הכנסות המדינה ממסים ב-2009 גבוהות ב-4 מיליארד שקל מהצפי

יו"ר ועדת הכספים, משה גפני: "מדיניות המסים הנוכחית פוגעת יותר בחלשים" ■ מנכ"ל האוצר, חיים שני: "לא ניתן לשנות את מדיניות המסים של ישראל בשלב זה, חודשים ספורים לאחר שנקבעה מדיניות חדשה ע"י הממשלה"

"לא ניתן לשנות את מדיניות המיסים של ישראל בשלב זה, חודשים ספורים לאחר שנקבעה המדיניות החדשה ע"י הממשלה" אמר מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני בדיון בועדת הכספים על מדיניות המיסוי של ישראל, בדיון שהתקיים לבקשת ח"כ חיים אורון.

בראשית הדיון אמר ח"כ אורון כי נטל המס בישראל אינו גבוה בהשוואות בין לאומיות, גודל התקציב אינו גדול יותר ממדינות אחרות בעולם אך גודל החוב הלאומי הוא משמעותי. "אין דרך אחרת להתמודד עם החוב הלאומי מלבד גביית מיסים והגדלת הכנסות המדינה. לא ניתן להתלונן על גובה החוב הלאומי בכל מקום אפשרי כאשר מפחיתים במקביל מיסים".

יו"ר הועדה ח"כ משה גפני אמר כי מנתוני האוצר עולה כי בישראל ביחס לעולם, המיסוי הישיר הוא אמנם נמוך, אך המיסוי העקיף גבוה מאד, "משפחה ובה כמה ילדים משלמת הרבה יותר מס למדינה מדברים עקיפים, מזון, תחבורה ציבורית וכו', כך שלמרות שהמשפחה הזאת אינה מופיעה ברשימת הכנסות המדינה ממס ההכנסה, המס העקיף שהיא משלמת, גבוה מאד ביחס לעולם". גפני אמר כי הוא תומך בהפחתות מיסים אך הוא חושש כי במקביל להפחתות, האוצר יביא גזירות שונות שיעלו את המס העקיף.

מנכ"ל האוצר חיים שני אמר כי "ישנם יתרונות בהפחתות מיסים הנותנות כוח ותמריץ לצמיחה במשק, אך במקביל ישנם גם חסרונות ובהם הפגיעה בהכנסות המדינה, צריך למצוא את האיזון. כעת קיים מתווה סגור של מדיניות המיסוי שהוחלט עליה לאחרונה וייגרם נזק רב בשינוי התכנית שוב ושוב".

הגב' פרידה ישראלי הממונה על הכנסות המדינה סקרה בפני הוועדה את המאזן של משרד האוצר עם סיום שנת 2009. "אנו נסיים את שנת 2009 בתוספת של כארבעה מיליארד שקל מעל לתחזית שצפינו בהכנסות המדינה ממיסים מאחר וצפינו שנסיים עם השנה עם 172.9 מיליארד שקל ואנו נסיים אותה בימים הקרובים עם כ-177 מיליארד שקל אמרה. הגב' ישראלי אמרה עוד כי כחמישים אחוזים מהאוכלוסייה בישראל לא מגיעה לסף מס ההכנסה, שיעורי מס החברות רשמו ירידה בעשור האחרון, וכי קיימת השפעה לטובה על הכנסות המדינה כתוצאה משינויי חקיקה שנעשו השנה בכנסת, כדוגמת ייקור הדלק והסיגריות, וכו'.

מנכ"ל האוצר סיים בדוגמא שהביא מארה"ב, "הייתי בוול סטריט תקופה קצרה לפני פרוץ המשבר וישבתי עם בכירי העוסקים בתחום האג"ח, כאשר שאלתי האם ישנם חששות לעתיד, הם לקחו אותי לחלון והראו לי את השמים הבהירים, הם אמרו לי: אין אפי' ענן אחד בשמים. ימים ספורים לאחר מכן הכול התפרץ והמשבר הכלכלי הגיע במלוא עוצמתו, לא ניתן לדעת מה יהיה בעתיד, צריכים להיות ערניים, אנו מקוים שהצמיחה והגבייה תהיה גבוהה יותר, ושהחוב הלאומי יפחת בצורה משמעותית".