הכתבה בשיתוף טבע
מאז אירועי השבעה באוקטובר, רבים מאיתנו מתמודדים עם מציאות רגשית לא פשוטה. הטראומה, בין אם אישית, משפחתית או לאומית משפיעה על התפקוד, על מערכות היחסים ועל שגרת היומיום. המודעות לטיפול נפשי אמנם הולכת וגדלה, אבל מול הביקוש הגובר, נוצר מחסור אמיתי באנשי מקצוע, במיוחד כאלה שמוכשרים לטיפול בטראומה. ואם לא די בכך, אז גם המטפלים עצמם, שנחשפים מדי יום לסיפורים קשים ולכאב מתמשך, זקוקים לתמיכה ומענה.
בעקבות זאת, חברת טבע, מחברות הביו-פארמה המובילות בעולם, יזמה את התוכנית הפילנתרופית שלה, "מטפלים בנפש" - מהלך רחב היקף שנועד להכשיר אלפי מטפלים ו-"מגיבים ראשוניים" בתחום הטראומה, לחזק את החוסן הישראלי, ולאתר טכנולוגיות שיכולות לייעל את תהליכי הטיפול, להרחיב את הנגישות למטופלים, ולספק גם תמיכה נפשית למטפלים עצמם. במסגרת היוזמה, טבע משתפת פעולה זו השנה השנייה עם "מאיץ חוסן לשדרות" - אקסלרטור לסטארטאפים הפועלים לפיתוח פתרונות לקידום תחום בריאות הנפש, הטיפול בטראומה וחיזוק החוסן האישי, הקהילתי והארגוני.
"טבע תורמת לחברה הישראלית מאז ומתמיד, אך בעקבות אירועי השביעי באוקטובר הבנו שיש צורך במענה עמוק ומשמעותי יותר. לצערנו, הטראומה צפויה ללוות את החברה הישראלית עוד שנים רבות, ובהיקפים חסרי תקדים. מתוך ההבנה הזו הקמנו את תכנית 'מטפלים בנפש', במטרה לקדם את הטיפול בטראומה ולחזק את החוסן הלאומי", אומרת ירדן אברבנאל, מנהלת התכנית "מטפלים בנפש" מטעם טבע.

מימין לשמאל: ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע, מרק סבג, סגן נשיא ומנכ''ל השווקים הבינלאומיים, ירדן אברבנאל, מנהלת תוכנית ''מטפלים בנפש'', ד''ר ערן הררי, פסיכיאטר וסמנכ''ל בכיר במו''פ הגלובלי של טבע. / צילום: אסי אפרתי
לדברי אברבנאל, ישראל נכנסה למלחמה כשהיא מתמודדת עם מחסור משמעותי באנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש - תופעה שאינה ייחודית לישראל: "הכשרה של פסיכיאטר אורכת למעלה מעשור, ובקרב מטפלים אחרים, לא כולם מיומנים בהתמודדות עם טראומה. מעבר לכך, המטפלים עצמם שותפים לאותה מציאות קשה - כמו כל החברה הישראלית, חלקם מפונים מבתיהם, נמצאים תחת מתקפות טילים, בני משפחותיהם משרתים בצבא, ובתוך כל זה נדרש מהם "להחזיק" את הקהילה ולהעניק מענה רגשי לאחרים. לכן, במסגרת התכנית החלטנו למקד את המשאבים והתמיכה דווקא באותם מטפלות ומטפלים שנמצאים בחזית העשייה. כבר בהחלטה זו, שאינה כה טריוויאלית, יש חדשנות.
בבסיס תוכנית "מטפלים בנפש" עומדים ארבעה צירים שבאים לעטוף את המטפל:
1. הכשרות מקצועיות - סדנאות, הדרכות פרטניות וקבוצתיות (סופרויז'ן), טיפול במקרים מורכבים ומתן מקום לעיבוד רגשי מקצועי.
2. חיזוק החוסן האישי של המטפלים - התמודדות עם טראומה משנית, ומתן כלים לשמירה על החוסן של עצמם.
3. הגברת המודעות לחשיבות תפקיד המטפל - "שמנו לעצמנו מטרה - להבהיר שהמטפלים הם רכיב קריטי בחוסן הלאומי, ממש כמו החיילים, השוטרים ומכבי האש. הם נמצאים בחזית הנפשית של המלחמה הזו", אומרת אברבנאל.
4. קידום חדשנות - שילוב טכנולוגיות מתקדמות לטובת המטפלים, כולל פתרונות לעבודה מרחוק, בקרה על טיפול, וכלים להפחתת תסמיני הטראומה.
מאז השקת התוכנית באוקטובר 2023, הוכשרו מעל 1,300 מטפלים. "סיפקנו אלפי שעות הדרכה - פרטנית וקבוצתית," מספרת אברבנאל. "בהתחלה בהתאם לצו השעה - הכשרנו 400 מטפלים בדרום להתמודדות מיידית עם טראומה. בהמשך, כמענה לצרכים שהציגו הגופים המטפלים תמכנו גם בהכשרות ייעודיות כמו טיפול באומנויות EMDR ו-CBT".

מנכ''ל טבע ישראל, יוסי אופק, פוגש במטה הגלובלי בת''א את נציגי 'מאיץ החוסן בשדרות' ו-13 חברות הסטארט-אפ שבמחזור השני. / צילום: עוז שכטר
הפעילות כללה תמיכה בשני מרכזי חוסן (באופקים ובאשקלון) יחד עם 'הקואליציה הישראלית לטראומה', עבודה עם 17 ארגונים מקצועיים, ותמיכה ביוזמות טכנולוגיות. יותר מ-8,000 משתתפים לקחו חלק בפעילויות לחיזוק חוסן - בהם מגיבים ראשוניים ומפיצי חוסן בקהילה.
לפי סקר שערכה לאחרונה "מטפלים בנפש", "97% מהמטפלים דיווחו על קושי בעקבות המלחמה, כש-85% מהם מרגישים שההכשרות של התכנית עזרו להם. "המטפלים מספרים שלפני כן הם לא ידעו איך לגשת לטראומה, והיום הם מרגישים שיש להם את הכלים לטפל בטראומה, שלצערנו, מגיעה אליהם מכל עבר", אומרת אברבנאל.
כחלק מיוזמת "מטפלים בנפש", חוברת טבע זו השנה השנייה ל"מאיץ חוסן לשדרות" - חממה לסטארטאפים מהדרום המפתחים פתרונות חדשניים בתחום בריאות הנפש והטראומה. השנה משתתפים בתכנית 13 מיזמים טכנולוגיים, העוסקים בפיתוח כלים לאבחון, טיפול והקלה על תסמינים של טראומה, חרדה ומתח נפשי - תחומים קריטיים במיוחד במציאות הישראלית הנוכחית.

ירדן אברבנאל, מנהלת תוכנית מטפלים בנפש בטבע וערן סגל, מנכל מאיץ החוסן בשדרות
"שדרות חיה תחת איום טרור כבר למעלה מ-20 שנה, ותושבי העיר מתמודדים עם אתגרים נפשיים שמשפיעים גם על הבריאות הפיזית," אומר ערן סגל, מנכ"ל מאיץ חוסן ויזם שותף ב-האב החדשנות חוסן בשדרות. "החזון שלנו הוא להפוך את הקושי ליתרון - באמצעות הידע, הנתונים והניסיון שנצברו כאן - ולתרגם אותם לפיתוחים טכנולוגיים שיסייעו בראש ובראשונה לתושבי האזור, אך גם לאנשים בכל הארץ ובעולם".
"מאיץ חוסן לשדרות" - שהוקם בשיתוף ארגון "המטב"ח" (המרכז הטכנולוגי לביטחון וחוסן) - הזרוע של רשות החדשנות בנגב המערבי, הוא אקסלרטור לסטארטאפים בתחומי בריאות וחוסן אישי. מטרתו: ללוות יזמים משלב מוקדם ועד מוכנות לפיילוט תוך 3.5 חודשים.
"המטרה היא שהסטארטאפים יצמחו כאן - ויהפכו לחברות פעילות בשדרות," מסביר סגל. "כך נוכל לחזק את האקוסיסטם המקומי בשלושה מישורים: לספק שירותי בריאות ונפש טובים יותר לתושבים, ליצור תעסוקה איכותית בהייטק, ולהעניק לילדים כאן אופק טכנולוגי - בלי שיצטרכו לעזוב את העיר".
מאיץ החוסן פועל בשיתוף פעולה הדוק עם חברת טבע, כחלק מיוזמת "מטפלים בנפש". לאחרונה הגיעו היזמים לביקור במטה הגלובלי של טבע, שם נפגשו עם בכירי החברה, השתתפו בהרצאות ובפאנלים מקצועיים, וניהלו שיח מעמיק על שיתופי הפעולה בין האקסלרטור לחברת התרופות. "פתאום, יזמים מצאו את עצמם יושבים מול מנכ"ל טבע ישראל - ההתרגשות הייתה עצומה," מספר סגל. "הם הציגו את הרעיונות, עברו סשן עם אנשי מקצוע מטבע, התמודדו עם שאלות מאתגרות, וקיבלו מנטורינג ועצות מקצועיות מהשורה הראשונה".

מפגש עם עמותות וארגונים שטבע משתפת עמם פעולה במסגרת ''מטפלים בנפש'' - מרק סבג, ריצ'רד פרנסיס, ירדן אברבנאל ואוהד לינדר, מיסד ומנכ''ל משותף 'בית על הים'. / צילום: אסי אפרתי
הנה כמה מהסטארטאפים שפותחו במסגרת מאיץ החוסן בשדרות:
Neo - המיזם נולד מתוך האתגר שמציבים מטופלים שאינם פונים כלל לטיפול. הפתרון: קבוצות תמיכה אנונימיות באמצעות מציאות מדומה. "המערכת התחילה כפיילוט עם נערות בסיכון," מספר סגל, "והיום היא כבר נמצאת בשימוש ניסיוני בצה"ל ובמשרד הביטחון".
Absence - מכשיר חדשני לטיפול בהפרעות שינה, כמו דום נשימה, שמסייע גם בהתמודדות עם תסמיני פוסט-טראומה. "זה נראה כמו מנורת לילה, אבל בפנים יש חיישנים שמזהים מתי אדם נכנס לדום נשימה," מסביר סגל. "ברגע שזה קורה, המכשיר משחרר ריח מרגיע - למשל לבנדר - שמחזיר את המשתמש למצב של שינה טבעית. המוצר כבר נמצא על המדף ומשווק לקהל הרחב".
IntoSleep - אצבעון חכם שמתלבש על האצבע ומזהה את הרגע שבו מתחילה הפרעת שינה. באמצעות גירוי עדין, הוא משפיע על גלי המוח ומחזיר את המשתמש למצב של שינה עמוקה.
MindReset - אפליקציה חדשנית המשתמשת בטכנולוגיית מעקב עיניים דרך מצלמת הטלפון כדי לאבחן מצבי חרדה, סטרס וקשיים רגשיים נוספים. לאחר הזיהוי, האפליקציה מציעה תרגולים מבוססי אודיו, בליווי אימוג’י מונפש המנחה את המשתמש במשימות ויזואליות להרגעה וויסות רגשי. הרעיון פותח בהשראת מחקר של פסיכולוג חירש מבריטניה, שבחן כיצד ניתן לאבחן ולטפל במצבים נפשיים דרך תנועות עיניים - וכאן, לראשונה, מוצע גם מענה טיפולי משולב באותה דרך.
Therapod - אוזנייה חדשנית המחוברת לאפליקציה, המשלבת מנגנון רטט המפעיל גירוי עדין בנקודה מסוימת באוזן. הגירוי משפיע ישירות על מערכת העצבים, ומעודד תגובת הרגעה והרפיה כלל-מערכתית - מה שמסייע בהפחתת חרדה, סטרס ותסמיני פוסט טראומה. מדובר בטכנולוגיה המאפשרת טיפול ראשוני ואפקטיבי גם ללא מעורבות ישירה של מטפל, ומציעה מענה מיידי ונגיש בשעת הצורך.

הנהלת 'מאיץ החוסן בשדרות' ויזמי ויזמיות חברות הסטארט-אפ (מחזור שני) בסדנת חדשנות, במטה טבע הגלובלי בת''א, לפיתוח טכנולוגיות להתמודדות עם טראומה ולחיזוק החוסן. / צילום: עוז שכטר
אפליקציית LYDIA
חן שקליאר, היזמית מאחורי LYDIA, פיתחה את האפליקציה בעקבות ההתמודדות האישית שלה: בן זוגה, איש ביטחון המתמודד עם סטרס מתמשך מזה יותר מ-20 שנה, גויס למילואים ב-07.10 ושב עם פוסט טראומה. "אבל הוא לא לבד - חצי מדינה בטראומה," היא אומרת. "הבעיה היא שהבירוקרטיה סביב הנושא ארוכה ומתישה, ולאנשים במצב כזה פשוט אין את הכוחות להתמודד איתה. יש הרבה תמיכה וכספים שמגיעים להם - אבל הם לא מצליחים להגיע אליהם".
LYDIA נועדה לפתור בדיוק את זה: היא מקצרת תהליכים בירוקרטיים, מסייעת לחבר את המשתמשים מול הרשויות ביעילות ובבהירות - ובמקביל גם מספקת מענה חברתי. האפליקציה משמשת כפלטפורמה קהילתית לסובלים מפוסט טראומה, ומעודדת חיבורים, שיח ומפגשים עם אנשים שמתמודדים עם אתגרים דומים.
אפליקציית Sero
Sero היא אפליקציה טיפולית שמטרתה לחזק את החוסן והבריאות הנפשית באמצעות אימון יומי קצר - חמש דקות ביום - שמורכב ממשחקים טיפוליים פשוטים ויעילים. בתחילת השימוש האפליקציה מבצעת אבחון ראשוני, ובהתאם לכך מתאימה לכל משתמש סדרת תרגולים אישית להפחתת סטרס, חרדה ותסמינים נוספים. לאורך הדרך המשתמש מקבל גם מעקב על מצבו הנפשי והתקדמותו.
בוגרי המחזור הראשון של מאיץ החוסן כבר מתחילים להשפיע בשטח: שני סטארטאפים השתקעו בשדרות ומעסיקים עובדים מקומיים - בהם בוגרי מכללת ספיר וחברי קהילת ההייטק העירונית. "לטכנולוגיה יש תפקיד מכריע בחיזוק החוסן הנפשי," אומר ערן סגל. "בעתיד נראה יותר פתרונות מבוססי בינה מלאכותית שידעו להעניק מענה מיידי למצבי לחץ וטראומה. הטכנולוגיה מעניקה כלים אפקטיביים גם למטפלים ומטפלות וגם ממשיכה לספק תמיכה ארוכת טווח - גם אחרי סיום הטיפול".
אברבנאל מבקשת להזכיר דבר אחד חשוב: "אסור לנו לשכוח את האנשים שעובדים 24/7 למען בריאות הנפש והחוסן של כולנו. 70% מהאוכלוסייה בישראל חווים היום תסמיני טראומה. זו יכולה להיות חרדה, דיכאון, נדודי שינה או התמכרות. והמטפלים הם קו ההגנה שלנו".
הכתבה בשיתוף טבע