[להרשמה בחינם לקבלת ניוזלטר שבועי אישי בענייני קריירה ותעסוקה לתיבת הדואר האלקטרוני שלך, יש ללחוץ כאן]
השבוע האחרון של ינואר וכמוהו תחילת פברואר, מסתמנים כקשים במיוחד לתעשיית ההיי-טק. החברות הטכנולוגיות מסכמות את הרבעון הרביעי ואת שנת 2008 כולה, וכמעט כל חברה מעניקה גם סוכרייה חמוצה למשקיעים ולעובדים: פרט להכרזות על כך ש-2009 תהיה קשה, היא מודיעה על פיטורי עובדים.
ברשימת המפטרות מצויה גם לא אחרת מאשר מיקרוסופט שגילתה שלכל דבר יש פעם ראשונה ועברה את סבב הקיצוצים הראשון בתולדותיה - לא פחות מ-5,000 עובדים נשלחו לחפש עבודה. עד עכשיו היה מקובל לחשוב שחברות הסטארט-אפ הן המסוכנות באמת, אך החודשים האחרונים מוכיחים אחרת: החברות הגדולות, הוותיקות, שנהנות מתזרים מזומנים חיובי ומתדמית יציבה, אינן בטוחות עוד. אצלן היה יותר בשר לחתוך ממנו מאשר אצל הסטארט-אפים דלי האמצעים.
הכותרות על פיטורים של מאות ואלפי עובדים בחברה כזו או אחרת הפכו חזיון נפוץ ואיש כמעט איננו מתרגש. אבל כאשר מסתכלים על התמונה הכוללת זה מבהיל. קבלו את המספרים: לפי נתוני חברת ההשמה האמריקנית צ'לנג'ר, גריי וכריסמס בשנת 2008 פוטרו בממוצע כ-515 עובדים ליום מתעשיית ההיי-טק בארה"ב, שכוללת חברות מחשוב, טלקום ואלקטרוניקה.
בשנה החולפת קוצצו 186,955 משרות בתעשיית ההיי-טק - עלייה של לא פחות מ-74% מהיקף הפיטורים ב-2007. התחושה כאילו הקצב הולך וגובר בחודשים האחרונים מקבלת גיבוי: במחצית הראשונה של 2008 פוטרו כ-51,000 איש בארה"ב ובמחצית השנייה כ-136,000 איש.
עתיד לוטה בערפל
זה לגבי מה שהיה. אך השאלה המעניינת היא מה הלאה? מקובל לחשוב שאנחנו עוד לא בתחתית. פה ושם נשמעות אמנם אמירות אופטימיות, כמו אלה של מנהלי ארנסט אנד יאנג ישראל בשבוע שעבר ב"גלובס", שמתכוננים לסימני יציאה מהמשבר כבר השנה, או האופטימיות הזהירה שהפגין ג'ון צ'יימברס, מנכ"ל סיסקו. אבל מרבית האמיצים שמעזים לנבא, מדברים על התאוששות ב-2010-2011. כלומר, משבר ממושך שלא נופל במספר שנותיו מהמשבר של תחילת העשור.
האמת היא שאף אחד לא באמת יודע מה יקרה, והרבה תקוות תלויות במדיניות החדשה של נשיא ארה"ב הנכנס, ברק אובמה, שכבר הודיע כי יחזק את הטכנולוגיה והקלינטק, כיאה לטכנופיל שהוא. חברת ההשמה צ'לנג'ר מעריכה שב-2009 היקף הפיטורים יגדל. בינתיים, הרבעון הראשון של 2009 הספיק לעקוף את גל הפיטורים של הרבעון המקביל לו ב-2008 שכלל 17,300 איש.
מדברים על זה שהמשבר הנוכחי חמור יותר מקודמו, זה של 2000-2003. לפחות בינתיים, בזווית הפיטורים בהיי-טק, זה לא כך. ב-2001 פוטרו 696,000 אנשי היי-טק וב-2002 פוטרו כ-470,000 עובדים. גם אם המספרים של 2008 יכפילו את עצמם ב-2009, ובצ'לנג'ר לא פסלו אפשרות כזו, עדיין ההיקף יהיה נמוך ממשבר הדוט.קום.
אבל די בכך שמספר המפוטרים ב-2009 יהיה דומה לזה של 2008 (באזור ה-200 אלף עובדים) כדי להבין שמדובר באסון לתעשייה, אסון למו"פ ואסון לרמת החיים של כולנו - גם של אלה שלא קשורים להיי-טק - שכן המצב בתחומים אחרים גרוע יותר.
הגל מגיע לישראל באיחור
בישראל הכול קרה מאוחר יותר. לקח זמן עד שהמשבר נתן את אותותיו בפיטורי עובדים. באוקטובר, חודש של חגים, בחרו רוב המעסיקים שלא לפטר את עובדיהם. אחרי החגים, כמו הרבה דברים אחרים, גם זה קרה.
ההערכות מדברות על 1,200 עובדי היי--טק שפוטרו בנובמבר; 1,500 שפוטרו בדצמבר; וסדר גודל של 4,000 מפוטרי היי-טק ב-2008 כולה. בינואר 2009 לבדו החברות הודיעו על כוונות לפטר 1,100 עובדים, כך שבחודש אחד פוטרו רבע מכמות האנשים שהלכו הביתה ב-2008 כולה.
אילנה אחימאיר, מנכ"לית חברת השמת כוח האדם Jobinfo, מראה ניצני אופטימיות בתוך הכאוס הכללי של שלושת החודשים האחרונים: "אני לא חושבת שעוד רגע 'אחרינו המבול' והכול יהיה בסדר, אבל מה שמעודד הוא שכשעוברים על המספרים רואים שלא הגענו לחיתוך בבשר. בעיקר אצל הסטארט-אפים. יש חברות שנסגרו ופיטרו את כל העובדים, אבל ברוב המקרים מדובר בקיצוץ של 10%-15% מכוח האדם". בנוסף לכך, לדבריה, מספר המשרות הפתוחות בחברות ההיי-טק בישראל יורד, אבל יש התמתנות בתלילותה של המגמה.
לפיטורים יש להוסיף את קיצוצי השכר."הקיצוצים בחברות באו לידי ביטוי גם בירידה של 8%-15% בממוצע בשכר עובדי ההיי-טק, תלוי בתואר שלהם ובגודל המשכורת, והאמת היא שגם כך השכר עוד קודם היה גבוה מדי. אנחנו חיים ברמת שכר מאוד גבוהה בעולם ההיי-טק וזו עוד דוגמה להחלטות שהנהלות לוקחות בימי המשבר שנכון היה להן לקבל ללא קשר אליו", היא אומרת.
בינתיים, המשבר בתחום ההיי-טק עוד לא הגיע לסדרי הגודל של המשבר ההוא של תחילת העשור. אבל לאור העובדה שהפעם מדובר גם בקריסה של עולם הפיננסים, הדלק המניע את כל התעשיות כולל את ההיי-טק, נראה שהתחרות בין המשברים רחוקה מלהסתיים.
[להרשמה בחינם לקבלת ניוזלטר שבועי אישי מאילנה אחימאיר לתיבת הדואר האלקטרוני שלך, יש ללחוץ כאן]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.