אובמה מתכוון ללחוץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו להגיע להסכם במסגרת רעיון שתי מדינות לשני עמים

כך דווח הבוקר בגלי צה"ל ■ בבית-הלבן מנסים להתאים ציפיות לקראת נאומו של הנשיא אובמה באוניברסיטת קהיר ביום חמישי הקרוב

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, קצב לממשלו שנתיים על מנת להוביל לפריצת דרך דיפלומטית בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים - כך דווח הבוקר בגלי צה"ל.

לדברי גורמים בכירים בוושינגטון המצוטטים ב"סאנדיי טיימס", אובמה מתכוון ללחוץ על ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להגיע להסכם במסגרת רעיון שתי המדינות לשני עמים.

בבית-הלבן מנסים להתאים ציפיות לקראת נאומו של הנשיא אובמה באוניברסיטת קהיר ביום חמישי הקרוב. מצד אחד, מחממים את הקהל ומגדירים את הנאום כחשוב ומכונן. בבית הלבן אומרים כי הנאום נועד בעיקר לאוזני העולם הערבי והמוסלמי במטרה לאתחל את היחסים עם האמריקנים.

מצד שני, הקדים דובר הבית-הלבן, רוברט גיבס, להבהיר כי לגבי תהליך השלום עם ישראל, אין לצפות שהנשיא יחשוף בנאומו תוכנית מדינית חדשה ומפורטת. במהלך הפגישות בהם אירח את מנהיגי האיזור בשבועות האחרונים ניתן היה לשמוע מהנשיא עצמו את הקווים הכללים.

אחרי הפגישה אם יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן, בסוף השבוע חזר אובמה אל מחוייבות ארה"ב לביטחון ישראל, אך אמר כי כל צד יידרש לעמוד בהתחייבויותיו על-פי מפת הדרכים. "אנחנו מאמינים שהדרך הטובה ביותר להשיג ביטחון לישראל האי ליצור את התנאים ולהכין את השטח למדינה פלסטינית", דברי אובמה.

המהלכים המעשיים אותם רוצים לראות בבית-הלבן העקבות נאומו של אובמה - חידוש המשא-ומתן בין ישראל לפלסטיניים.

בתוך כך בימים האחרונים הולכת וגוברת המתיחות בין ישראל לבין ארצות-הברית, נוכח הדרישה האמריקנית להקפיא את הבנייה בהתנחלויות.

בישראל ניסו בימים האחרונים להגיע להבנות משותפות מול האמריקנים לפיהם המאחזים הבלתי-חוקיים יפונו במלואם, ובתמורה יסכימו בבית-הלבן לחזור אל ההבנות שהונהגו בתקופת בוש, ולאפשר בנייה לצורכי גידול טבעי בהתנחלויות הגדולות. הנסיונות הללו כשלו, והאמריקנים אומרים באופן ברור: "כשאנו אומרים שלא תהיה בנייה בהתנחלויות, הכוונה היא לעצירה מוחלטת של הבנייה ללא תירוצים".