10,153 מיליונרים חיים בישראל - זינוק של 20% ב-2010

כך עולה מנתוני "דו"ח העושר הלאומי" ל-2010 שמפרסמים בנק ההשקעות מריל לינץ' וחברת הייעוץ קאפג'מיני ■ בעולם חיים כיום כ-103,000 מולטי-מיליונרים

‎‎מחירי הדלק חונקים? מחירי הקוטג' לא הגיוניים? הגבינה הצהובה שקולה לזהב? בעוד שעשרות אלפי ישראלים הצטרפו באחרונה ל"מועדון הקוטג"' ולמחאה שהחלה בעקבות תחקיר "גלובס" נגד עליית יוקר המחיה במדינה, יש מי שרמת החיים שלהם רק עולה ועולה, והצטרפו בשנה החולפת ל"מועדון הקצפת" של המיליונרים בישראל. ‏

על פי נתוני "דו"ח העושר הלאומי" שמפרסמים היום (ד') בנק ההשקעות מריל לינץ' וחברת הייעוץ קאפג'מיני, מספר המיליונרים בישראל, כלומר אלה שמחזיקים לפחות מיליון דולר נזילים (לא כולל הון המושקע בנכסים ובניכוי התחייבויות), צמח ב-2010 ב-20.6% והוא עומד על 10,153 איש, לעומת 8,419 מיליונרים ב-2009.

היקף ההון הפנוי הכולל של המיליונרים הישראלים הוא כ-52 מיליארד דולר, לעומת כ-43 מיליארד דולר שהיו בידי המיליונרים הישראלים שנה קודם לכן. ‏

את הגידול במספר המיליונרים מסבירים במריל לינץ' בעלייה המשמעותית שהייתה השנה בשווי האחזקות הפיננסיות בשוק ההון (20.6%) ובעלייה של 16% במחירי הנכסים הריאליים (כגון נדל"ן). למרות הגידול המרשים, מדובר בעצם בהאטה בצמיחת המיליונרים בישראל ביחס לשנה הקודמת, אז זינק מספר המיליונרים במדינה בכ-42%.

עם זאת, ביחס לעולם הרחב מצבנו עודנו טוב (או רע, תלוי איך מסתכלים על זה). על פי הדוח, בעולם יש כיום 10.9 מיליון אנשים שהם מיליונרים, ומספרם גדל אשתקד ב-8.3% לעומת השנה הקודמת. סיגל שפירא, מנהלת הבנקאות הפרטית במריל לינץ' ישראל, מסבירה שההאטה בגידול במספר המיליונרים בישראל ובעולם ביחס לשנה שעברה נובעת בעיקר מכך ששוק המניות העולמי גדל ב-2009 ב-50% כמעט, ואילו ב-2010 הוא גדל בכ-16% בלבד.

עוד עולה מהדוח כי ב-2010 הגדילו המיליונרים בארץ ובעולם את השקעותיהם במניות והקטינו בהדרגה את אחזקותיהם במזומנים, בפיקדונות ובאג"ח. ההקצאה למניות מכלל תיק המניות של המיליונרים הסתכמה בסוף שנת 2010 ב-33% לעומת 29% אשתקד.

"למרות התאוששות השווקים הפיננסיים הגלובליים, המיליונרים עדיין נושאים עמם את השפעת המשבר הכלכלי של 2008", אומרת שפירא. "לקוחות רבים התוו מחדש את יעדי ההשקעה שלהם והם שוקלים בקפידה את רמת הסיכון שהם מוכנים לקחת על עצמם כדי להשיג יעדים אלה. רוב בעלי ההון דיווחו כי הם בוטחים ונותנים אמון בבנקי ההשקעות וביועצים. עובדה זו עומדת בסתירה מוחלטת לסנטימנט שלהם בשנת 2008 שבמהלכה כמחצית מבעלי ההון איבדו את האמון ביועצי ההשקעות ובבנקים להשקעות".‏

‎‎יותר מיליונרים באסיה מאשר באירופה

‎‎נתון מעניין מאוד שנחשף היום הוא שלראשונה בהיסטוריה עבר השנה מספר המיליונרים החיים באסיה ובפסיפיק את מספר המיליונרים החיים באירופה.

על פי הדוח, ב-2010 גדל מספר המיליונרים באסיה ובפסיפיק ב-25.8%, וכיום חיים באזורים אלה 3.3 מיליון מיליונרים. אוכלוסיית המיליונרים באירופה, לעומת זאת, גדלה ב-2010 בשיעור של 6.3% בלבד, ועומדת כיום על 3.1 מיליון מיליונרים.

הסיבות המרכזיות לזינוק במספר המיליונרים האסיאתיים הן צמיחה משמעותית של כלכלות האזור ורווחים נאים ממנועי צמיחת ההון השונים. מספר המיליונרים בהונג קונג זינק ב-33% ורשם את הגידול הגבוה ביותר מבין כל מדינות העולם. במקום השני בשיעור הגידול נמצאת וייטנאם, שבה גדל מספר המיליונרים ב-31%. עם זאת, 53% מאוכלוסיית המיליונרים עודנה מרוכזת בארה"ב, ביפן ובגרמניה. ‏

‎‎ישראל: עוד 16 מולטי מיליונרים

‎‎באופן מפתיע מעט, מספרם של המולטי-מיליונרים בישראל, אלו שמחזיקים הון פנוי ונזיל בשווי של לפחות 30 מיליון דולר (לא כולל הון המושקע בנכסים ובניכוי כל ההתחייבויות), גדל ב-2010 בשיעור זהה לחלוטין לזה של המיליונרים (20.6%).

ע"פ דו"ח העושר, חיים בישראל כיום 99 מולטי-מיליונרים, לעומת 83 מולטי-מיליונרים בשנה הקודמת. את הזהות בגידול בין המיליונרים למולטי-מיליונרים בישראל מסבירה סיגל שפירא בכך ש"המנועים" שאחראים לגידול במספר המיליונרים הם אותם מנועים שאחרים לגידול במספר המולטי-מיליונרים.

"דו"ח העושר מראה שאפילו פיזור תיק ההשקעות של המיליונרים והמולטי-מיליונרים בישראל היה השנה כמעט זהה. מנועי הצמיחה העיקריים הם הצמיחה הכלכלית, העלייה בשוק המניות והעלייה במחירי הנדל"ן".

ומי הם אותם 16 מולטי-מיליונרים חדשים שהצטרפו למועדון שכולל בין היתר את שרי אריסון, נוחי דנקנר וסטף ורטהיימר? לדברי סיגל שפירא, המולטי-מיליונרים החדשים של ישראל מורכבים משני סוגי אנשים - "מתעשרים חדשים", שיצרו הון חדש כתוצאה מאקזיטים וממכירות של חברות ישראליות לחברות ענק בינלאומיות.

הסוג השני הוא של אנשים מבוססים שניהלו באקטיביות, בתבונה, בהצלחה ותוך נטילת סיכונים תיק מניות פיננסי. על פי דוח העושר, מספרם של המולטי-מיליונרים ברחבי העולם גדל ביחס ל-2009 ב-10.2% וכיום חיים ברחבי העולם כ-103,000 מולטי-מיליונרים בעלי הון פנוי של לפחות 30 מיליון דולר. ‏

קונים יאכטות, חפצי אמנות ומטוסים פרטיים

ומה עושים עשירי העולם עם כל הכסף הזה?

ע"פ דו"ח העושר, עם המשך התאוששות השוק העולמי, ממשיכים עשירי העולם לבצע בהיקפים גדולים "השקעות של תשוקה" המונעות בעיקר מזיקה אסטטית ורגשית אך גם מחישוב פוטנציאל הרווח העתידי.

כך למשל, השקעות המיליונרים במוצרי צריכה כגון יין, עתיקות, מטבעות ומזכרות עלו ב-2010 ל-15% מכלל השקעות התשוקה. מוצרי המותרות כמו מכוניות יוקרה, יאכטות ומטוסים פרטיים, ממשיכים להוות את החלק העיקרי בהשקעות התשוקה של המיליונרים ב-2010 - בשיעור של 29% מכלל השקעות המיליונרים בעולם. 22% מהשקעות התשוקה של המיליונרים ב-2010 התמקדו בחפצי אמנות.

מגמת עלייה בולטת בתחום השקעות התשוקה, ע"פ דו"ח העושר, ניתן למצוא אצל מיליונרים מהשווקים המתעוררים, כאשר בשוק הסיני נרשם במהלך שנה שעברה הגידול המשמעותי ביותר ברמת "השקעות התשוקה". גלריות האומנות ובתי המכירות הפומביות בסין למשל, מדווחים כי מיליונרים חדשים במדינה משתתפים בהמוניהם במכירות והינם הקונים הבולטים.

גם בהשקעות בתחום הספורט הייתה בשנה החולפת מעורבות בולטת של משקיעים מהשווקים המתעוררים. מספר עסקאות זכיינות בעולם הכדורגל נחתמו ב-2010 על ידי מיליונרים מהשווקים המתעוררים ובכלל זאת מרוסיה, הודו ומהמזרח התיכון. ‏

אצל העשירים העסקים כרגיל / מאייר: גיל ג'יבלי
 אצל העשירים העסקים כרגיל / מאייר: גיל ג'יבלי

השקעות של תשוקה 2010
 השקעות של תשוקה 2010