמרו הכלכלנים כי "תוספות התשואה הגלומות בהם נותרו נמוכות ועומדות כיום על 0.26%-0.48% מעל המק"מ. להערכתם, רמה זו אינה מצדיקה השקעה בהם.
לגבי שוק המט"ח ציינו בפועלים כי "השקל פתח את שנת 2009 במגמה של היחלשות למול הדולר, במקביל להתחזקותו של האחרון מול האירו בשוק המט"ח הבינלאומי. יחד עם זאת יש לציין, כי בהתחשב בלחימה בעזה ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל, השקל מגלה יציבות יחסית".
בנוסף ציינו בפועלים כי "ההערכות בשוק הן, כי בנק ישראל ימשיך להפחית את הריבית השקלית, שכבר היום נמצאת ברמת שפל היסטורית, כך שפער הריביות צפוי להמשיך ולהצטמצם בתקופה הקרובה, עובדה שמספקת לדולר תמיכה נוספת. להערכתם, השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא צפוי להיות מושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, ההאטה הכלכלית בישראל, צמצום פער הריבית ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל.
בבנק לאומי מעריכים כי "סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי יחזק את הדולר. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.