יום דרמטי בשוק המט"ח המקומי לאחר שאתמול לא התקיים בשוק זה מסחר בשל החג, עם קביעת השערים היציגים על ידי בנק ישראל צנח שערו היציג של הדולר ב-2.185% כנגד השקל ונקבע ב-4.163 שקלים. גם שערו היציג של האירו נחלק היום בשיעור של 0.404% ונקבע ב-5.5253 שקלים.
גם בזירת המט"ח הגלובלית נחלש הדולר ביחס למרבית המטבעות המובילים. האירו מתחזק מולו ב-0.3% ל-1.331 דולר, הליש"ט עולה ב-0.6% ל-1.486 דולר.
"סוחרי המט"ח מעדיפים עובדות בשטח, ולא הערכות או התבטאויות"
טל עבדה, סמנכ"ל השקעות בכלל פורקס, אמר היום ל"גלובס", כי הירידה בערכו של הדולר תואמת, ואף באה בעקבות, ההיחלשות שלו בכל העולם. "במהלך היומיים האחרונים, בהם לא היה מסחר בין בנקאי במט"ח, הדולר נחלש בזירה הגלובלית, ובמיוחד מול האירו. זאת, בעיקר הודות להתבטאות של בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב, לגבי הערכות אופטימיות של הבנק המרכזי לגבי הכלכלה האמריקנית. לדברי עבדה, "את התגובה המקומית לכך אנו רואים היום".
עבדה מעריך, כי היכולת של התבטאויות מגורמים דוגמת ברננקי, להשפיע על הסנטימנט של המסחר במט"ח לאורך זמן, היא מאוד מוגבלת, ולרוב היא מתפוגגת לאחר יום-יומיים. ולהערכתו של עבדה, זה יקרה גם במסחר המקומי. לדעתו, השוק מגיב היום לשינוי בהערכתה של מחלקת המחקר של הפדרל ריזרב, שהביאה לאותה התבטאות, ויש להתייחס בפרופורציות לצניחה היום בשער המטבע האמריקני.
לגבי הפרסומים, לפיהם הצניחה של הדולר נובעת מפקודות "סטופ לוס" (פקודות שמטרתן לעצור את ההפסדים), עבדה אמר כי "סוחרי המט"ח מעדיפים עובדות בשטח, ולא הערכות או התבטאויות מהסוג הזה, ובסופו של דבר הסנטמינט ייקבע ע"פ נתונים עובדתיים, כמו נתוני מאקרו בארה"ב, ולא מהערכות כאלה או אחרות".
נזכיר, כי ביום שני החליט בנק ישראל להותיר את הריבית במשק הישראלי ללא שינוי - על 0.5% - שיעורה הנמוך ביותר בתולדות המשק. בבנק ישראל הזכירו בהודעה הנלווית להחלטה כי מדיניות הבנק מורכבת משני כלים נוספים (רכישת דולרים ואג''ח ממשלה) מעבר לריבית, וכי היא אינפלציונית בהגדרה, שכן הבנק רוכש מדי יום 100 מיליון דולר בשוק המט''ח ואג''ח ממשלתיות בהיקף 200 מיליון שקל בשוק המשני.
ברקע למסחר במט"ח, הירידה החדה שנרשמה בצמיחה בארה"ב ברבעון הראשון, כאשר התוצר המקומי הגולמי צלל ב-6.1% לעומת צפי לירידה מתונה יותר. בשני הרבעונים האחרונים התכווצה הפעילות הכלכלית בארה"ב בשיעור החד ביותר מזה יותר מ-60 שנה.
בנוסף, הודיע הבנק המרכזי האמריקני, הפדרל ריזרב, כי הוא מותיר את הריבית במשק האמריקני על כנה ברמות מינימום של 0%-0.25%, "הכלכלה המשיכה להתכווץ, אך בקצב נמוך יותר" נאמר בדברי הסיכום של ועדת השוק הפתוח. הפדרל ריזרב רואה שיפור קל בתחזית הכלכלית מאז חודש מארס, אך צופה כי הכלכלה תישאר חלשה עוד זמן מה. ה'פד' חזר על כוונתו לרכוש אגרות חוב ממשלתיות בסך של עד 300 מיליארד דולר עד הסתיו. לאחר הודעת הריבית וההחלטה על המשך תוכנית רכישת האג"ח בהיקף עליו הודיע ה'פד' בהחלטתו הקודמת, נרשמה עלייה חדה בשיעור הריבית על האג"ח הממשלתי ל-10 שנים וטיפסה ב-2.3% ל-3.08%.
הדולר היציג נחלש ב-2.185% ל-4.163 שקלים. האירו היציג נחלש ב-0.404% ונקבע תמורת 5.5253 שקלים.
בסיום חודש אפריל נחלש הדולר היציג ב-0.5% לאחר שאת חודש מארס סגר הדולר בשער של 4.188 שקלים. האירו היציג נחלש בחודש שחלף ב-0.8% לאחר שבסוף מארס נקבע שערו היציג 5.5736 שקלים.
ביום שלישי, ערב יום העצמאות, נקבע שערו היציג של הדולר בעלייה של 0.54% ל-4.256 שקלים, ואילו האירו נחלש ב-0.26% ל-5.547 שקלים.
פינוטק: בזירה המקומית הדולר מאבד את עניין המשקיעים כמפלט בטוח
בזירה המקומית הדולר מאבד את עניין המשקיעים כמפלט בטוח, כששוק המניות רושם עליה של 2% ביום רביעי על רקע התמיכה של הפדרל רזרב ובכך נותן כוח לשקל להתרומם.
שיפור בנתונים כלכליים מארה"ב, ביחד עם הערות מעודדות מהפדרל ריזרב לאחר הכרזת הריבית אמש, מיתנו את הביקושים לדולר כמפלט בטוח. בנוסף, הערות של בכירים מהבנק המרכזי באירופה - ECB, דיכאו את הציפיות להפחתות ריבית נוספות בגוש ובכך תמכו במטבע האירופאי והביאו ללחץ מכירות על הדולר.
נזכיר כי, המטבע האמריקני החל ליפול כבר מיום שלישי, לאחר שהנתונים משוק הנדל"ן בארה"ב הראו כי מגמת הירידה במחירי הבתים מתקרבת לקיצה. כמו כן, העלייה בביטחון הצרכן האמריקני לחודש אפריל הייתה הגבוהה ביותר השנה וחיזקה את האופטימיות בנוגע להתאוששות הכלכלה הגדולה.
חוץ מהדאגות הפיננסיות וההון הדרוש לבנקים האמריקנים, החרדה לשפעת החזירים אשר החלה דרכה במקסיקו והרגה כבר 169 איש, עשויה לבלום את הקיטון למפלט בטוח בדולר. נזכיר, כי שפעת החזירים הולכת ומתפשטת ברחבי העולם, לעת עתה נמצאו מקרים נוספים בקנדה, ספרד, בריטניה, ישראל וניו זילנד.
דויטשה בנק: הפוקוס בהחלטת בנק ישראל - הפעולות להקלה כמותית
כלכלני דויטשה בנק כותבים, כי ההחלטה של סטנלי פישר להותיר את שיעור הריבית על 0.5% היתה בהתאם לציפיות, וכי הפוקוס היה על הפעולות להקלה כמותית של בנק ישראל על כמות הכסף בשוק - ברכישות אג"ח ממשלתיות, או בפעולת העיקור (סטריליזציה) שהוא מבצע עקב רכישות האג''ח הממשלתי היומיות בסך 200 מיליון שקל. נזכיר כי כאשר בנק ישראל רוכש דולרים בשוק הפתוח או אג''ח בשוק המשני, כמות הכסף במשק גדלה, ולצורך הוצאת הכספים מהשוק הוא מנפיק מק''מ, פעולה המכונה עיקור.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.