משתלם להיות רודן: הצצה לכיסים של קדאפי ואסד

תמונת מצב: קדאפי שווה 30 מיליארד דולר, אסד חולש על 40 מיליארד דולר ■ ר"מ תאילנד המודח ("ברלוסקוני של מזרח אסיה") הלך הביתה עם 1.9 מיליארד דולר פטורים ממס

סדאם חוסיין, עיראק: 5.5 מיליארד דולרים הוקפאו

סדאם חוסיין / צלם: רויטרס
 סדאם חוסיין / צלם: רויטרס

הרודן העיראקי כבר לא איתנו, אבל הונו הוערך בעבר בין 20-10 מיליארד דולרים, שאותם שלשל לכיסו מעסקאות שוחד ושימוש בנכסי מדינה. לפי הערכות החזיק חוסיין רשת פיננסית סודית בז'נבה, שהורכבה מאנשי עסקים עיראקים אמידים ששוכנעו באמצעות שוחד או איומים לאפשר שימוש בחשבונות הבנק שלהם ככיסוי לכספיו.

עד היום קשה לאתר לאן התגלגלו הכספים, שנמצאו בחלקם במקומות מפתיעים כמו מגזינים אמריקאים פופולריים. במהלך השנים הוקפאו נכסי המשפחה בסך 5.5 מיליארד דולרים בארצות הברית, בבריטניה, בקנדה, בשווייץ ובצרפת. לפי ההערכות הפקיד חוסיין שלושה מיליארד דולרים בבנקים בסוריה.

שעות ספורות לפני תחילת המתקפה האמריקאית בעיראק משך בנו קוסאי מהבנק המרכזי בעיראק כמיליארד דולרים, מחצית הסכום לחשבונו האישי ומחציתו לחשבון יועץ בכיר של אביו. קוסאי כזכור הוצא גם הוא להורג, וההערכות הן כי הונו התגלגל לסוריה, ונמצא אצל אחת המשפחות המקורבת לשלטון.

במהלך השנים הוקפאו נכסי משפחתו של סדאם חוסיין בסך 5.5 מיליארד דולרים בארצות הברית, בבריטניה, בקנדה, בשווייץ ובצרפת

טקסין שינוואטרה, תאילנד: 1.9 מיליארד דולרים פטורים ממס

טקסין שינוואטרה, תאילנד / צלם: רויטרס
 טקסין שינוואטרה, תאילנד / צלם: רויטרס

ראש ממשלת תאילנד המודח נודע כברלוסקוני של דרום מזרח אסיה (לא כולל פרשיות המין). הוא הפיק סדרות ריאליטי שתיארו כיצד הוא משקם שכונות עוני מכספו הפרטי, וכמו מקבילו האיטלקי, גם הוא רכש מועדון כדורגל (מנצ'סטר סיטי, שאותו מכר כעבור שנה לאילי הנפט של אבו-דאבי תמורת 210 מיליון ליש"ט - רווח של 20 מיליון ליש"ט על ההשקעה).

הונו של שינוואטרה מוערך בכ-2.3 מיליארד דולרים. אולם בית המשפט העליון בתאילנד הורה על חילוט 1.4 מיליארד דולרים מתוכו בטענה שהושג בדרכים לא כשרות. טקסין הועמד לדין והורשע בניצול לרעה של כספי ציבור לקידום עסקיו הפרטיים.

כך, שינוואטרה עיצב את מדיניות הממשלה בנושא סלולר ולוויין באופן שקידם את חברת הטלקום שין קורפ שהייתה בבעלות משפחתו. החברה נמכרה לחברת השקעות סינגפורית, באופן שמשפחתו גרפה לגיסה 1.9 מיליארד דולרים פטורים ממס.

בשאר אל אסד, סוריה: 30-40 מיליארד דולרים בתוך המשפחה

בשאר אסד סוריה / צלם: רויטרס
 בשאר אסד סוריה / צלם: רויטרס

גורמים באופוזיציה הסורית שהתחקו אחרי משפחת אסד מעריכים כי הונה של משפחת השלטון המורחבת נע בין 30 מיליארד דולרים ל-40 מיליארד דולרים. כמה מתוכו מזוהה כהון הפרטי של נשיא סוריה? קשה להעריך. דורון פסקין מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרו מחקרים ציין במאמר שפורסם ב-ynet כי עיקר ההון, 15-12 מיליארד דולרים, נתון בידי ראמי מחלוף בן דודו של הנשיא, שנחשב לאיש סודו. מחלוף גרף מיליארדים בהליך ההפרטה שעברה סוריה, בתחומי הנדל"ן, רכב, סלולר, מלט ודיוטי פרי.

הונה של משפחת אחרס שאליה משתייכת אשתו של בשאר, אסמה, מוערך בכמיליארד דולרים, ומושקע בנדל"ן בלונדון ובלבנון. המשפחה הקימה לפני כמה שנים חברת אחזקות בסוריה כדי להסדיר את השקעותיה.

הונו של ג'אמיל אסד, אחיו המנוח של חאפז אסאד, מוערך בלמעלה מחמישה מיליארד דולרים. לאחר מותו נודע שהיה בעל למעלה מ-160 בתים בסוריה ועוד מספר לא ידוע של בתים באירופה ובעיקר בצרפת. סכומי הכסף הגדולים שלו הופקדו בבנקים באירופה ובלבנון ובין ילדיו מתנהלים מאבקי ירושה.

הונו של כאמל אסד, בן דודו של בשאר, נע סביב שני מיליארד דולרים. הוא שולט על הכלכלה באזור החוף הצפוני של סוריה.

הדוד רפעת אסד גולה בצרפת. הונו מוערך ב-4-7 מיליארד דולרים. מרבית נכסיו נמצאים בצרפת ובספרד והוא מוזכר כמשקיע גדול בבורסה הפריזאית. בבעלותו מלון במארסיי, קזינו במלטה ואפילו תחנת טלוויזיה.

חוסני מובארק, מצרים: פלטינה בשווי 15 מיליארד דולרים

חוסני מובארק / צילום: רויטרס
 חוסני מובארק / צילום: רויטרס

הונה של משפחת מובארק נע לפי ההערכות בין 40 מיליארד דולרים (לפי הטלגרף הבריטי) ל-70 מיליארד דולרים (לפי הגרדיאן הבריטי). הטלגרף דיווח כי במהלך המהומות במצרים העביר מובארק את הונו האישי המוערך בכשלושה מיליארד דולרים לבנקים בניו יורק, בלונדון, בפריז ובבוורלי הילס. בעבר פורסם כי עיקר הונו של מובארק מושקע בבנק UBS השוויצרי ובבנק אוף סקוטלנד השייך ללוידס הבריטי. לפי מרכז מחקר מצרי הפקיד מובארק לפני שלושים שנה 19 טון פלטינה בחשבון פרטי בבנק בשווייץ. שווי הפלטינה מוערך בכ-15 מיליארד דולרים.

בנוסף רשומים על שם המשפחה נכסי נדל"ן בפריז, בדובאי, במדריד, בפרנקפורט וכמובן במצרים. ידוע כי חוסני מובראק מחזיק בבתים במנהטן ובאזור רודיאו דרייב היוקרתי שבבוורלי הילס והבן גמאל, שיועד לרשת את אביו, מחזיק בבית בשכונת בלגרביה היוקרתית שבמרכז לונדון. למשפחת מובארק יש גם שתי יאכטות בשווי של 60 מיליון דולרים.

ההון הושג ברובו באמצעות חוזים צבאיים, חברות קש ושותפויות עם גופים זרים שהשקיעו במצרים, שבה החוק דורש כי שותפים זרים יעניקו לשותפיהם המקומיים נתח של 51% ברוב המיזמים. הבנים עלא וגמאל מחזיקים בנתחים של עשרות אחוזים ברוב המיזמים הפרטיים הגדולים במצרים, שעבורם לא שילמו דבר. בהם זכיונות לסוכנויות יונדאי וסקודה, מרלבורו ורשת המסעדות צ'יליס.

זין אל-עאבדין בן עלי, תוניסיה: 10 מיליארד דולרים ו-1.5 טון זהב

זין אל-עאבדין בן עלי, תוניסיה / צלם: רויטרס
 זין אל-עאבדין בן עלי, תוניסיה / צלם: רויטרס

לפני שנאלצו להימלט מתוניסיה שלטו משפחותיהם של הנשיא המודח זין אל-עאבדין בן עלי ורעייתו לילה טרבלסי, ב-30% עד 40% מכלכלת המדינה. לפי הארגון טרנספרנסי אינטרנשיונל הם צברו הון של כעשרה מיליארד דולרים והתפרסו על תחומי הבנקאות, הביטוח, התיירות והבנייה. לרשותם עמד צי של חמישים מכוניות פאר.

לפי דיווחים שהוכחשו, גנבה טרבלסי 1.5 טון זהב מהבנק המרכזי עם הימלטה לדובאי. התואר שהודבק לה בעיתונות הערבית "אימלדה מרכוס" של תוניסיה אינו מקרי. טרבלסי חיה בפאר מנקר עיניים. משפחתה מסמלת עבור העם התוניסאי את השחיתות. אחיה שלטו בבתי מלון, בתחנות רדיו, במפעלים, בנדל"ן ובקרקעות שאת רכישתם מימנו באמצעות הלוואות מבנקים שנשלטו על ידי בן עלי ואנשיו. היא הקימה בעיר קרתגו בית ספר יוקרתי לילדי זרים ובני המעמד הגבוה על קרקעות שקיבלה ובמענק של מיליון וחצי דולרים מממשלתו של בעלה. לאחר מכן מכרה את בית הספר למשקיעים בלגים תמורת סכום עצום שלא פורסם, מבלי שהשקיעה בו דולר אחד.

מועמר קדאפי, לוב: נכסים בשווי 30 מיליארד דולרים

הפגנות בלוב מועמר קדאפי מהומות בלוב / צילום : רויטרס
 הפגנות בלוב מועמר קדאפי מהומות בלוב / צילום : רויטרס

בעקבות הסנקציות שהטילה מועצת הביטחון על המשטר בלוב, מנעה ארצות הברית מקדאפי וממשפחתו גישה לנכסים בשווי 30 מיליארד דולרים, כך דיווח משרד האוצר האמריקאי. בבנקים הקנדיים הוקפאו נכסים של המשפחה בשווי 2.4 מיליארד דולרים והבנק המרכזי האוסטרי דיווח על הקפאת נכסים בשווי 1.6 מיליארד דולרים. בריטניה סיכלה ניסיון של קדאפי להעביר 1.4 מיליארד דולרים מחוץ למדינה, אך נותרו לו לא מעט נכסים במדינה, המפוזרים בחשבונות בנק ובנדל"ן מסחרי.

לפי הטיימס הלונדוני, העביר קדאפי לאחרונה בחשאי 4.8 מיליארד דולרים לבית השקעות פרטי בלונדון ובנו סייף אל אסלאם מחזיק באחוזה לונדונית שהוצעה לאחרונה למכירה תמורת כ-18 מיליון דולרים. לאחרונה פלשו אליה מתנגדי המשטר.

הכסף הגדול של סייף אל אסלאם, 70 מיליארד דולרים, מצוי לפי תחקיר של הניו יורק טיימס בקרן השקעות שהקים הבן לפני חמש שנים, שהשקיעה בין השאר בחברת ההוצאה לאור הבריטית פירסון ובמועדון הכדורגל האיטלקי יובנטוס. מועמר קדאפי עצמו השקיע ב-2009 22 מיליון דולרים בקומפלקס מלונות בעיר האיטלקית ל'אקווילה.

סימן שאלה גדול מעלה התחקיר בנוגע למזומנים בהיקף 50 מיליארד דולרים שהיו בקרן: "אנשים שעבדו בקרן אומרים שהיא מסתורית למדי ושההשקעה האחרונה שלה הייתה ב-2008. רוב הכסף נמצא בבנקים בלוב ובמדינות אחרות במזרח התיכון - מחוץ להישג ידן של הסנקציות שמטיל המערב".

הפייננשל טיימס, בהסתמכו על מסמכי ויקיליקס, טוען כי האימפריה העסקית של קדאפי מהווה מקור לסכסוכים בין ילדיו, שזוכים להכנסה קבועה מחברת הנפט הלאומית, שהייצוא השנתי שלה מגיע לעשרות מיליארדי דולרים.

לורן גבאגבו, חוף השנהב: משך 152 מיליון אירו מהבנק המרכזי

לורן גבאגבו, חוף השנהב / צלם: רויטרס
 לורן גבאגבו, חוף השנהב / צלם: רויטרס

קשה היה לעקוב אחר הסיפור בחוף השנהב לאור כל ההתפתחויות במדינות ערב, אך למעשה מדובר במהפכה שהחלה את סדרת ההתקוממיות והיא גדולה לא פחות מהן. גבאגבו, שהפסיד בבחירות, סירב לוותר על תפקידו ועורר מלחמת אזרחים של ממש במדינה בין תומכיו לתומכי האופוזיציה. בינתיים, גבאגבו משך 152 מיליון אירו מהבנק המרכזי של מדינות מערב אפריקה.