התעשייה האירופית ממשיכה להתכווץ: הייצוא של גרמניה צנח ב-20%

[להרשמה לניוזלטר עסקים מתעוררים] ; נשיא הבונדסבנק: צריך להוריד שוב את הריבית ; לסקירה יומית של המסחר בשוקי אירופה

המיתון באירופה לא הראה אתמול (ג') כל סימן שהוא מאבד מעוצמתו. צרפת ובריטניה דיווחו על ירידות חדות בתפוקה התעשייתית בתחילת השנה, וגם הייצוא הגרמני נפגע קשות. לסקירה יומית של המסחר בשוקי אירופה.

הנתונים הקודרים מצביעים על כך שהכלכלות הגדולות ביותר באירופה ממשיכות להתכווץ בקצב דומה לקצב התכווצותן בסוף השנה שעברה, כאשר התברר שהמיתון הנוכחי הוא החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. הנתונים ממחישים שהיצרנים סופגים את הפגיעה הקשה ביותר מההאטה העולמית, וכי מדינות מייצאות, כגון גרמניה ויפן, נמנות עם הקורבנות העיקריים.

אקסל וובר, נשיא הבנק המרכזי של גרמניה, הבונדסבנק, תרם גם הוא אתמול לאווירה הקודרת, כאשר אמר כי ייתכן שההתכווצות בייצור התעשייתי בגרמניה החריפה עוד יותר ברבעון הראשון של השנה. וובר, שנוקט בדרך-כלל בגישה ניצית, חרג אתמול מעמדתו הרגילה, והבהיר כי כמעט שאין ספק שהבנק האירופי המרכזי יבצע קיצוץ ריבית נוסף, למרות שהריבית בגוש האירו כבר נמצאת בשפל שיא.

וובר אמר שהבנק האירופי המרכזי עשוי לקצץ את הריבית מ-1.5% ל-1%. הוא הוסיף כי בעתיד חייבים הנגידים בבנקים המרכזיים להיות ערים יותר לסיכונים הכרוכים בבועות נכסים.

מוצר ללא דורשים

בינואר צנח הייצוא הגרמני ב-20.7% לעומת החודש המקביל אשתקד, וב-4.4% לעומת דצמבר, בתיאום עונתי. "גרמניה מצטיינת בייצור מוצרים שבהם איש אינו מעוניין בתקופת מיתון", אומר רוברט בארי, כלכלן לענייני אירופה בבנק השוויצרי קרדיט סוויס. במהלך האטות כלכליות קודמות ספגה התעשייה במדינה פגיעה קשה במיוחד. "נראה שזה מה שקורה, וביתר שאת, גם במיתון הנוכחי".

צרפת דיווחה כי בינואר ירדה תפוקתה התעשייתית ב-13.8% לעומת החודש המקביל אשתקד - הירידה החדה ביותר בהשוואה לשנה קודמת מאז הוחל המעקב אחר הנתונים הללו, ב-1991.

מחוץ לגוש האירו, דיווחה בריטניה על ירידה של 5.6% בתפוקה התעשייתית בשלושת החודשים שהסתיימו בסוף ינואר, לעומת ירידה של 4.6% בשלושת החודשים שהסתיימו בסוף דצמבר. שבדיה, שבדומה לגרמניה, נשענת גם היא על ייצוא להבטחת הצמיחה הכלכלית שלה, דיווחה כי בינואר צללה התפוקה התעשייתית ב-22.9% לעומת ינואר שעבר.

על בסיס נתוני ינואר, העריכו כלכלנים כי ברבעון הראשון של 2009 עשוי התמ"ג לרשום התכווצות חדה בדומה להתכווצות שנרשמה ברבעון האחרון של 2008, שבו התכווץ התמ"ג של בריטניה ב-1.5%, והתמ"ג של גרמניה ב-2.1% - הביצוע הרבעוני הגרוע ביותר מאז 1990.