עו"ד יעקב פרידגוט, שכיהן כיועץ המשפטי הראשי של קבוצת דלק במשך 27 שנים, וכיום מכהן כדירקטור בחברות של קבוצת דלק, לא התפלא לשמוע שהמדינה רוצה לשים יד על חלק גדול יותר מרווחי הקבוצה, אחרי שריח המזומנים מתגליות הגז האחרונות, גבר על ריח הגז.
על נושא זה ונושאים אחרים, כמו שכר הבכירים, מדבר פרידגוט בראיון שהעניק ל"כרוז", בטאון החברות הציבוריות, שיוצא לאור ביום חמישי הקרוב. קטעים מהראיון מתפרסמים ב"גלובס" לראשונה.
"נושא זה נעשה מאוד פופולרי בשנים האחרונות", אומר עו"ד פרידגוט. "בשנות ה-80, עוד כשאף אחד לא התקרב לנושא, דלק חיפושי נפט בע"מ הייתה אחת הבודדות שפעלה והשקיעה מיליונים רבים בחיפושי נפט, והיא האמינה והתמידה בכך גם כשלא מצאה דבר.
"כשיצחק תשובה השתלט על הקבוצה, חשבתי לתומי שהוא יפסיק את ההשקעות בתחום הזה, מפני שאז הן עדיין לא נשאו כל פרי ואף ירדו לטמיון עשרות מיליונים. אולם להפתעתי, עם חוש הריח המצוין שלו, לא רק שלא הפסיק, אלא הוא אף הביע את דעתו שצריך להגדיל את ההשקעות בתחום, כי הוא באמת האמין שיש בארץ נפט וגז. ואכן, זמן לא רב אחר כך, בתחילת העשור הנוכחי, מצאנו את הגילוי הגדול בים-תטיס ולאחרונה בתמר".
- מה דעתך על מיסוי תגמולים על חיפושי נפט?
"כרגיל במקומותינו, כשמישהו מצליח מתעוררות נשמות טובות שעינן צרה בהצלחה. אותם אנשים העלו רעיון והקימו וועדה לבחון את נושא התמלוגים במשק הנפט והגז. זאת זכותו של המשקיע לשקול אם שווה לו להשקיע, ולא ייתכן שכשמשקיע לוקח את הסיכונים על סמך מצב חוקי נתון, בא מישהו ומשנה את הכללים רטרואקטיבית. זה מעשה שאם יעבור, יבריח מכאן משקיעי חוץ. אני מקווה שהשכל הישר יגבר ושכל החלטה שתתקבל, תחול רק על העתיד ולא רטרואקטיבית".
- מהי עמדתך על התנהלות המדינה מול החברות הציבוריות בעשור האחרון?
"תחושתי שאנחנו לוקים באובר-חקיקה. יש הרבה תחומים שבמדינה מתוקנת היה ראוי להשאירם לכוחות השוק, ואילו כאן המחוקק סבור שהוא יודע לנהל עסקים טוב יותר מאחרים, ולכן מתערבים לדעתי מעל ומעבר לנדרש.
"למשל, נושא שכר הבכירים. בעבר לא היה נהוג שחברה ציבורית חייבת לפרסם את שכר חמשת הבכירים שלה. לפני מספר שנים חשבו הרגולטורים למיניהם שאם יחייבו את החברות הציבוריות לפרסם את שכר חמשת הבכירים, זה ירתיע ויגרום לכך שהחברות הציבוריות לא יפריזו בנושא.
"עובדה היא, שקרה בדיוק ההפך. דווקא הפרסום גרם להאצה בעליית שכר הבכירים, מכיוון שהרגולטור לא לקח בחשבון את הדבר החשוב ביותר בנושא הזה, והוא הפן הפסיכולוגי, הטבע האנושי או חולשות אנוש. אין לי ספק שדווקא הפרסום גרם להעלאות דרסטיות בנושא שכר הבכירים, משום שכל מספר שפורסם שימש כדוגמה למנכ"לים אחרים, לדרוש שכר שאינו נופל מזה של אחרים.
"לגבי הצעת החוק של ח"כ יחימוביץ', לדעתי, אין מקום לחקיקה שכזו. אולם, מצד שני צריך לזכור שיש מקרים שבהם הגזימו ועברו את גבולות הטעם הטוב, ולכן הייתי מציע לראשי החברות הציבוריות להיות ערים לרחשי הציבור ולנהוג בנושא זה בריסון עצמי, ולהבין שהמחוקק לא פועל דווקא על פי אמות מידה רציונליות, אלא עפ"י פופוליזם. אם החברות הציבוריות לא תנקוטנה יוזמה בנושא זה בעצמן, אני חושש שבסופו של דבר, לא יהיה מנוס מחקיקה, למרות שהיא מיותרת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.