שר האוצר שטייניץ מפחית את המע"מ ב-0.5% ל-16% מיום שישי

עלות ההפחתה: כמיליארד שקל בשנה ■ שטייניץ בכנסת, לאחר אישור ההפחתה: "כואב לאופוזיציה שהממשלה מצליחה לבלום את האבטלה ולהתמודד טוב יותר עם המשבר ממרבית המדינות בעולם"

משרד האוצר, בראשות השר יובל שטייניץ, הודיע היום על הפחתת שיעור המע"מ בחצי אחוז לרמה של 16% כבר בתחילת 2010, קרי החל מיום שישי. זאת, לאחר שמוקדם יותר השנה העלה האוצר את המע"מ מ-15.5% ל-16.5% והעלה את המסים העקיפים במשק, בין אם על ידי הטלת מס הבצורת ובין אם על ידי העלאת מס הבלו על הבנזין בכ-30 אגורות לליטר.

"הפחתה זו תסייע להגברת הצמיחה במשק; תסייע, יחד עם הגידול הנוסף בקצבאות בשנת 2010, להגברת כח הקניה של השכבות החלשות ולצמצום פערים; ותתרום, בשילוב עם העלאת הריבית, לריסון הלחצים האינפלציוניים", נמסר מהאוצר. עלות ההפחתה מוערכת בכמיליארד שקל בשנה.

העלאת המע"מ והמסים העקיפים תרמו להתחממות האינפלציה במשק, אשר הסתכמה בשנה האחרונה ב-3.8%. אלמלא העלאות המסים, הייתה האינפלציה עומדת על 2.6% בלבד. בנק ישראל החל להילחם בחודשים האחרונים באינפלציה על ידי העלאת הריבית, ומוקדם יותר השבוע הוא העלה את הריבית שוב ב-0.25% ל-1.25% - ההעלאה השלישית מאז חודש אוגוסט.

"ההחלטה על הקדמת הפחתת מחצית מהמע"מ משנת 2011 לשנת 2010 התאפשרה לאור מגמת השיפור בצמיחה ובהכנסות המדינה מאז העברת התקציב הדו-שנתי והתכנית הכלכלית", נמסר ממשרד האוצר. "השיפור תרם לכך שההשלכות המאקרו-כלכליות של המשבר הגלובלי על כלכלת ישראל הן מתונות מהצפוי. עם זאת, הצעד המדוד משקף את העובדה שרמת האי-ודאות במשק עדיין גבוהה ומחייבת שמירה קפדנית על מסגרות התקציב שנקבעו ועל מתווה הגרעון היורד". המשר מציין כי הורדת המע"מ נעשתה בתיאום מלא עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

המשמעות: ירידה של 0.25% במדד המחירים בקצב שנתי

בחודשים האחרונים התבטא שטייניץ רבות בדבר הצעדים בהן נקטה הממשלה בזמן המשבר ושיבח את המשמעת התקציבית של הממשלה, בניגוד להוצאות הכספיות המאסיביות של מדינות אחרות בעולם המערבי שטייניץ טען שוב ושוב כי האחריות הפיסקאלית תאפשר לאוצר להפחית את המסים הישירים בשנים הבאות, בתקופה בה יתר המדינות ייאלצו להעלות את המסים כדי לממן את תוכניות הסיוע הגרנדיוזיות שלהן.

שלשום מסר האוצר, כי הכנסות המדינה ממסים בשנת 2009 יסתכמו ב-177 מיליארד שקל, קרי 4 מיליארד שקל מעל תחזיותיו בתחילת השנה. הגידול בהכנסות ממסים לעומת הצפי סיפק קרקע נוחה לשטייניץ לשלוף את הגזר לאזרחי ישראל, בדמות הפחתת המע"מ.

הורדה של 0.5% במע"מ תביא לירידה של 0.25% במדד המחירים לצרכן, בקצב שנתי", אומר רונן מנחם, אסטרטג ההשקעות הראשי בבנק מזרחי טפחות. "מנגד, המהלך יביא לעלייה בהכנסה הפנויה ולכן גם הצריכה תגדל. ככל הצריכה תהיה חזקה יותר, היא תקזז את הירידה הצפויה במדד המחירים לצרכן. בסך הכל, הורדת המע"מ מראה שהאוצר אופטימי".

בכיר ברשות המסים: זו שערוריה

בקול ישראל דווח כי בכיר ברשות המסים כינה את ההחלטה להפחתת המע"מ "שערורייה", ואמר כי הרשות היתה לא שותפה בהליך קבלת ההחלטה. לטענתו, לחברות במשק אין די זמן להיערך להפחתת המע"מ, האמורה להיכנס לתוקף בעוד יומיים.

הורדת המע"מ אושרה בכנסת - 49 תומכים, ללא מתנגדים

מליאת הכנסת אישרה היום פה אחד את החלטת שר האוצר שטייניץ, להוריד את המע"מ בחצי אחוז. 49 חברי כנסת תמכו בהצעה ללא מתנגדים. שר האוצר, יובל שטייניץ, הסביר היום במליאה את ההחלטה: "בקיץ האחרון העלנו את המע"מ באחוז והודענו שנפחית אותו בחזרה בתחילת 2011. החלטנו להקדים ולהפחית חצי מהתוספת עכשיו, משלושה טעמים:
ההפחתה הזו תיתן סיוע נוסף לצמיחה שאני רואים במשק, שתיים, חשוב מכך - יחד עם הגידול שצפוי ב-2010 בקצבאות הקשישים והילדים, ההפחתה תגביר את כוח הקנייה של השכבות החלשות ותצמצם פערים". הדבר השלישי שציין שטייניץ הוא שההפחתה של חצי האחוז במע"מ תתרום לריסון הלחצים האינפלציוניים.

"התחזיות השחורות והחרדה לגורל הכלכלות בארה"ב, באירופה ובישראל היתה חובקת עולם. התחזיות בישראל היו קשות גם מבחינת האבטלה, הגירעון (הגירעון החזוי לשנתיים עמד של 80 מיליארד שקל)", המשיך שר האוצר.

במהלך הנאום פנה שטייניץ לקודמו בתפקיד, רוני בר-און שקטע את נאומו ואמר לו כי "המצב הנתון נגרם מהמצב הקשה שבו העברתם לנו את המדינה. בקיץ האחרון לאחר התוכנית הכלכלית עסקת החבילה והתקציב הדו שנתי עברנו מצניחה לצמיחה. לכן מכיוון שיש שיפור צמיחה בעולם כולו מכירים בהצלחה המיוחדת של ישראל וההתמודדות עם המשבר. מאז שממשלת נתניהו נכנסה לתפקיד יש שיפור במצב. אנחנו עדיין חיים באי ודאות ולכן לא מבטלים את העלאת המע"מ לגמרי".

שר האוצר הטיח עוד בבר און כי "כואב לאופוזיציה שהממשלה מצליחה לבלום את האבטלה ולהתמודד טוב יותר עם המשבר ממרבית המדינות בעולם".

שטייניץ הוסיף בנאומו כי קרן המטבע בוחנת להמליץ על הצעד של התקציב הדו שנתי גם ליישום במדינות אחרות.