הערכות: קיצוץ משמעותי בתקציב הסיוע של ארה"ב לישראל

הסיוע לישראל יהיה סלע מחלוקת ב"מסיבת התה" ■ ישראל מקבלת ב-2010 כ-2.7 מיליארד ד' ב-2011 היא צפויה לקבל 2.85 מיליארד דולר וב-2012 כ-3 מיליארד דולר

בעוד שהרוב הרפובליקני בבית-הנבחרים החדש בארה"ב יוסיף לנקוט מדיניות פרו-ישראלית חזקה, כמו הרוב הדמוקרטי בבית היוצא, חוששים גורמים ישראליים ופרו-ישראליים בישראל ובארה"ב מכוחה המתעצם של התנועה הפוליטית הידועה כ"מסיבת התה" ומהשפעתה הגוברת על המפלגה הרפובליקנית, שמשמשת לה בית.

כפי שניבאו אנליסטים לא מעטים לפני הבחירות, יש סיכויים רבים שמחוקקים מהפלג הימני של המפלגה, ובעיקר אלה שרכבו על הגל של "מסיבת התה", יפעלו לקיצוץ משמעותי בתקציב סיוע החוץ של ארה"ב, שהנתח הגדול ביותר שלו מוקדש מסורתית לישראל.

ואכן, "ניו יורק טיימס" מציין היום (ו'), בידיעה בעמודו הראשון, כי עשרות מחוקקים רפובליקניים בקונגרס הנכנס, שמניפים את דגלה של "מסיבת התה", מצדדים במדיניות של בדלנות, כלומר הימנעות מהתערבות במוקדי מתיחות ברחבי תבל, ושואפים לקצץ בסיוע החוץ של ארה"ב, בלי להתחשב בייעודן של חבילות הסיוע השונות.

העיתון מדווח, כי הסנטור הרפובליקני החדש רנד פול, מכוכבי "מסיבת התה", אמר לנציגים של אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, כי הוא והם יצטרכו להסכים שלא להסכים על סיוע החוץ של ארה"ב. בואו נעבור לנושא הבא, אמר המחוקק העתידי, לדברי מקור שקיבל מידע על הפגישה. פול, כמו אביו, ציר בבית-הנבחרים, דוגל במדיניות חוץ מינימליסטית ובביטול הסיוע למדינות זרות. רנד פול מייצג את מדינת קנטאקי, שבה לקול יהודי אין משמעות אלקטוראלית.

גורם פרו-ישראלי אמר ל"גלובס", כי אין ספק שרנד פול ינסה להוביל קו תקיף נגד סיוע החוץ. אך השפעתו תהיה מוגבלת נוכח העובדה שבסנט הנכנס יוסיפו הרפובליקנים להיות במיעוט.

בכל אופן, החשש מפני מתנגדי הסיוע הוא כה גדול, עד שהיהודי היחיד בצמרת המפלגה הרפבוליקנית, אריק קנטור, "מצליף" סיעת מפלגתו בבית-הנבחרים, יזם תכנית להוציא את חבילת הסיוע השנתי לישראל מתקציב סיוע החוץ כדי להגן על החבילה מפני גרזן הקיצוצים שעלול להיות מונף על הסיוע בבית-הנבחרים החדש.

לפי תכנית עשר השנים של הסיוע האמריקני לישראל, מקבלת ישראל בשנת הכספים 2010 2.7 מיליארד דולר; ב-2011 היא מתוכננת לקבל 2.85 מיליארד דולר; ב-2012, שלושה מיליארד דולר ובכל אחת מהשנים 2013 - 2018, 3.15 מיליארד דולר.

בראיון לסוכנות הידיעות היהודית JTA בחודש שעבר אמר קנטור, כי ההנהגה הרפובליקנית הפוטנציאלית של בית-הנבחרים תבקש לשלול את סיוע החוץ ממדינות שהאינטרסים שלהן אינם עולים בקנה אחד עם אלה של ארה"ב. הרפובליקנים לא יהססו לעשות זאת גם אם המשמעות התהיה דחיה של תקציב הפעולות הזרות, שמממן למעשה את כל יזמות הסיוע הגלובלי של ארה"ב, מאספקת מזון למדינות במצוקה ועד תרופות לחולי איידס באפריקה. קנטור אמר, כי הוא רוצה להגן על מימון הסיוע לישראל אם אכן ייווצר מצב כזה.

בתשובה לשאלה על הנטיה הגוברת של רפובליקנים בשנים שחלפו להצביע נגד תקציבי הפעולת הזרות, אמר קנטור: "חלק מהדילמה נובע מהעובדה שישראל שובצה במסגרת סיוע החוץ הכללי. אני מקווה שנוכל ליצור סוג מסוים של הפרדה לגבי הכספים של משלם המיסים (האמריקני) שמופנים לישראל".

הסנטור הדמוקרטי הוותיק צ'רלס שומר אמר ל"טיימס", כי אחד הדברים הראשונים שקנטור יכול לעשות הוא לוודא שעמיתיו יוסיפו להצביע בעד הסיוע לישראל. שומר ומחוקקים אחרים חוששים, שהתמיכה בישראל, שעד עתה נהנתה מתמיכה דו-מפלגתית חזקה, תיהפך לנושא של התנצחות פוליטית באופן שיפגע באינטרסים של ישראל.

בבחירות בתחילת נובמבר תקפו כמה מועמדים רפובליקניים את עמדת ממשל אובמה בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, ובמיוחד את עמדת הבית הלבן נגד ההתנחלויות. "זו היתה הפעם הראשונה שבה שימשה ישראל נושא להתמקחות פוליטית, אמר ציר בית-הנבחרים הדמוקרטי גארי אקרמן.

יחד עם זאת, בבית-הנבחרים הנכנס יתפסו אוהדים מושבעים של ישראל עמדות מפתח, ובכללם קנטור, שיהיה מס' 2 במדרג סיעתו בבית-הנבחרים, והצירה אילנה רוס לטינן, שתעמוד בראש ועדת יחסי החוץ של הבית.

הקהילייה הפרו-ישראלית תמכה מאז ומתמיד בכל תקציבי הפעולות הזרות של הסטייט דיפרטמנט, כחטיבה אחת, והתנגדה נמרצות להצעות להפריד בין הסיוע לישראל לבין הסיוע למדינות אחרות.

בין הסיבות לכך: הפעילים הפרו-ישראליים תמיד ראו בסיוע לישראל חלק בלתי נפרד מאינטרס כללי להתנגד לנטיות בדלניות בקונגרס ובציבור. נוסף לכך, בידול ישראל כמדינה "מיוחדת" לקבלת סיוע עלול להתקבל בעין רעה בציבור בוחרים שמורכב מקבוצות אתניות רבות, עם נאמנויות למדינות שונות ברחבי הגלובוס. וסיבה נוספת: בידול ישראל כנהנית בלבדית מרוחב היד האמריקני עלול להגדיל את מחויבותה של למדיניות האמריקנית ולשחוק את עצמאותה.

בעוד שכוונתו של קנטור טובה (לסוכך על מימון הסיוע לישראל מפני הקרבות העתידיים בקונגרס על תכניות הסיוע הכלליות), מסתמנת עצבנות גוברת והולכת אצל כמה פעילים פרו-ישראליים נוכח השינוי שצפוי בבית-הנבחרים.

"התרגיל הזה (שמציע קנטור) אינו מבשר טובות למאמץ לשמור על הסיוע לישראל כנושא שאינו שנוי במחלוקת גם במושב הבא של הקונגרס, כפי שהיה נהוג עד עתה", אמר איש צוות דמוקרטי על גבעת הקפיטול. "לרוע המזל, במציאות, התרגיל של קנטור יסכן את הסיוע לישראל ויעמיד את האינטרסים המפלגתיים של הרפובליקנים מעל האינטרסים של יחסי ישראל - ארה"ב".