המסחר בוול סטריט צפוי להימשך השבוע באווירה אופטימית - כשברקע חברות רבות שעקפו את התחזיות

בשבוע הקרוב ידווחו 158 חברות במדד ה-S&P 500, ו-5 חברות במועדון הדאו ג'ונס" ; השבוע יפורסם נתון התמ"ג לרבעון הראשון ; הריבית בארה"ב צפויה להשאר ברמת האפס ; צ'ק פוינט תפרסם מחר את דו"חותיה

את שבוע המסחר הקרוב בוול סטריט יחלו המשקיעים כשהם חדורי אופטימיות ומוטיבציה, וזאת לאור העובדה שחברות רבות מהצפוי מכות את צפי השוק בדו"חותיהן, וגם השבוע החולף, ה-7 ברציפות, ננעל בנימה חיובית, נסייג עם זאת, כי בסיכום שבועי סגרו המדדים המובילים במגמה מעורבת. עם זאת, השבוע טומן בחובו מכשולים לא פשוטים - המשך שטף הדו"חות, ולצידו שטף נתוני מאקרו, כולל תמ"ג הרבעון הראשון, שצפוי להראות שהכלכלה האמריקנית התכווצה.

בנוסף, ועדת השוק הפתוח תתכנס השבוע לפגישתה בת היומיים. הריבית אינה צפויה להשתנות, אלא להמשיך לעמוד בטווח האפסי, ולכן עיקר החשיבות תעבור לנימוקים של ה'פד' ולמדיניות ההקלה המוניטרית - לרבות רכישות אג"חים מסוג זה או אחר בשוק הפתוח.

כשאנו בעיצומה של עונת הדו"חות, נראה כי החברות האמריקניות עלו עד כה על הצפי -הנמוך יחסית - של וול סטריט. עובדה זו סייעה לתדלק את התפרצות האופטימיות שחווה השוק לאחרונה. "עונת הדו"חות הנוכחית ממשיכה להביא לנו יותר הפתעות לטובה, מאשר לרעה, אם כי התוצאות הן די גרועות באופן כללי", אמר פרדריק דיקסון, אסטרטג שווקים בכיר.

"השבועיים הקרובים יהיו שבועות השיא האחרונים בעונה, כשבשבוע הקרוב ידווחו 158 חברות במדד ה-S&P 500, כולל 5 חברות במועדון הדאו ג'ונס", אמר ג'ון באטרס, אנליסט בתומסון פייננשל. "עד לנקודה זו, יש לנו שיעור צמיחה שלילי, של 35.5%, שהוא שילוב של תוצאות שפורסמו בפועל ושל התחזיות עבור החברות שעדיין לא דיווחו", אמר.

קרן המטבע ומדינות ה-G7 מביעות אופטימיות זהירה

שרי האוצר ויושבי-ראש של בנקי מרכזיים ב-7 המדינות המפותחות והמתועשות - G7שנפגשו בסוף השבוע בוושינגטון, מעריכים כי הגרוע שבמיתון עשוי להיות כבר מאחורי כלכלות העולם, אך השיקום עדיין לא הובטח. בכירי ה-G7, ביניהם שרי האוצר של ארה"ב, בריטניה, צרפת, קנדה, גרמניה, איטליה ויפן, אמרו במהלך הפסגה כי בכוונתם לדאוג לכך שמוסדות פיננסיים גדולים יהיו בטוחים ולא יקרסו. להערכתם, הפעילות הכלכלית ברחבי העולם עשויה להתחיל ולהשתקם מאוחר יותר השנה.

עם זאת, מסרו כי התחזית עדיין חלשה והכלכלה הגלובלית עלולה בכל זאת להידרדר. "אנו מעודדים במידה מסוימת, אך נשגה אם נחשוב שיצאנו מהתקופה הקשה שהאפילה על כלכלות העולם מאז השנה שעברה". אמר שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, שנכח בפסגה.

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית (IMF) אמר אתמול (שבת) כי אם יצליחו המדינות החברות בקרן לנקות את המערכות הפיננסיות שלהן, "ייתכן שיהיה די" בחבילות התמריצים שכבר יושמו ב-2009. עדיין לא הושגה הסכמה על הצורך בצעדים נוספים ב-2010, אך הוועדה המוניטרית והפיננסית הבינלאומית של קרן המטבע (IMFC), שהיא הגוף המנהל של הקרן, הסכימה "לספק את המאמץ הפיסקלי בר הקיימא הנחוץ לחידוש הצמיחה במסגרות פיסקליות אמינות, במטרה להבטיח התאוששות ארוכת טווח".

דומיניק סטראוס-קאהן שב והדגיש את החשיבות שבנקיטת צעדים לשיקום המערכת הפיננסית, ואת תמיכת IMFC במחויבותן של מדינות למנוע את קריסתם של מוסדות פיננסיים גדולים. הוא אמר ששרי האוצר שהתכנסו בוושינגטון הסכימו שהצעדים שנוקטת כל מדינה - בין אם מדובר בהלאמת בנקים, הקמה של מערכות ביטוח, הזרמת הון או עידוד שותפויות בין המגזר הציבורי והמגזר הפרטי - חשובים פחות מאשר המהירות שבה ננקטים הצעדים. הוא הוסיף כי "כל השרים עזבו את הפגישה כשהם מחויבים להאצת התהליך".

מבחן לחץ ל'פד'

בכלל פיננסים מגלים דווקא פסימיות - אמיר כהנוביץ מעריך שהשוק יתקשה ל"בלוע" את תוצאות מבחני הלחץ שצפויים להתפרסם בשבוע הבא. "גם אם יתברר כי בנקים "נכשלו", מה שעלול להוביל לפאניקה, כנראה שבצד ההודעה תפורסם גם תוכנית לשיקומם, וזה עלול להגביר את הוודאות". מסקנתו של כהנוביץ היא שקשה לחזות את ההשפעה הסופית על השווקים.

האנליסט סבור שצריך בדחיפות לעשות מבחן לחץ ל"פד" עצמו - "הפדרל ריזרב, שרכש לעצמו מיליארדים של נכסים מסוכנים בכדי להזרים הון לבנקים, נמצא כבר עמוק בתוך הבוץ. למעשה, נכון לסוף 2008, מחזיק הפד נכסים בשווי 2.25 טריליון דולר, לעומת 1.33 טריליון שנה קודם לכן. קריסה פיננסית של הפד, אם תהיה, תגרור מימון מהתקציב הממשלתי האמריקני, מהדפסת כסף, או ממכירת הנכסים הרעילים שברשותו. שלושת הפתרונות יביאו לפגיעה בכלכלה האמריקנית, אם דרך שחיקת הדולר, אם דרך פגיעה בתקציב הממשל ואם דרך פגיעה בסקטור הפיננסי". כהנוביץ מציין שמדו"חות הפד עולה כי רק מהצלת בנק ההשקעות בר-סטרנס לבדו - הוא הפסיד עד כה 3 מיליארד דולר.

הכל יחסי

ובחזרה לזירת הדו"חות - "חברות הצליחו להכות את תחזיות האנליסטים, שלפני 3 חודשים נקבעו ברמה מאד נמוכה, ואז, במהלך הרבעון עצמו, נחתכו דרמטית", אמר פרדריק דיקסון, והוסיף שלאנליסטים לא היה הרבה על מה להסתמך, משום שחברות רבות לא נתנו תחזיות ספציפיות להכנסות או רווחים.

אנליסטים אומרים שלאחר שבועיים של דו"חות, נראה כי המניות מוטות הצריכה ומניות הפיננסים פרסמו יותר תוצאות חיוביות מאשר שליליות, בעוד שהתעשייתיות הנחילו אכזבות מרובות. עם זאת, מניות הטכנולוגיה, שגם הן חשופות לצריכה, הביאו יותר הפתעות לטובה.

נכון לאמצעו של יום ו' - מתוך 177 החברות במדד ה-S&P 500 שכבר דיווחו, 61% עקפו את התחזיות, 11% עמדו בהן ו-28% פספסו אותן. מגזר הבריאות (?) הציג עד כה את הביצועים הטובים ביותר, עם שיעור צמיחה אפסי, בעוד שתשעת המגזרים הנותרים צפויים כולם להציג צמיחה שלילית. המגזר מוטה הצריכה צפוי, עפ"י תומסון פייננשל, להציג את הצמיחה השלילית הגרועה ביותר - 113%.

"כשאנחנו סוגרים את השבוע השני של דו"חות מחברות מובילות, איני יכול שלא לחזות בתדהמה בתגובה החיובית לדו"חות, בעוד שהם אולי טובים מהתחזיות במקרים מסויימים, אך ממשיכים להראות התכווצות באחד מהמדדים החשובים ביותר: הכנסות", אמר דן גרינהאוס, אנליסט ב-Miller Tabak & Co. "חלק מהחברות רואות סימנים של התייצבות -צעד ראשון בכל תהליך של התאוששות. עם זאת, חברות רבות, אפילו אלו שמראות התייצבות, מגלות זהירות מופלגת לגבי המשך השנה, ואני מאמין - בניגוד לסוחרים רבים אחרים - שזוהי הדרך הנכונה להסתכל על המצב", אמר גרינהאוס.

המסחר ביום ו' ננעל במגמה חיובית: מדד הדאו ג'ונס ננעל בעליה של 1.48% ל-8,075.01 נק' מדד S&P 500 ננעל בעליה של 1.66% ל-866.02 נק' מדד הנאסד"ק ננעל בעליה של 2.55% ל-1,694.29 נק'. בסיכום שבועי, ירד מדד הדאו-ג'ונס ב-0.7%, ה-S&P 500 ב-0.45 ואילו הנאסד"ק עלה ב-1.2%.

נתוני מאקרו לשבוע הקרוב

; ביום ג' יפורסם מדד בטחון הצרכנים לחודש אפריל. כלכלנים צופים עלייה לרמה של 28.8 נקודות, לעומת 26 נקודות בחודש מארס.

; כמו כן, יפורסם מדד S&P /קייס שילר, של מחירי הבתים ב-20 ערים בארה"ב, לחודש פברואר. המחירים צפויים לצנוח ב-18.8%, בהמשך לקיטון של 18.97% בינואר.

; ביום ד' יפורסמו נתונים מקדימים בדבר התמ"ג ברבעון הראשון. אמנם ברבעון האחרון של 2008 חלה צניחה של 6.3% בנתון זה, אך אנליסטים מאמינים שהרבעון הראשון היה הגרוע ביותר במיתון, וצופים קיטון של 4.3%.

; ביום ה' יפורסמו הכנסה והוצאה פרטית לחודש מארס. הכנסה פרטית צפויה לקטון ב-0.2%, בדומה לפברואר, ואילו הוצאה פרטית צפויה לרדת ב-0.1%, לעומת עלייה של 0.2% בפברואר.

; כמו כן, יפורסם הדו"ח השבועי בדבר מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה.

; עוד ביום ה' - מדד ה-PMI של שיקגו לחודש אפריל, הצפוי להראות עלייה ל-34 נקודות מרמה של 31.4 נקודות בחודש מארס.

; ביום ו' יפורסם מדד הסנטימנט של אוניברסיטת מישיגן, נתונים מתוקנים, לחודש אפריל, והוא צפוי לעמוד על 61.5 נקודות.

; כמו כן, יפורסם מדד מנהלי הרכש לחודש אפריל, הצפוי לעלות מ-36.3 נקודות במארס ל-38 נקודות.

; בנוסף, יפורסם ביום זה נתון ההזמנות ממפעלים לחודש מארס, שצפוי להצביע על ירידה של 0.7%, לאחר עלייה של 1.8% בפברואר.

; לקראת סוף יום המסחר יפורסמו נתונים לגבי מכירת מכוניות בחודש אפריל, הצפויים להראות עלייה ל-7.2 מיליון יחידות בקצב שנתי, לעומת 6.9 מיליון במארס.

חולשת הדולר סייעה לחוזי הנפט למסירה ביוני לזנק ב-3.9% ביום (1.93 דולרים) במסחר בבורסת הסחורות של ניו-יורק ביום ו' - ולהינעל ברמת 51.55 דולר לחבית. היה זה יום המסחר הרביעי ברציפות בו המסחר בזהב השחור מסתיים בעליות - בחלקו בשל העובדה שהפסדים קטנים מהצפוי של יצרנית הרכבים האמריקנית פורד הביאה לאופטימיות בשווקים - שאולי סייעה לשכוח את רמות מלאי הנפט ההולכות וגדלות. הנפט התחזק בשבוע החולף ב-2.4% - בנטרול פקיעת החוזים למסירה במאי.

מניות בכותרות

וריזון צפויה לדווח מחר על קיטון של 3.3% ברווחי הרבעון הראשון ל-59 סנט למניה.

ענקית התרופות, פייזר , צפויה לדווח ביום ג' על קיטון של 19.7% ברווחיה הרבעוניים ל-49 סנט למניה. מנגד, רווחיה של חברת התרופות בריסטול מיירס סקוויב צפויים לטפס ב-20.5% ברבעון הראשון ל-47 סנט למניה.

סאן מיקרוסיסטמס צפויה לעבור ברבעון הפיסקלי השלישי שלה להפסד של 18 סנט למניה.

ביום ד' יהא זה תורה של ענקית המדיה, טיים וורנר , להציג תוצאות, כשהצפי הוא לירידה של 42.4% ברווחיה ברבעון הראשון ל-38 סנט למניה. סטארבקס צפויה, עפ"י הערכות, להציג ירידה של 33.6% ברווחי הרבעון הפיסקלי השני שלה ל-75 סנט למניה.

אחר תום המסחר, ויזה תדווח, לפי הצפי, על עלייה של כ-24% ברווחי הרבעון הפיסקלי השני שלה ל-64 סנט למניה.

ביום ה', ענקית הנפט, אקסון מובייל , תדווח על תוצאות הרבעון הראשון, ואלו צפויות להצביע על ירידה חדה, בשיעור של 53.7%, ברווחי החברה ל-94 סנט למניה.

מוטורולה צפויה לדווח על התרחבות משמעותית, של 120%, בהפסדיה הרבעוניים ל-11 סנט למניה.

רווחי הקונצרן פרוקטר אנד גמבל צפויים לרדת ב-2.4% ל-80 סנט למניה.

הפסדיה הרבעוניים של איסטמן קודאק צפויים להצטמצם בכ-18% ל-32 סנט למניה. דאו כימיקלים תעבור, להערכת אנליסטים, להפסד של 21 סנט למניה ברבעון האחרון.

ביום ו', שברון תדווח על תוצאותיה, כשצפי האנליסטים הוא לצניחה של כ-67% ברווחיה ל-81 סנט למניה.

מסטרקארד צפויה לדווח על עלייה מזערית, של 0.8%, ברווחיה - ל-2.61 דולר למניה

ישראליות מעבר לים

צ'ק פוינט תפרסם מחר את תוצאותיה, כשהצפי הינו לעלייה של סנט בודד ברווחי הרבעון הראשון, ל-44 סנט למניה.

אטיוניטי וסיליקום ידווחו גם כן, אך צפי אנליסטים לא היה זמין.

צורן צפויה להודיע ביום ג' על מעבר להפסד של 50 סנט למניה ברבעון הראשון.

רווחיה של סרגון לרבעון הראשון, אותם תציג ביום ו', צפויים לצנוח ב-77% ל-3 סנט למניה.

כשבועיים לאחר שפורסמו הבונוסים שניתנו ל-3 מבכיריה, בסך של 200 עד 219 אלף דולר לכל אחד, או 619 אלף דולר בסך הכול, חברת הטכנולוגיה קומברס מפרסמת את הבונוס השנתי למנכ"ל ולנשיא, אנדרי דהן, בגין 2008 הפיסקלית. ע"פ הודעה לרשות לני"ע האמריקנית בסוף השבוע, קומברס תשלם לדהן בונוס של חצי מיליון דולר, בנוסף למשכורת שנתית של מיליון דולר, למענק של 420 אלף מניות חסומות של החברה לפירעון ב-3 מועדים החל מ-2010 - הטבה שנאמדת בכ-3 מיליון דולר בהתייחס לשער המניה, ובנוסף ל-100 אלף ממניות החברה שהובטחו לדהן בכפוף להישגי החברה ב-2009.