המבקר: רשות ההגבלים העסקיים אינה עוקבת אחר ביצוע החלטות

כך קובע דו"ח מבקר המדינה ■ האכיפה איטית; הסנקציה הכספית אינה מרתיעה; והתקווה לחשוף קרטלים באמצעות תוכנית המעניקה חסינות לחושפיהם - לא מומשה בפועל

‎‎רשות ההגבלים העסקיים אינה יוצרת הרתעה - כך קובע דו"ח מבקר המדינה: האכיפה איטית; הסנקציה הכספית אינה מרתיעה; והתקווה לחשוף קרטלים באמצעות תוכנית המעניקה חסינות לחושפיהם - לא מומשה בפועל. ‏

המבקר מצא כי משך הזמן של טיפול בתיק הגבלים עסקיים - משלב פתיחת החקירה ועד שלב האכיפה - אזרחית או פלילית, ממושך יתר על המידה (כשנה עד שלוש שנים). המבקר מצא כי הדבר עלול לפגוע ביכולת ההרתעה של הרשות, ביעילות האכיפה ובתועלת לצרכנים. ‏

גם נושא הצווים המוסכמים, הניתנים בעת הפרה של חוק ההגבלים העסקיים, מיושם באופן חלקי ובלתי מרתיע: המבקר מצא כי אין כל אמות מידה באשר לגובה התשלום במסגרת צו מוסכם. הסכום הממוצע שהוטל עד היום על חברה יחידה עומד על כ-1.35 מיליון קל וספק אם יש בכך כדי להרתיע את רוב החברות.

גם האכיפה בתחום הקרטלים נכשלה: יותר מארבע שנים לאחר השקת התוכנית להענקת חסינות לחושפי קרטלים, הוגשו שתי בקשות ונחתמו שני הסכמי חסינות בלבד. אחד מהם כלל לא חשף קרטל ולא הביא להגשת כתב אישום, והשני הביא לפתיחת חקירה המתנהלת. המבקר מציין כי מספר הבקשות הקטן שהוגש מעיד על הצלחה מועטה של התוכנית עד כה.

‏המבקר מצא כי הרשות אינה בודקת בעקביות את ביצוען של החלטות המחילות הוראות אופרטיביות על צדדים. הרשות אמנם מגבשת תוכנית לבדיקה מדגמית של ביצוע החלטות הממונה, אך גיבוש התוכנית טרם הסתיים ועד כה נבדק ביצועה של החלטה אחת בלבד.

‏המבקר מציין כי כדי שהרשות תמלא את תפקידה כאחראית לשמירת התחרות העסקית במשק, עליה לבחון דרכים נוספות לקיצור הליכי האכיפה ולהמשיך ולפעול לקידום יצירתה של סמכות אכיפה מהירה יותר, שאינה תלויה בגורמים נוספים מלבדה, לבדוק את ביצוען של החלטות הממונה בעקביות, על-פי סדר קדימויות, ולבחון כיצד ניתן להגביר את השימוש בתוכנית החסינות.

מהרשות להגבלים עסקיים נמסר: "תהליך הלימוד של הדו"ח נמצא בעיצומו. חלק ניכר מהממלצות מתייחס לנושאים שממילא נמצאים בתהליך עבודה".