נתניהו במסר פומבי לאובמה: תקוף את איראן - או שישראל תיאלץ לעשות זאת

נתניהו בראיון לכתב-העת האמריקני "אטלנטיק": "אתגר הגרעין האיראני הוא ציר שעליו תלויה ההיסטוריה; הציוויליזציה המערבית תיכשל אם יותר פיתוח נשק גרעיני באיראן" ; מקורות בממשל: אובמה לא יהסס ללחוץ על נתניהו בשאלה הפלסטינית

ראש הממשלה החדש, בנימין נתניהו, קורא לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, לתקוף את איראן במהירות כדי לסכל את מאמציה לפתח נשק גרעיני, ומאיים שישראל תיאלץ לעשות זאת בעצמה אם ארה"ב תשב בחיבוק ידיים.

זו הפעם הראשונה שראש ממשלה בישראל מאיים בפומבי על נשיא ארה"ב, שישראל תמצא עצמה מחויבת לתקוף מתקנים גרעינים באיראן אם וושינגטון לא תקדים אותה.

בראיון לכתב-העת "אטלנטיק", זמן קצר לפני השבעתו, אמר נתניהו: "לממשל אובמה יש שתי משימות גדולות "לתקן את הכלכלה ולמנוע מאיראן השגת כלי נשק גרעיניים".

לדבריו, אתגר הגרעין האיראני הוא "ציר שעליו תלויה ההיסטוריה". "הציוויליזציה המערבית" תיכשל אם תתיר פיתוח נשק גרעיני באיראן, אמר ראש הממשלה.

בניסוח חריג בבוטות שלו, הוסיף נתניהו: "אינך רוצה שכת אפוקליפטית משיחית תחזיק בפצצות אטום. כאשר המאמין משולהב העיניים יקבל לידיו את מוסרות השלטון ונשק השמדה המונית, אזי העולם כולו צריך להתחיל לדאוג, וזה מה שקורה עכשיו באיראן".

לפי ראש הממשלה, מלמדת ההיסטוריה את היהודים, שצריך להתייחס ברצינות לאיומי השמדה קולקטיבית של העם היהודי, ואם אפשר צריך לסכלם בעודם באיבם. אך איראן מאיימת על מדינות רבות אחרות מלבד ישראל ולפיכך משימתו הראשונה כראש ממשלה היא לשכנע את העולם בקיומה של הסכנה האיראנית הגדולה.

לדברי "אטלנטיק", מסכים ממשל אובמה עם ישראל שהתכנית הגרעינית של איראן מהווה איום על היציבות במזה"ת, אך הממשל רוצה שישראל תתמקד בפתרון הבעיה הפלסטינית. נתניהו אמר לכתב-העת, שהוא מבטיח להתקדם במו"מ עם הפלסטינים, אך הבהיר שיהיה קשה להשיג שלום כולל באזור אם איראן תוסיף לאיים על ישראל. הוא הביא את תמיכת איראן בחיזבאללה ובחמאס כמכשול.

מקורות בממשל האמריקני אמרו ל"אטלנטיק", שאובמה לא יהסס להפעיל לחץ על נתניהו בסוגיה הפלסטינית בעת ביקורו הראשון בוושינגטון כראש ממשלה, בתחילת מאי. אולם נתניהו טען בראיון, כי הוא ואובמה כבר רואים עין בעין בסוגיות קריטיות, כגון האיום שנשקף מחמאס. "ממשל אובמה אמר באחרונה, שחמאס חייב תחילה להכיר בישראל ולהפסיק התמיכה בטרור; זו הגדרה טובה מאוד. היא אומרת שאתה חייב להפסיק להיות חמאס".

בתגובה להערכת המראיין, שרבים בוושינגטון מטילים ספק במחויבותו להגביל התנחלויות בגדה, אמר נתניהו, ברמז לתקופת כהונתו הראשונה כראש ממשלה, מ-1996 ל-1999: "אני יכול רק להצביע על מה שעשיתי כראש ממשלה בסיבוב הראשון. אני בוודאי לא בניתי התנחלויות חדשות".

המראיין מציין, כי נתניהו מתכנן לנהל את מדיניות ישראל מול ארה"ב באופן אישי, נוכח העובדה ששר החוץ אביגדור ליברמן נחשב כמאוד בלתי פופולרי בוושינגטון.

בתשובה לשאלה, האם יסכים לעסקה גדולה עם אובמה, שלפיה ישראל תתקדם במו"מ עם הפלסטינים בעוד שארה"ב תנקוט מדיניות קשוחה כלפי איראן, אמר ראש הממשלה: "אני מתכנן לנוע במסלול הפלסטיני בלי קשר מה יקרה עם איראן ואני מקווה שארה"ב תנוע למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני בלי קשר למה שקורה במסלול הפלסטיני".

נתניהו אמר, כי יתמוך בהחלטת אובמה לנהל מו"מ עם איראן, כל עוד המגעים יבשילו להפסקת השאיפות הגרעיניות של איראן, אך הוא הביע ספק אם מנהיגי איראן יגיבו בחיוב על פניות נשיא ארה"ב. עם זאת, הוא לא הוציא התפתחות כזו מכלל אפשרות: "הכלכלה האיראני חלשה מאוד, ודבר זה הופך את איראן פגיעה לסנקציות שניתן להחריפן באמצעים שונים".

המראיין העיר, כי דברים אלה סותרים את דברי רה"מ על הפנאטיות של ההנהגה האיראנית. נתניהו השיב: "הנהגת איראן מורכבת מגורמים שונים, ואחד מרכיביה הוא הפנטיות המשולהבת, שאינה קיימת עתה בשום מדינה שרוצה להיעשות מעצמה גרעינית".

"מאז שחר העידן הגרעיני, לא ראינו משטר פנטי שעלול להיות מוכן להעדיף את הקנאות שלו על האינטרס העצמי שלו", אמר נתניהו. "אנשים אומרים שהאיראנים ינהגו ככל מעצמה גרעינית. האם אפשר לקחת את הסיכון? ... אתה רואה מדינה שמעריצה דם ומוות, לרבות סופה העצמי".

האם איראן תהיה מוכנה להסתכן בהכחדתה בנשק גרעיני של ישראל או ארה"ב?

נתניהו: "אני לא רוצה להיכנס לזה עכשיו".