"בפינוי המתחם הוציא פרויקט השוק הסיטונאי מלב תל אביב את אחד המטרדים הגדולים שהיו בה - 1,500 משאיות של פירות וירקות שהגיעו לשם כל יום ויצרו פקק תנועה אחד גדול, רעש ומהומה. זה היה מוקד אשפה. ברגע שהוצאנו את השוק איפשרנו רובע יפה לתל אביב חדשה", כך אומר עו"ד שרגא בירן, המייצג במשך 15 השנה האחרונות את חברת השוק הסיטונאי שבה חברים תנובה, עיריית תל אביב והסוחרים.
העסקה נחתמה בבניין עיריית תל אביב בחמישי בלילה בין הקבוצה הרוכשת ובין המוכרות תמורת 950 מיליון שקל בתוספת מרכיב האפסייד על יחידות הדיור. סכום התמורה מסתכם בכ-1.5 מיליארד שקל. מוכרי המתחם הם חברת תנובה (60%), עיריית תל אביב (25%), עו"ד שרגא בירן (6%) וסוחרים שפעלו במתחם. קבוצת גינדי-רבוע כחול נדל"ן מורכבת מהאחים משה ויגאל גינדי, מחברת גינדי השקעות שבשליטת מנור גינדי, אורי לוי, אייל פרידמן וכפיר גינדי, ומחברת רבוע כחול נדל"ן שבשליטת דודי ויסמן.
רב שכבתיות
"מדובר במרכז אורבני שהוא רובע חדש בתל אביב", אומר בירן, "זהו רובע שמגלם בתוכו אלמנטים של רב-שכבתיות ושימושים מעורבים ושיש בו חיות שלמה - מגורים, מסחר, מרכז חינוך, בית ספר, גני ילדים ומשרדים. הבאנו את הארכיטקט ז'אן פול ויגייה שזכה בתואר ארכיטקט הדגל של צרפת. ניצור מרקם אורבני מיוחד עם פארק ירוק בלב השכונה, עטוף בשדרות החשמונאים ובשדרות רוטשילד, על ציר התרבות של תל אביב. זהו ההישג הגדול של התוכנית - שההתחדשות העירונית של תל אביב יורדת מהצפון דרומה. יש לעשות הכל מבחינה חברתית כדי להפוך את הדרום לצפון וכדי שכל הפרויקטים האליטיסטיים לא יתרכזו רק בצפון העיר".
לדברי בירן, "התכנון והמהלכים לפיתוח השוק הסיטונאי וליצירת התחדשות עירונית לקחו לנו יותר מ-15 שנה. זה לא צריך לקרות. אילו זה היה תלוי בנו או בעיריית תל אביב, שהייתה מאוד מעוניינת בפינוי השוק הסיטונאי, הרי שאין ספק שזה היה הולך מהר יותר. הביורוקרטיה הישראלית קשה. לקח חצי שנה לסגור את העסקה, אבל זו חצי שנה לעומת 15 שנה שלקח לתכנן. עיקר המאמץ בתכנון ובפיתוח המתחם היה בחמש השנים האחרונות".
ה-6% שבהם מחזיק בירן במתחם השוק הסיטונאי מבטאים את שכר הטרחה בהקשר לטיפול המשפטי של משרדו שניתן לאורך השנים בכל הקשור במתחם. כשהצטרפה רבוע כחול נדל"ן להצעת קבוצת גינדי בינואר האחרון נטען כי בירן מעורב הן בצד של המוכרים דרך ה-6% בחברת השוק הסיטונאי ודרך רבוע כחול נדל"ן. חברה זו היא בשליטת רבוע כחול (78.35%) שמוחזקת על ידי קבוצת אלון (69.63%), שבה מחזיקה חברת ההשקעות ביילסול ב-37.21%, המוחזקת ב-79.4% על ידי חברת שיבג בבעלות עו"ד שרגא בירן, עיזבון פרופ' שושנה בירן, גרא, בועז ויפתח בירן.
טוענים שאתה מעורב גם בצד המוכרים וגם בצד הקונים.
"יש מקרים שבהם חומות סיניות של אנשים נשמרות בקפדנות ובצורה קדושה. שמרנו על חומה סינית בצורה מוחלטת בין המשרד שייצג את השוק הסיטונאי לבין רבוע כחול נדל"ן, שיוצג על ידי משרד עו"ד אחר ועל ידי הנהלה בלתי תלויה, ואנחנו לא היינו מעורבים, לא בעצם הפנייה, לא בעצם ההשתתפות במכרז ולא בכל העסק בין רבוע כחול נדל"ן וחברת השוק הסיטונאי. חברת סיטי גרופ ניהלה את המכרז בצורה הכי שקופה בנויה. בינינו לבין גינדי ורבוע כחול נדל"ן נשמרה הפרדה מוחלטת".
כיצד יתחרה הקניון המתוכנן במתחם השוק הסיטונאי בקניון עזריאלי המבוסס?
"אני לא חושב שתהיה מלחמה רצינית, אלא הזנה הדדית בין שני המוקדים האלה. המוקד של עזריאלי ומוקד השוק הסיטונאי יוצרים רצף אורבאני חדש לאורך נתיבי איילון. אין שום ספק שהפרויקט יתרום לפיתוח עוד יותר יפה של מתחם חסן ערפאה וכל האזור הזה של המוסכים, שהוא אזור די נכשל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.