בנק הפועלים: "השוק לא יקר - אך ייתכנו מימושים בטווח הקצר"

כלכלני הבנק בדקו את מכפיל הרווח של מדד ת"א 100 בהשוואה למדדים מובילים בעולם ומצאו כי המדד זול יחסית ■ עם זאת, הם מעריכים כי הבורסה עלתה מהר מדי ■ כלכלני לאומי: בנק ישראל לא יעלה את הריבית בטווח הקרוב; השקעה באג"ח הממשלתיות - מסוכנת

כלכלני הבנקים הגדולים ממשיכים להיות סקפטיים לגבי המשך העליות בשוק המניות בטווח הקצר, אם כי הם מעריכים שהבורסה תמשיך לעלות בטווח הארוך בשל ההתאוששות הכלכלית. כלכלני בנק לאומי מעריכים כי השוק ימשיך לעלות גם בטווח הקצר, אולם התנודתיות תגבר וקצב העליות יהיה "מדוד יותר", כלומר השוק יתקשה להמשיך בראלי שאפיין אותו בחודשים האחרונים. בבנק הפועלים ממשיכים להזהיר מפני ירידות בטווח הקצר כיוון שהשוק עלה, לדעתם, מהר מדי.

"בשל רמות המדדים הגבוהות ובשל התעצמות חששות המשקיעים במהלך השבועות האחרונים, ישנה סבירות לא מבוטלת למימושים בטווח הקצר", אומרים כלכלני בנק הפועלים. "חשש זה מתעצם נוכח ההשפעה המהותית של הנעשה בשוקי ההון הגלובליים על שוק ההון המקומי והיתכנות מימושים בשווקים אלה". הכלכלנים מבססים את טענתם בין היתר על סטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף שעלו ל-30% השבוע, מה שמלמד על "רמת עצבנות גבוהה יחסית מצד המשקיעים ועל חששם מפני גל מימושים קרוב".

כלכלני הפועלים סבורים כי המשקיעים חוששים מפני רמות המחירים הגבוהות יחסית אליהן הגיעה הבורסה וכן מפני פרסום נתוני מאקרו שליליים בעולם שיעיבו על הבורסה בארץ. "נוכח חששות אלה, משקיעים רבים מקצרים את טווח השקעתם", אומרים הכלכלנים. "נראה, כי רמת 1,000 הנקודות במדד המעו"ף מהווה משוכה פסיכולוגית, כשהשוק בוחן את עצמו מולה". אך הכלכלנים מדגישים כי רמת ה-1,000 נקודות היא מחסום פסיכולוגי ותו לא, כך ש"בטווח הזמן הבינוני-ארוך נוטה הכף לזכות השיפור שנרשם במצב המאקרו כלכלי בישראל. שיפור זה צפוי לתמוך בשוק המניות המקומי".

"השוק לא יקר"

בעוד עונת הדו"חות הכספיים לרבעון השני קרובה לסיום, כלכלני הבנק עורכים השוואה בין מכפילי הרווח בישראל ובין אלה בעולם. מכפיל הרווח, המשמש כלי בידי המשקיעים לבחינה האם השוק יקר, מראה לפי בדיקת בנק הפועלים כי הבורסה בישראל זולה יחסית לבורסות אחרות בעולם. כך, מכפיל הרווח הממוצע במדד ת"א-100 עומד על 12.2 לעומת 13.1 במדד ה-MSCI שווקים מתעוררים, 14.8 במדד ה-S&P500 ו-15.1 במדד ה-MSCI שווקים מפותחים (אליו תצטרף ישראל במאי 2010).

"השוק המקומי אינו יקר באופן יחסי, למרות העליות הנאות שנרשמו מתחילת השנה", אומרים כלכלני הפועלים. עם זאת, הם ממליצים לגוון את תיק ההשקעות עם חשיפה לשווקים אחרים בעולם, כגון ברזיל, סין וארה"ב.

אחד הגורמים העיקריים שהשפיעו השבוע על המסחר בבורסה היה העלאת הריבית של בנק ישראל. הבנק, כזכור, היה הראשון בעולם להעלות את הריבית ב-0.25% ל-0.75% בשל לחצי האינפלציה מצד אחד וסימני ההתאוששות הכלכלית מצד שני. גורמים אלה הניחו את היסודות להעלאת הריבית, אולם כלכלני בנק לאומי מעריכים כי איננו עומדים בפתחה של תקופת ריסון מוניטרי.

"על-אף איתותו האחרון של בנק ישראל כי יילחם בלחצים האינפלציוניים, לא תתבצע להערכתנו העלאת ריבית משמעותית נוספת בטווח הקרוב", אומרים בלאומי. "הערכה זו מתבססת על מספר גורמים וביניהם: הירידה החדה בציפיות החזאים לאינפלציה ובציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון לשנה הקרובה, הצורך בתמיכת ההתאוששות שנרשמה לאחרונה בפעילות המשק ובשל העלייה הנוספת בשיעור האבטלה, והצפי להיוותרות הריביות במשקים מובילים בעולם על כנם בתקופה הקרובה".

למעשה, ציפיות האינפלציה כבר החלו לרדת בעקבות העלאת הריבית. הציפיות הנגזרות משוק ההון לשנה קדימה ירדו ל-2.2% מ-2.4% בשבוע שעבר. עם זאת, העלאת הריבית מציבה סיכון בהשקעה באג"ח הממשלתיות, שכן היא מביאה לירידה בשעריהן ולעלייה בתשואות. בהקשר זה ממליצים בלאומי להיזהר מהשקעה באפיק זה. "הסיכון הכרוך בהשקעה באג"ח הממשלתיות עודנו גבוה, בפרט לנוכח רמת התשואות בהן הן נמצאות", אומרים הכלכלנים.