המדדים בוול סטריט עלו בכ-15% ברבעון; CIT צנחה 44.5%

הערב נסגר המסחר בירידות קלות ■ מדד מנהלי הרכש שוב הצביע על התכווצות בפעילות הכלכלית ■ התמ"ג התכווץ ב-0.7%, פחות מהצפי שהיה לירידה של 1.2% ■ סגן יו"ר הפד': ריבית אפסית "לתקופה ממושכת"

את יום המסחר האחרון של הרבעון השלישי חתמו מדדי וול סטריט בירידות קלות לאחר יום מסחר הפכפך. המדדים שבתחילת היום לא הספיקו לשהות יותר מרבע שעה בטריטוריה הירוקה ועברו להיסחר בירידות שערים, לאחר שמדד מנהלי הרכש של שיקגו לחודש ספטמבר הפתיע לרעה, ובגדול: קריאה של 46.1 נקודות לעומת צפי לעלייה ל-52 נקודות. נזכיר כי כל קריאה מתחת ל-50 נקודות מסמלת התכווצות. בהמשך הערב שבו המדדים ונסחרו ללא כיוון ברור, אך כאמור בסיום הכריע הצורך למימוש רווחי הרבעון והמדדים ננעלו בירידות קלות.

שלושת המדדים המובילים בוול סטריט עלו במהלך הרבעון השלישי ב-15%-16%. במהלכו עלו כל 10 הסקטורים התעשייתיים המרכיבים את מדד ה-S&P500, בהובלת מגזר הפיננסים שזינק בכ-25% ומגזרי התעשייה וייצרני הסחורות שזינקו ב-21%. במהלך חודש ספטמבר עלה מדד הדאו ג'ונס ב-2%, נציין כי היסטורית נחשב ספטמבר לחודש החלש של השנה - אך השנה אינה שנה רגילה.

דונאלד קוהן, סגן יו"ר הפדרל ריזרב אמר היום כי נראה שרמות הריבית הנמוכות ישארו "לתקופה ממושכת". קוהן ציין כי מחנק האשראי, האינפלציה הנמוכה וחולשת הביקוש לעובדים ולמוצרים מביאים לכך שהבנק המרכזי ישמור לאורך זמן על הרמות האפסיות של הריבית בארה"ב. דברים אלו עודדו את המשקיעים בשוק לשוב ולרכוש מניות, מאחר והאלטרנטיבה של השגת תשואות בתגובה להעלאת הריבית לא נראית באופק.

גם מי שהיה יו"ר האגדי של ה'פד', אלן גרינספן התראיין הערב ברשת הטלביזיה של בלומברג ואמר כי הוא רואה את הכלכלה האמריקנית מאטה בשנה הבאה, כאשר הזינוק שנרשם במניות מגיע לקיצו. "הסיכויים הם כי אנו מגיעים לישורת".גרינספאן אמר כי הוא צופה כי במהלך 6 החודשים הבאים תצמח הכלכלה האמריקנית בשיעור של 3%-4% במונחים שנתיים, לפני שתחל להאט שוב. להערכתו שיעור האבטלה לא צפוי לרדת מהרמות שנקבעו בחודש שעבר, 9.7%. עם זאת מדגיש גרינספן כי אינו צופה כי הכלכלה תגלוש למיתון בשנה הבאה.

הפתעות בזירת המאקרו

מלבד נתון ה-PMI, או מדד מנהלי הרכש של שיקגו, שצויין למעלה והפתיע לרעה התקבלו היום בארה"ב עוד מספר נתונים מאקרו כלכליים חשובים הן מתחום התעסוקה, הן נתונים המצביעים על הצמיחה והן נתוני המלאים השבועיים מתחום האנרגיה.

בשעה 14:15 שעון ישראל פורסם סקר התעסוקה של ADP לשוק הפרטי, שהצביע על גריעה נוספת של 254 אלף משרות בארה"ב בחודש ספטמבר, כאשר צפי האנליסטים עמד על גריעה של 200 אלף משרות. הסקר הנוכחי לחודש ספטמבר מאשש את העובדה כי קצב גריעת המשרות בסקטור הפרטי מתמתן אך, כאמור, החטיא את התחזיות. כל זאת, כהכנה לפרסום הממשלתי בעוד יומיים (ו'), שעתיד להצביע על פי התחזיות על ירידה של 186 אלף משרות במשק האמריקני בחודש ספטמבר וכן על עלייה של 0.1% בשיעור האבטלה ל-9.8%.

בשעה 14:30 שעון ישראל פורסמה קריאת התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) לרבעון השני, שירדה ב-0.7% בחישוב שנתי, פחות מהצפי לירידה של 1.2%. זוהי ההתכווצות הקטנה ביותר מזה שנה והיא מסכמת רבעון רביעי של התכווצות בתוצר האמריקני. ברבעון הראשון חוותה הכלכלה האמריקנית ירידה חדה של 6.4% בקריאת התמ"ג הרבעונית.

נזכיר, כי לפי סקר בלומברג האחרון, כלכלת ארה"ב צפויה לחזור לצמיחה חיובית ברבעון השלישי ולצמוח ב-2.9%. בכך, יגיע הקץ למיתון הקשה שהחל בסוף 2007. לכן, ככל הנראה הכלכלה האמריקנית חזתה ברבעון האחרון של התכווצות התוצר.

החוזים העתידיים על נפט גולמי למסירה בנובמבר נסגרו בעלייה של 5.8% ונקבע ברמה של 70.61 דולר לחבית, זאת לאחר שב-16:30, שעוננו, פורסם דו"ח המלאים השבועי, אשר הצביע על גידול של 2.8 מיליון חביות נפט גולמי בשבוע החולף. התחזיות עמדו על עלייה של 2 מיליון חביות. ההפתעה בדו"ח הגיעה מכיוון מלאי הבנזין אשר ירד בכ-1.66 מיליון חביות לעומת צפי כי יעלה במיליון חביות.

דאו-ג'ונס נאסד"ק S&P 500

הבנקים יפסידו, אבל פחות

קרן המטבע הבינלאומית עדכנה כלפי מטה את תחזית ההפסדים של המערכת הפיננסית בעקבות המשבר, ועתה היא מעריכה שהם יגיעו ל-3.4 טריליון דולר במצטבר לשנים 2007 -2010, במקום תחזית קודמת של 4 טריליון דולר. הערכות אלה כלולות בדו"ח על יציבות הפיננסית הגלובאלית שפרסמה היום הקרן, ערב הכינוס השנתי שלה המתקיים באיסטנבול.

למרות זאת, הקרן מעריכה כי המחיקות של הבנקים בעולם, כתוצאה מחובות אבודים והפסדים בתיקי ניירות ערך, יסתכמו בכ-1.5 טריליון דולר עד לסוף 2010, זאת, בנוסף למחיקות בהיקף של 1.3 טריליון דולר שכבר בוצעו. בארה"ב לבדה יגיעו המחיקות לכ-400 מיליארד דולר עד לסוף 2010, בנוסף לכ-600 מיליארד שכבר נמחקו.

ה-S&P 500 עלה ב-15% ברבעון השלישי - העלייה החדה ביותר מאז 1998. הראלי הקפיץ את מכפילי הרווח של המניות הנסחרות במדד לרמה הגבוהה ביותר מאז 2004. כמיטב המסורת, אלקואה תהיה הראשונה לדווח על תוצאות הרבעון השלישי, ביום ד' הבא. אנליסטים צופים קיטון ל 22% ברווחי החברות ב-S&P 500.

נייקי היכתה את התחזיות

עתידו של בנק CIT שוב תלוי על בלימה ונראה כי הוא לא יוכל להמנע מכניסה להליך של פשיטת רגל. המלווה הגדול ביותר בארה"ב לעסקים קטנים, הכין תוכנית להעברת השליטה לבעלי האג"ח. בנק CIT הכין הצעה לבעלי האג"ח שמימושה תביא למחיקה של 30% עד 40% מהחוב הקיים. כך לפי גורמים המקורבים להנהלת הבנק. CIT עשוי לקבל הצעת מימון מסיטיגרופ וברקליס קפיטל. כמו כן, בעלי האג"ח של הבנק עשויים לספק 2 מיליארד דולר בהלוואות לקראת פקיעת המועד לבנייה מחדש של הבנק שנקבע למחר, ה-1 באוקטובר.

נייקי הודיעה אתמול כי ברבעון הפיסקלי הראשון שלה היא הרוויחה 1.04 דולר למניה, לעומת 1.03 דולר למניה ברבעון המקביל ולעומת צפי אנליסטים לרווח של 98 סנט למניה.

מיקרון טכנולוגיות דיווחה אתמול על הפסד קטן מהצפוי.

בוסטון סיינטיפיק הודיעה כי היא יישבה מחלוקת עם ג'ונסון אנד ג'ונסון ותשלם לה 716 מיליון דולר. התביעה מערבת פטנטים שמכספים מכשירים רפואיים הידועים כסטנטים.

תאת טכנולוגיות מרחיבה את קשריה עם יצרנית המטוסים הברזילאית Embraer, ומדווחת על חוזה נוסף לאספקת מחליפי חום בהיקף כספי של עד כ-10 מיליון דולר בעשר השנים הקרובות. בכך מגיע היקף הפעילות הכולל של תאת טכנולוגיות עם Embraer ל-35 מיליון דולר.

עוד התפתחות במאבק השליטה הממושך על חברת התרופות תרו : החברה דיווחה על תביעה שהגישה כנגד סאן ההודית, בבית משפט בניו יורק. הטענה הנוכחית של תרו היא שסאן לא גילתה מידע מהותי למשקיעי תרו.

דלק US עתידה לקבל הלוואה בסך 65 מיליון דולר לתקופה של שנה בריבית של 8.5% מדלק פטרוליום, שמקבלת את ההלוואה מהחברה האם - קבוצת דלק.

[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]