תכנית אובמה המסתמנת: ירושלים - בירת שתי מדינות

המירוץ נגד השעון של אובמה ונתניהו: מי ינאם קודם על המזה"ת? ■ אבני הבסיס בנאום המסתמן של נשיא ארה"ב: הכרה ישראלית במדינה פלסטינית תמורת ויתור על זכות השיבה

הזמנת ראש הממשלה בנימין נתניהו לנאום בקונגרס האמריקני במאי, הציתה מירוץ משונה נגד מחוגי השעון בין נתניהו לנשיא ארה"ב, ברק אובמה: מי מבין השניים יהיה הראשון שיתווה בפומבי הצעה חדשה להתנעת שיחות השלום בין הישראלים לפלסטינים?

בידיעה על התחרות הדיפלומטית בין שני המנהיגים, מדווח היום (ה') העיתון "ניו יורק טיימס", כי אם אכן יחליט אובמה לכלול בנאומו הצפוי על המזה"ת מעין מפת דרכים חדשה לאזור, היא עשויה להיות מושתתת על ארבעה עקרונות, או נקודות התייחסות: ישראל תצטרך להכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967; הפלסטינים ייצטרכו לקבל, שלא יוכלו לממש את מה שמכונה זכות השיבה; ירושלים תהיה בירת שתי המדינות וחובה להגן על ביטחון ישראל.

לא בטוח שאובמה אכן יכלול עקרונות לפיתרון הסכסוך בנאומו הצפוי, אומר העיתון. מזה שלושה חודשים מתקיימים דיונים פנימיים בבית הלבן האם אכן הגיע הזמן שאובמה ישמיע נאום משמעותי על התהפוכות באזור והאם הוא צריך לנצל את ההזדמנות כדי להתוות תכנית חדשה לשלום בין ישראל לפלסטינים.

לדברי פקיד בממשל, שרת החוץ הילארי קלינטון, תומכת במהלך כזה וגם הנשיא עצמו סבור כך. עם זאת, יועצו הבכיר של אובמה לענייני המזה"ת דניס רוס מתנגד למהלך. מכל מקום, הצהרת קלינטון בנאום בקטאר בשבוע שעבר שאובמה יישא נאום מפורט על המזה"ת, "חישמלה" את מעצבי המדיניות בישראל, שהתיישבו מיד ליד הטלפונים והחלו לחקור פקידים ועיתונאים בוושינגטון האם אובמה אכן מתכנן להנחית תכנית שלום חדשה.

וכך, בעוד הדיון בבית הלבן נמשך, החל נתניהו לחפש דרכים כיצד להקדים תרופה למכה, מחשש שיוזמה אמריקנית חדשה תפגע בישראל. זה הרקע לרעיון שראש הממשלה צריך לשאת נאום לפני הקונגרס של ארה"ב, שמאז ומתמיד היה גוף ידידותי לישראל, עוד לפני שאובמה יספיק להשמיע את נאומו שלו.

"נראה שאנשים חושבים שמי שינאם ראשון יצא מנצח", אמר ל"טיימס" דניאל לוי, לשעבר חבר בצוות ניהול המו"מ עם הפלסטינים מטעם ישראל וכיום מנהל ארגון ליברלי בשם "מכון אמריקה החדשה". "אם ביבי ינאם ראשון, יתקשה אובמה לומר 'הנה, זה מה שישראל צריכה לעשות', אפילו אם נאום ביבי לא יכיל שום תכנית שלום עם תעוזה".

מכאן לא היתה רחוקה הדרך להכרזת היו"ר הרפבוליקני של בית-הנבחרים, ג'ון ביינר, שהוא מזמין את נתניהו לשאת נאום לפני הקונגרס. "ארה"ב וישראל הן בעלות ברית וידידות הדוקות ביותר, ואנו מצפים לשמוע את השקפותיו של ראש הממשלה על דרכים שבהן נוכל לפעול יחדיו למען שלום, חירות ויציבות", אמר ביינר.

בנובמבר אשתקד, אמר אריק קנטור, מס' 2 במדרג הרפובליקני בבית-הנבחרים, כי הרוב הרפובליקני בבית יפעל כ"גוף מאזן" נגד הממשל הדמוקרטי בכל מה שנוגע לישראל.

החלטת ביינר להזמין את נתניהו, כמו גם הצהרת קנטור, עוררו מורת רוח בגופים ליברלייים. בריאן קטוליס, מומחה לענייני ביטחון לאומי ב"מרכז לקידמה אמריקנית", ארגון מחקר ליברלי, אמר ל"טיימס" כי "הרפבוליקנים מנסים להפוך את ישראל לנושא חיץ, סלע מחלוקת מפלגתי בין דמוקרטים לרפובליקנים". לדבריו, "זה רע לישראל ורע לארה"ב".