לראשונה: צה"ל ממחשב את היתרי הבנייה הצבאיים

מעתה, הגשת הבקשות להיתרים במערכת הצבאית ואישורם ייעשו באופן ממוחשב ■ התהליך, שמוביל ענף תשתיות ופיתוח במרכז בינוי באגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה בצה"ל, החל בחודש שעבר

צה"ל הקדים את מערכת התכנון האזרחית והחל בתהליך להפיכתם של היתרי הבנייה הצבאיים לממוחשבים, כך נודע ל"גלובס". מעתה, הגשת הבקשות להיתרים במערכת הצבאית ואישורם ייעשו באופן ממוחשב.

התהליך, שמוביל ענף תשתיות ופיתוח במרכז בינוי באגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה בצה"ל, החל בחודש שעבר, בטווח של שנה מאז שנהגה הרעיון למחשוב מערכת ההיתרים. מבדיקת "גלובס" מול משרד הפנים עולה כי תהליך דומה במערכת האזרחית נמצא בתהליכי עבודה, אך לא נמסרו לוחות זמנים ברורים.

תחום הרישוי להיתרי בנייה בצה"ל מנוהל במערכת פנימית צבאית שאין לה קשר עם הגופים האזרחיים. היתרי בנייה מתייחסים לכל מבנה, כביש, דרך או מתקן שנכללים במערכת הביטחון.

עד כה הליך הגשת היתרי הבנייה בצה"ל ואישורם היה נעשה באופן ידני שמערב ניירת רבה וכל גרמושקה (תוכנית הגשה) היתה צריכה להגיע למספר רב של גורמים, כמו מהנדסים ראשיים, מתכננים וגופים נוספים, כולל בזק, שהוא הגוף החיצוני היחיד שמעורב בתכנון בצבא.

לדברי סא"ל אבי בכר, רע"ן תשתיות ופיתוח במרכז בינוי בצה"ל, "כדי ליישם את המהפכה השתמשנו במערכות קיימות שיש לנו בצבא. הכל נעשה בתוך הבית - לא השתמשנו בחברות ייעוץ ואפילו לא הוקצו משאבים כספיים. במסגרת המחשוב הכנו טופס שהוא אחיד ועם פורמט הנדסי, שעליו אנחנו מחתימים את המתכננים לצורך נטילת אחריות הנדסית על כל מה שמתוכנן, מה שלא היה קיים בהיתרים הידניים. מחשוב ההיתרים יוצר שקיפות, כל המעורבים רואים את ההיתר.

"המערכת החדשה חוסכת נייר רב וזמן נסיעות. ניתן לאתר בקלות כל היתר בנייה. המערכת החדשה מאפשרת שימור ידע במרוכז ונגישות אונליין בתוך המערכת הצבאית. אנחנו נכנסים לעידן חדש שבו יותאמו הצרכים שלנו למציאות הטכנולוגית הקיימת".