1. בשבוע שעבר הצהיר מנכ"ל סלקום, עמוס שפירא, כי מינה את מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, דני רוזן, לייעץ לו ולחברה בנוגע לתקלה שאירעה לפני כחודש בסלקום ושפגעה ביכולת לקיים שיחות למשך כ-12 שעות.
המינוי של רוזן למעין מנטור לנושא התקלה בסלקום נתפס במשרד התקשורת כניסיון לאחיזת עיניים. במשרד לא מבינים מדוע סלקום, שכל-כך מתגאה במקצועיות שלה, נזקקת לרוזן, שתחום ההתמחות שלו אינו סלולר. לכן, לא ברור מה תהיה תרומתו של רוזן לניסיון של סלקום להתחקות אחר הגורם לתקלה אם, לדברי שפירא עצמו, גם המהנדסים שלו וגם המהנדסים של נוקיה-סימנס אינם יודעים להסביר מה מקור התקלה.
אז למה סלקום לקחה את רוזן כיועץ? כי היא זקוקה לקרדיט שלו כמקצוען. סלקום צריכה את רוזן כדי שייתן גושפנקא מקצועית לעובדה שהחברה עשתה כל מה שהיא יכולה על-מנת להתמודד עם התקלה בצורה הכי מקצועית שניתן. כל עוד היא אינה יכולה להסביר את התקלה ומדוע לא הצליחה להעלות את המערכת מחדש במהירות, הרי שהכישלון מונח לפתחה.
אם רוזן יגיד שהסמנכ"לים בסלקום פעלו ללא דופי ושמהנדסי החברה עשו כל מה שניתן היה לעשות, אז סביר להניח שזו תקלה שהיא כוח עליון, שאף אחד לא יכול היה לצפות. בעניין הזה, המוניטין של רוזן עומד למבחן וסלקום עושה את מה שנדרש ממנה כדי להישען עליו, ובשכל רב.
סיבה נוספת שרוזן נשכר לתפקיד היועץ היא כדי שישמש קונטרה לבודק המקצועי שלקח משרד התקשורת, מנחם תירוש. האחרון החל לעבוד רק עכשיו לאחר שבשבוע שעבר נפגשו הוא, שפירא ומנכ"ל משרד התקשורת עדן בר טל, לשיחה ראשונה שתאפשר לתירוש לעשות את העבודה שהוא נדרש לה.
כאב גרון לבר טל
בר טל רוצה להבטיח שסלקום תשתף פעולה עם הבדיקה ותאפשר לתירוש לקבל את כל המידע שהוא רוצה על-מנת שיוכל לתרום מניסיונו ומהידע שלו, ולחבר דו"ח שישתיק את הביקורת על תפקוד המשרד בעת התקלה.
גם התפקוד של משרד התקשורת בעת התקלה לא היה אופטימלי. מי שהציל את כבוד המשרד היה דווקא סמנכ"ל ההנדסה המושעה, חיים גרון, שיזם פנייה למנכ"ל והתריע בפניו בזמן אמת על הצורך לקחת אחריות על האירוע.
גרון הגיע לסלקום ביחד עם נציג מאגף הפיקוח במטרה לנסות ולעמוד מקרוב אחר הטיפול בתקלה. הם לא עזבו את סלקום עד שלא שמעו שהתקלה טופלה ושהרשת חזרה למסלול.
גרון לא פתר את התקלה, וגם לא היו לו שאיפות לכך, אבל העובדה שהוא היחידי שהתעשת ראשון לאחר התקלה ושהתעקש להיות נוכח בחברה בזמן אמת עומדת לזכותו, אבל זה לא ממש עוזר לו.
היחסים הבין-אישיים שבין בר טל לגרון עלו על שרטון וספק אם ניתן יהיה לחלצם לחוף מבטחים. בסוף השבוע גרון הושעה שוב לשבועיים בעקבות עימות נוסף ביניהם, בגלל אותה תקלה ורצונו של גרון להבטיח שהיא לא תטויח.
העימות האחרון התרחש כשגרון הופיע לדיון בוועדת הכלכלה בנושא התקלה, אף שבר טל דרש שיודיעו לו כי אינו רצוי שם. משהגיע לשם גרון, ואף דאג לעדכן הנוכחים בבקשתו של בר טל, החליט המנכ"ל לערוך לו שימוע והשעה אותו.
הנה עוד הוכחה לכך שיחסים בין-אישיים עכורים פוגעים בעבודת משרד התקשורת. גרון, כמי שהיה בסלקום בזמן התקלה, יכול היה לתרום תרומה חשובה לדיון, לשאול שאלות, להציע הצעות, אבל בר טל כבר נעול עם עצמו בצורך לסיים את הסאגה עם גרון ולהביא בעצם להפסקת עבודתו.
ההשעיה הזו, שנייה בתוך פחות משבוע, מדברת בעד עצמה ומבליטה לאן מתכוונים בר טל וכחלון לקחת את הדברים. כך שמי שמפסיד ונפגע מכל הפרשייה העגומה הזו זו עבודת משרד התקשורת. לתקלה בסלקום מסתבר יש גם השלכות רוחב.
2. הנה נתון שכדאי לעקוב אחריו ולאמץ אותו: הטלפונים החכמים ממשיכים להיות הגורם העיקרי האחראי על צריכת התעבורה (Data) ברשתות הסלולר. מחקר חדש של חברת הייעוץ אינפורמה מלמד כי הטלפונים החכמים אחראים ל-65% מהצריכה, אף שהם מהווים רק 13% מנתח שוק הטלפונים הסלולריים.
לדברי אינפורמה, בחמש השנים הבאות תגדל צריכת התעבורה ב-700%, כשכיום ממוצע השימוש העולמי עומד על 85 מגה לחודש.
הצלחתם של מכשירים כמו האייפון או טלפונים המבוססים על מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל אחראיים על מרבית התעבורה, בעיקר דרך גלישה באינטרנט הסלולרי ובאמצעות אפליקציות רשת שונות.
כך, למשל, בארה"ב 86% מהתנועה מקורה בטלפונים החכמים. לדברי אנשי אינפורמה, צריכת התעבורה הממוצעת ללקוח (ATPU) ב-2015 תהיה בממוצע 776 מגה בחודש. כך, לדוגמה, קצב צריכת הנתונים החודשי יעמוד באירופה על 736 מגה לעומת 44 מגה בלבד ב-2009.
ומה אצלנו? על-פי הערכות, היה הממוצע ב-2010 50 מגה בלבד לחודש בטלפונים החכמים.
לעומת מדינות כמו ארה"ב, יפן וקוריאה - שם ממוצע הצריכה החודשי עומד על 150-200 מגה בטלפונים החכמים - אנחנו הרחק מאחור.
משרד תקשורת רציני צריך לקחת את מדד ה-ATPU, לתלות אותו במשרד מול עיני הבכירים ולעדכן אותו - עד שישראל תשתווה לצריכת התעבורה במדינות מובילות בעולם.
זו תהיה אינדיקציה טובה להתקדמות טכנולוגית ולשיפור ברמת השירותים שאנחנו נזקקים להם, ושיכולים בקלות להתקבל דרך מכשירי הסלולר.
היום מה שאנחנו מקבלים זה מחירים גבוהים לגלישה סלולרית, היצע תוכן עלוב שנגרם כתוצאה משליטת המפעילים על האינטרנט הסלולרי, ומוטציה שנקראת פורטל סלולרי, שתפקידה העיקרי הוא לסחוט מהצרכנים עוד כסף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.