בישיבת ועדת הכספים היום (ג') נדון שוב (בפעם השלישית) נושא ההתחברות הנדרשת מצה"ל לתשתיות ביוב, שכן צה"ל, כדברי השר גלעד ארדן שנכח בדיון, הוא הגוף המזהם הגדול במדינה של מקורות מים.
ברקע הדברים דיון בהעברת תוספת תקציבית של 3 מיליארד שקל למשרד הביטחון עבור פעילות צה"ל. בגלל טענות של המשרד להגנת הסביבה ולפיהן צה"ל אינו מטפל בנזקים הסביבתיים שהוא גורם, לא אושרה אוטומטית כצפוי העברת התוספת התקציבים למשרד הביטחון, וצפויה הצבעה נוספת בנושא בתוך כמה ימים. במילים אחרות, השר להגנת הסביבה, שזכה לרוח גבית מיו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הצליח לעכב לצה"ל העברת תקציב גדול.
אלון זקס, ראש אגף מים ונחלים במשרד להגנת הסביבה שלקח חלק בישיבה, מזכיר כי הוכנה תוכנית של צוות בינמשרדי מקצועי, שכלל את משרד הבריאות המשרד להגנת הסביבה, מנהל תשתיות ביוב ומשרד הביטחון, שהמליצה לצה"ל על סדרי עדיפויות בחיבור מחנות צה"ל לתשתיות ביוב. "מדובר בתוכנית רב שנתית מסודרת, כולל תגי מחיר לכל חיבור וחיבור, עם רשימה מוסכמת של מחנות", אמר זקס.
התוכנית הוגשה לצה"ל כבר לפני שנה וחצי אך לדברי זקס למעט פעילויות ספוראדיות לא נעשה מהלך ממשי עד היום. כעת המשרד להגנת הסביבה דוחק בצה"ל לבצע את התוכנית ומנסה להשתמש גם בעיכוב התקציב הנדרש לו, ככלי מיקוח.
"צה"ל לא מוכן להתחייב ללוחות זמנים ולאבני דרך", אמר זקס. השר ארדן אמר בישיבה: "מצד אחד, אנחנו אוכפים על מפעלים וערים, גם כאלה שסובלות מחוסר תקציב כמו אום אל פאחם, לטפל בשפכים שלהם ומעמידים אותם לדין פלילי. מצד שני צה"ל, שהוא הגוף המזהם הכי גדול במדינה, לוקח את הזמן ולא מתחייב לפעול. אנחנו לא יכולים להרשות שהמצב הזה יימשך", טען ארדן.
האם צה"ל יתחיל בעבודות?
לדברי זקס התוכנית שהוגשה היא בהיקף השקעה של 400 מיליון שקל שניתן לפרוס על פני שלוש שנים, או מספר שנים מצומצם, בעוד שצה"ל מוכן להקצות לנושא רק 22 מיליון שקל בשנה. "מדובר בפחות משליש אחוז מתקציב משרד הביטחון", הוא טוען, "כשישנם מפעלים יחידים שהשקיעו עשרות מיליוני שקלים בטיפול בשפכים שלהם. משרד הביטחון לא יכול להשקיע 130 מיליון שקל בשנה על פני שלוש שנים?"
לדברי דובר ועדת הכספים, יועץ הרמט"כל שנכח בישיבה, אמר כי כבר השבוע הצבא יחל בעבודות התחברות לתשתיות ביוב ברמת הגולן. היועץ טען כי אין באפשרות צה"ל להתמודד עם מלוא כובד הנטל הכספי הנדרש כדי לבצע את התוכנית, ולכן יבקשו לשם כך הלוואה ממשרד הביטחון.
בסופו של דיון הצביעו שלושה חברי ועדת הסכפים בעד העברת התקציב למשרד הביטחון, שניים הצביעו נגד ואחד נמנע. כעת, בעקבות מנגנון שנקרא רוויזיה ושמאפשר להתחרט על הצבעה בוועדה מוועדות הכנסת, ולבצע הצבעה חוזרת, צפויה להתקיים שוב הצבעה בנושא העברת התקציב בתוך כמה ימים. בינתיים, ניתן יהיה לראות אם צה"ל מתחיל בעבודות ומגיש יעדים ואבני דרך לביצוע התוכנית לחיבורו לתשתיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.